Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
Σύσκεψη για την κλιμάκωση και στη Θεσσαλονίκη

Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη
Σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα με απεργία στις αρχές Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ, της ΟΓΕ και των Λαϊκών Επιτροπών. Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η σημαντική ευθύνη του ταξικού εργατικού κινήματος να οργανώσει τον πανεργατικό, λαϊκό ξεσηκωμό, μπροστά στη νέα επίθεση που ετοιμάζονται να εξαπολύσουν η πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Την πιο οργανωμένη, τη πιο μεγάλη, την πιο βάναυση επίθεση που έχει εξαπολυθεί στην πρόσφατη ιστορία του τόπου σε βάρος της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

Οπως εκτιμήθηκε, είναι κρίσιμο ζήτημα η επιτυχία αυτής της απεργίας καθώς συνδέεται άρρηκτα και με την προσπάθεια ανασύνταξης του εργατικού κινήματος.

Εισηγητικά ο Σ. Ζαριανόπουλος, από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, είπε πως η πρωτοβουλία για κλιμάκωση του αγώνα με απεργία στις αρχές Φλεβάρη, πρέπει οργανωμένα και με χρονοδιάγραμμα να ανοιχτεί κάτω, στους χώρους δουλειάς, στους ίδιους τους εργαζόμενους και τα πρωτοβάθμια σωματεία. «Μέσα στους εργαζόμενους θα κριθεί η δουλειά μας και η αποτελεσματικότητά της. Κάθε χώρος δουλειάς πρέπει να μετατραπεί σε κόλαση για τους εργοδότες και τα σχέδιά τους. Από σήμερα κηρύσσουμε συναγερμό, από αύριο ξεσηκώνουμε τον κόσμο, κλάδο τον κλάδο, εργοστάσιο το εργοστάσιο, γειτονιά τη γειτονιά, σχολείο το σχολείο. Ολοι σε ένα αγωνιστικό μέτωπο, γυναίκες, συνταξιούχοι, παιδιά, όλη η οικογένεια στον αγώνα. Να καλέσουμε σε αυτό τον αγώνα κάθε τίμιο άνθρωπο, κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρει θέση, να διαχωρίσει την ευθύνη του από τις ηγεσίες που νομιμοποιούν την επίθεση και βάζουν πλάτη να περάσει ο οδοστρωτήρας της αντιλαϊκής επίθεσης».

Στη διάρκεια της συζήτησης αναφέρθηκε η σημασία που έχει κάθε κλάδος ξεχωριστά, αλλά και όλοι μαζί να σχεδιάσουν αυτόν τον αγώνα, την κλιμάκωσή του, την ενίσχυσή του με νέες δυνάμεις εργαζόμενου λαού και νεολαίας.

Γόνιμη συζήτηση

Από τη Νάουσα, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σ. Τσίτσης μετέφερε την πείρα από τη δράση για την προστασία των ανέργων που στην περιοχή πολλαπλασιάζονται με ταχύς ρυθμούς, τη διασφάλιση δημόσιας και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και τον αγώνα ενάντια στα χαράτσια της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Νατζμέ περιέγραψε τη σαρωτική επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων που εκδηλώνεται στις μεταφορικές επιχειρήσεις, τα τουριστικά γραφεία και τις επιχειρήσεις ανακύκλωσης όπως π.χ. η ΤΡΙΑΣ που κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους εδώ και 7 μήνες και την ίδια ώρα προσλαμβάνει επιδοτούμενους εργαζόμενους μέσω ΟΑΕΔ.

Στέλεχος της ΠΟΕΕΠ ο Β. Αρτεμίου αναφέρθηκε στον αγώνα των εργαζομένων στην COCA COLA που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδρώντας στις απολύσεις και διεκδικώντας υπογραφή ΣΣΕ. Στο βρώμικο ρόλο του εργοδοτικού συνδικαλισμού που οδηγεί τους εργαζόμενους σε συμβιβασμό με την κακοπληρωμένη δουλειά και τις απολύσεις, αναφέρθηκε η γραμματέας του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού, Ε. Σωτηριάδου, παρουσιάζοντας την περίπτωση του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλλάς». Εβαλαν πλάτη για να διασφαλιστεί η λειτουργία του από τον Ομιλο Δασκαλαντωνάκη με μηνιαίο μίσθωμα 5.000 ευρώ και με λιγότερο προσωπικό τουλάχιστον κατά 50 άτομα, αφού προηγουμένως είχαν βάλει τους εργαζόμενους να αποδεχθούν τις απολύσεις τους και την επαναπρόσληψή τους άγνωστο με τι όρους.

Στη σαρωτική επίθεση που δέχονται οι αυτοαπασχολούμενοι ΕΒΕ και στην αδύναμη ακόμα αλλά σταθερή προσέγγισή τους με την ΠΑΣΕΒΕ και την ένταξή τους στην κοινωνική συμμαχία, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΕΒΕ Χ. Ψιλόπουλος. Εκπρόσωποι της ΟΓΕ, του ΜΑΣ, του ΣΑΣΘ και των Λαϊκών Επιτροπών μίλησαν για τις παρεμβάσεις που πραγματοποιούν με επίκεντρο τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές λαϊκές οικογένειες και την αδυναμία τους να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες των παιδιών τους (υποσιτισμός, χαράτσια, κόστος σπουδών, Υγεία κλπ.).

Να δυναμώσει η έμπρακτη αλληλεγγύη

Τέλος, σημειώθηκε η ανάγκη να εκφραστεί ακόμη πιο μαζικά η αλληλεγγύη των σωματείων στους εργαζόμενους της «Κ. Μπαλλής», της «ΕΛΛΕΝΙΤ» και άλλων εργοστασίων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις αντιπαλεύοντας την εργοδοτική επίθεση, αλλά και να πυκνώσουν και να μαζικοποιηθούν ακόμη περισσότερο οι κινητοποιήσεις με αίτημα το σφράγισμα βιβλιαρίων ασθενείας για όλους τους άνεργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, δωρεάν μετακινήσεις με τα ΜΜΕ όλων των ανέργων κλπ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κάλεσμα ενίσχυσης του κοινού αγώνα(7/9/2019)
Ολοι στα συλλαλητήρια την Τρίτη - Καμιά ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική(19/2/2017)
ΑΤΙΤΛΟ(19/2/2013)
Την Τρίτη η σύσκεψη για την κλιμάκωση του αγώνα(18/2/2012)
Συναγερμός για την υπεράσπιση της ζωής της λαϊκής οικογένειας(25/5/2011)
ΩΡΕΣ ΕΥΘΥΝΗΣ - ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΞΕΣΗΚΩΜΟ(24/4/2010)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org