Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ - ΕΡΓΟΛΑΒΟΙ
Πάνε για ατομικές συμβάσεις σφαγής στους εργάτες της Ζώνης!

Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργατών της Ζώνης
Από πρόσφατη κινητοποίηση των εργατών της Ζώνης
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προσπάθεια κατάργησης των Συλλογικών Συμβάσεων και η εφαρμογή ατομικών συμβάσεων για την επιβολή των πιο άγριων όρων εργασίας, με πρώτα θύματα, όπως φάνηκε και χτες στη διάρκεια σύσκεψης που έγινε στην πύλη του Περάματος, τους εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης. Πιο συγκεκριμένα, η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών Πειραιά δεν αναγνωρίζει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που ισχύουν στη Ζώνη και πάει για ατομικές συμβάσεις με μεροκάματα φτώχειας.

Αδιάψευστος μάρτυρας των όσων σχεδιάζουν οι εργοδότες σε βάρος των εργατών της Ζώνης είναι το έγγραφο, που έστειλε η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών στα μέλη της στις 9 Γενάρη με αριθμό πρωτοκόλλου 7000 στο οποίο αναφέρει:

«Η Επιθεώρηση Εργασίας μάς ενημέρωσε ότι: Η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποχρεωμένη να σφραγίσει και να υπογράψει μισθολογικές καταστάσεις με όποια ημερομίσθια αναγράφουν. Με την ισχύουσα νομοθεσία, σήμερα το κατώτατο νόμιμο όριο ημερομισθίου στον κλάδο μας είναι αυτό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, δηλαδή 34 ευρώ μικτά. Συμφωνίες που υπάρχουν ανάμεσα σε εργοδότη και εργαζόμενο είναι ισχυρές καθ' όλη τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Στην περίπτωση απόλυσης και επαναπρόσληψης του εργαζόμενου, αν αυτή δεν είναι εικονική, τότε μπορεί να συμφωνηθεί το πιο πάνω ημερομίσθιο. Φυσικά, οποιοδήποτε είναι το μικτό που αναφέρεται στον πίνακα των εργαζομένων, πρέπει να υπάρχει και η αντίστοιχη ατομική σύμβαση με τον εργαζόμενο στα αρχεία της εταιρείας προς επίδειξη όταν και εφόσον αυτό ζητηθεί. Εάν οποιαδήποτε επιχείρηση υπογράψει διμερή σύμβαση με το Συνδικάτο η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να τηρήσει τα ημερομίσθια που αναφέρονται σε αυτήν τη διμερή και θα είναι υποχρεωμένη να την τηρήσει όλο το 2012»!

Ετσι, η εργοδοτική Ενωση και εργολάβοι της Ζώνης πατώντας στην ανεργία που μαστίζει τους εργάτες της, επιχειρούν να επιβάλλουν ατομικές συμβάσεις με σπασμένα μεροκάματα και χωρίς κανένα θεσμικό δικαίωμα για τους εργαζόμενους, στέλοντάς τους ταυτόχρονα ως πρόβατα στη σφαγή, αφού οι Συλλογικές Συμβάσεις προβλέπουν και συγκεκριμένα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, τα οποία, αν περάσουν οι σχεδιασμοί των εργοδοτών, θα μετατραπούν σε κρεματόρια. Να πώς επιβεβαιώνεται πλήρως το έγγραφο που αποκάλυψε το ΠΑΜΕ, που «έπεσε» στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» κατά την πρώτη συνάντηση μεταξύ των εργοδοτών - ΓΣΕΕ που προβλέπει με μορφή νομοθετικής ρύθμισης ότι Συμβάσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις πρέπει να πάρουν τέλος...

Η απάντηση των εργατών

Τα τέσσερα ταξικά κλαδικά Συνδικάτα, Μετάλλου, Αμμοβολιστών, Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Καραβομαραγκών που καλύπτουν τους εργάτες της Ζώνης, για να αντιμετωπίσουν αυτήν την ολομέτωπη επίθεση των εργοδοτών σε βάρος κάθε κατάκτησης των εργαζομένων, αποφάσισαν μέσα από γενικές συνελεύσεις, να δώσουν τη μάχη για την υπογραφή της Σύμβασης για το 2012 με ένα ενιαίο κείμενο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι 4 ξεχωριστές συλλογικές συμβάσεις που εφαρμόζονται κανονικά στη Ζώνη. Στο κείμενο αυτό δεν αλλάζει τίποτα από τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα για τους εργαζόμενους, ενώ δεν προβλέπεται παραπέρα αύξηση από αυτήν που απέσπασαν οι εργαζόμενοι το 2010.

Απέναντι σε αυτό, η Ενωση επανήλθε με νέο κείμενο προς τα μέλη της, με ημερομηνία 19 Γενάρη και αριθ. πρ. 7010 συμπληρώνοντας τα παραπάνω και σημειώνοντας για τα σωματεία της Ζώνης ότι: «Εμφανίζουν και μία σύμβαση έτοιμη προς υπογραφή την οποία ονομάζουν επιχειρησιακή, τη νομιμότητα της οποίας θα ελέγξουμε άμεσα, το περιεχόμενο δε της οποίας είναι ακόμη χειρότερο από την παλιά κλαδική σύμβαση και ζητούν μικτό ημερομίσθιο των 100,8 ευρώ ανά 6 ώρες εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα καφέ και φαγητό»! Και προσθέτει: «Ενημερώστε τους πελάτες σας για τον αναβρασμό που επικρατεί αυτή τη χρονική περίοδο στο χώρο της Ζώνης και τι πρόκειται να ακολουθήσει»! Βέβαια, το μικτό ημερομίσθιο που αναφέρεται αφορά μόνο μία κατηγορία εργαζομένων, τους τεχνίτες μεταλλεργάτες Α1, ημερομίσθιο που ισχύει από το 2010, το ωράριο είναι 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, ενώ ο καφές και το φαγητό ισχύουν από τη 10ετία του 1990.

Μάλιστα, με προχτεσινή της ανακοίνωση προς τον Τύπο, η εργοδοτική Ενωση, όπως και δηλώσεις του προέδρου της Θανάση Πυρινή, χαρακτηρίζει το κοινό κείμενο της Συλλογικής Σύμβασης ως «σύμβαση τέρας», και καλεί τις επιχειρήσεις «να μην υποκύψουν στον ωμό εκβιασμό του συνδικάτου και να μην υπογράψουν αυτή τη σύμβαση», και προσθέτει: «Μήπως πρέπει να παρέμβει το έννομο κράτος και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο χώρο του Περάματος;», ενώ στο πλευρό των εργοδοτών από χτες έχουν ταχθεί και τα γνωστά παπαγαλάκια των ΜΜΕ των εφοπλιστών, όπως ο ΣΚΑΪ, για να λοιδορήσουν τα σωματεία και τους εργαζόμενους για τα «παράλογα αιτήματά τους», προετοιμάζοντας το έδαφος για το σπάσιμο των συλλογικών συμβάσεων.

Οσον αφορά τη χτεσινή σύσκεψη που έγινε στη Ζώνη, που διοργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου, αποκαλύφθηκε πλήρως από εργαζόμενους ότι συγκεκριμένες επιχειρήσεις όπως Λειβαδάρας και Παλαιούδης έχουν κάνει προσπάθεια να επιβάλουν ατομικές συμβάσεις με 40 ευρώ μεροκάματο. Ενώ οι εργαζόμενοι με καθημερινές συγκεντρώσεις στην πύλη βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, για να περιφρουρήσουν τις κατακτήσεις τους και τη συλλογική τους σύμβαση.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org