Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απεργία στις αρχές Φλεβάρη

«Οχι στο διάλογο - λαιμητόμο», σημειώνει μεταξύ άλλων

Την προκήρυξη 24ωρης πανεργατικής απεργίας για τις αρχές Φλεβάρη, ως απάντηση στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης, από το μεγάλο κεφάλαιο, τη συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.), την ΕΕ και την τρόικα, αποφάσισε, σε συνεδρίασή του, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Νομού Λάρισας.

Το κύριο πλαίσιο των αιτημάτων του ΕΚΝΛ για την απεργία θα είναι:

  • Κανένα νέο αντεργατικό μέτρο. Οχι στο διάλογο-λαιμητόμο και αποχώρηση της ΓΣΕΕ απ' αυτόν.
  • Αμεσα μέτρα ανακούφισης των εργαζομένων και των ανέργων.
  • Κατάργηση των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, υπογραφή ικανοποιητικών ΚΣΣΕ.
  • Κατάργηση των άδικων και βάρβαρων χαρατσιών.
  • Εξω η τρόικα από τη χώρα μας. Ανατροπή αυτών που την έφεραν με δική τους επιλογή. Εκλογές τώρα για να τιμωρήσουν οι εργαζόμενοι τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του ευρωμονόδρομου. Αποδέσμευση από την ΕΕ με Λαϊκή Εξουσία και διαγραφή του χρέους.

Επίσης, αποφάσισε την πραγματοποίηση της ετήσιας απολογιστικής συνέλευσης των αντιπροσώπων των σωματείων του ΕΚΛ, την Κυριακή 12 Φλεβάρη 2012. Ακόμα, πήρε απόφαση για συμμετοχή του ΕΚΛ στη σημερινή κινητοποίηση στη ΔΕΗ της Λάρισας, τις 11 το πρωί, ενάντια στο χαράτσι για τα ακίνητα που οργανώνει η ΠΑΣΥ, στο πλαίσιο των πανελλαδικών αγροτικών κινητοποιήσεων, μαζί με το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ.

Επιβάλλεται ταξική σύγκρουση

Σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΕΚΛ τονίζει ότι συγκυβέρνηση - τρόικα «πολύτιμο σύμμαχό τους σ' αυτή την επίθεση έχουν και την ξεπουλημένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, η οποία αποφάσισε να πάει στο διάλογο με τον ΣΕΒ για να συζητήσει τι ακόμα θα χάσει η εργατική τάξη».

Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση αναφέρεται σε προβλήματα που αφορούν επιχειρήσεις της Λάρισας.

  • Για τη γαλακτοβιομηχανία «ΟΛΥΜΠΟΣ» των Αφών Σαράντη - έχουν και την «ΤΥΡΑΣ» στα Τρίκαλα και την «ΡΟΔΟΠΗ» στην Ξάνθη - σημειώνει ότι «αξιοποιώντας το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και με εκβιασμούς, μάζεψε τις υπογραφές των εργαζομένων, που δεν ήξεραν γιατί υπογράφουν, και έστησε μέσα σε λίγες ώρες Ενωση Προσώπων η οποία αποτελείται από τους 2 αρχιλογιστές της εταιρείας και οι οποίοι συμφώνησαν στη μείωση των μισθών από 10 έως 40% και στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Ενα σημαντικό μέρος εργαζομένων, παρά το φόβο, συσπειρώθηκε, αντέδρασε, έγινε μετά από 11 χρόνια Γενική Συνέλευση και με τη στήριξη του κλαδικού σωματείου και του ΕΚΝΛ προσπαθούν να ανατρέψουν αυτά τα μέτρα. Θα τους στηρίξουμε και θα αντιπαλέψουμε μαζί την επίθεση του Σαράντη. Θα στηρίξουμε και απεργιακές κινητοποιήσεις».
  • Για την κεραμοποιία «ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ» επισημαίνει πως «έβαλε λουκέτο και πέταξε 104 εργάτες στο δρόμο παραμονή Χριστουγέννων, όχι γιατί δεν είχε δουλειά, αλλά γιατί ήθελε να απαλλαγεί από τους μισθούς που έπαιρναν οι εργαζόμενοι και χρέη σε τράπεζες. Το ενοικίασε σε άλλο βιομήχανο, ο οποίος θα πάρει περίπου τους μισούς και με πολύ λιγότερα χρήματα, πιθανόν με την ΕΓΣΣΕ. Παρ' όλες τις δυσκολίες θα παλέψουμε μαζί με τους απολυμένους για την επαναπρόσληψη όλων με τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα που είχαν».
  • Για τη «ΛΑΡΙΠΛΑΣΤ» αναφέρει ότι «βάζει το προσωπικό να δουλεύει όποτε θέλει το αφεντικό (10 μέρες το μήνα), τους αναγκάζει να αποχωρούν χωρίς αποζημιώσεις, παρότι εντάχθηκε σε επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για τη διατήρηση του προσωπικού».

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org