Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συντριβή του «μαύρου μετώπου»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Παρόλο που ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι «η ανταγωνιστικότητα εξαρτάται και από το εργατικό κόστος», παρόλο που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» όσον αφορά τα εργασιακά και λαϊκά δικαιώματα, παρόλο που εκβιάζει με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, παρ' όλα αυτά το «Βήμα της Κυριακής» δε διστάζει να εμφανίζει τον πρωθυπουργό ως προστάτη των μισθών που μάλιστα λέει ένα ηρωικό «όχι στον εκβιασμό του ΔΝΤ». «Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος αναμένεται να μην συναινέσει και να υπογραμμίσει ότι οι μισθοί αποτελούν κόκκινη γραμμή για την Ελλάδα», γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα του. Είναι ολοφάνερο ότι δεν πρόκειται μόνο για μια προσπάθεια στήριξης της εφημερίδας στον πρωθυπουργό, επιδιώκοντας την καλλιέργεια ενός δήθεν «φιλολαϊκού» προφίλ με στόχο την παράταση της ανοχής στην εφαρμοζόμενη άγρια αντιλαϊκή πολιτική. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο την πλουτοκρατία είναι να μην καταρρεύσει και χρεοκοπήσει στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων το «πείραμα» της συγκυβέρνησης των τριών κομμάτων της πλουτοκρατίας: Επειδή ακριβώς επιδιώκουν να υπάρχει και μετά τις εκλογές μια κυβέρνηση «τύπου Παπαδήμου», όπως χαρακτηριστικά είπε η Α. Διαμαντοπούλου. Ομως θετικά αποτελέσματα για το λαό μπορούν να υπάρξουν μόνο αν υπάρξει ξεσηκωμός στους χώρους δουλειάς, στις εργατογειτονιές, για να εμποδιστεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου να περάσει τη σφαγή των μισθών και τα μέτρα που κάνουν κόλαση τη ζωή του λαού και βέβαια να συντρίψει πολιτικά ο λαός ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., με ταυτόχρονη αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Πολύτιμοι σύμμαχοι της συγκυβέρνησης

Τη στιγμή που η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου έχει εξαπολύσει μια δίχως προηγούμενο επίθεση σε βάρος των εργαζομένων στο Δημόσιο, σφάζοντας μισθούς και συντάξεις, διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις, καταργώντας δημόσιες υπηρεσίες και απολύοντας μαζικά τους υπαλλήλους, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ απευθύνει απεγνωσμένες εκκλήσεις για «διάλογο». «Καλούμε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του περιορισμού των οργανικών μονάδων του Δημοσίου και των απολύσεων του προσωπικού τους, η οποία - στο πλαίσιο του μνημονίου που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα - οδηγεί σε υποβάθμιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών, με σοβαρότατες επιπτώσεις για τους εργαζόμενους και τους πολίτες», τονίζεται στη σχετική δήλωση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ, απευθύνοντας εκ νέου έκκληση «να αποδεχθεί τις προτάσεις που επανειλημμένως έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι μέσω των συνδικαλιστικών τους εκπροσώπων και να επιλέξει την πρακτική του ουσιαστικού - και όχι του προσχηματικού - διαλόγου με τους εργαζόμενους για τα κεντρικά θέματα που αφορούν στο Δημόσιο». Ούτε λόγος βέβαια για αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την παρεμπόδιση των αντεργατικών μέτρων και ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής. Πιο καθαρό μήνυμα συμβιβασμού και υποταγής δε θα μπορούσαν να στείλουν οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΑΔΕΔΥ, που επιβεβαιώνουν διαρκώς ότι μαζί με τους εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και συνεταίροι της τρικομματικής συγκυβέρνησης της πλουτοκρατίας προκειμένου να περάσουν τα μέτρα - σφαγείο των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να τους πετάξουν έξω από τα σωματεία και να συστρατευτούν με το ΠΑΜΕ, να συμπλεύσουν με το ΚΚΕ για να ανατραπεί αυτή η πολιτική και η εξουσία των μονοπωλίων.

Αλλοθι ναρκω-κουλτούρας

Φαίνεται πως η «Αυγή» και η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ όταν δεν μπορούν να στηρίξουν την πολιτική και τις θέσεις τους ψάχνουν άλλοθι στο αντιΚΚΕ μένος τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά η προσπάθειά τους να ταυτίσουν το ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ. (θέμα την Κυριακή, σχόλιο την Τρίτη), επειδή τους κάναμε κριτική ότι στηρίζουν, (με γεια τους με χαρά τους) το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τα ναρκωτικά. Νομοσχέδιο το οποίο ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο της χρήσης, της διάδοσης και της νόμιμης εμπορίας, όταν την ίδια ώρα με την πολιτική της η κυβέρνηση καταστρέφει την πρόληψη και τα προγράμματα απεξάρτησης, ενισχύοντας τη μεθαδόνη, δηλαδή τη συνέχιση της εξάρτησης, αφού αποδεδειγμένα δίπλα στη μεθαδόνη είναι και ο έμπορος με τα ναρκωτικά. Είναι λοιπόν η «Αυγή» και η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ τόσο ευαίσθητη για τους ναρκομανείς που τους θέλει συνεχώς εξαρτημένους και αυξανόμενους. Αντε το πολύ πολύ να υπάρχουν και τα γκέτο όπου θα τους περιποιούνται, δίνοντάς τους και τη δόση τους, όπως γράφει σε διπλανό της σχόλιο η «Αυγή». Φαίνεται πως μέρος της «αριστεροσύνης» τους είναι και ναρκωκουλτούρα...

Να μην «τσιμπήσει» ο λαός

Μεγάλος κουρνιαχτός σηκώνεται με αφορμή τη διερεύνηση της υπόθεσης με τα στατιστικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το έλλειμμα. Η αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων της πλουτοκρατίας και ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται οι εξελίξεις από τα αστικά ΜΜΕ, στόχο έχουν να συγκαλύψουν από το λαό τα εξής κύρια ζητήματα:

1ο: Τα αντεργατικά μέτρα που υλοποιούνται ήταν μέτρα προαποφασισμένα, μέτρα στρατηγικού χαρακτήρα για τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Αυτά τα ίδια μέτρα θα τα εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, πιθανά με ένα διαφορετικό προπαγανδιστικό τέχνασμα. Το έλλειμμα, είτε ήταν «μαγειρεμένο» είτε όχι, αποτέλεσε το όχημα, το φύλλο συκής της αστικής προπαγάνδας που το αξιοποίησε για να εκβιάσει τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα για να μην αντιδράσουν στην αντιλαϊκή καταιγίδα.

2ο: Η αστική στατιστική είναι για τις κυβερνήσεις μια «πλαστελίνη» που την πλάθουν όπως θέλουν για να νομιμοποιούν αντεργατικές πολιτικές. Τα «μαγειρέματα» στο έλλειμμα και στα στατιστικά στοιχεία αποτελούν μόνιμο εργαλείο στα χέρια της εκάστοτε αστικής κυβέρνησης σε κάθε κράτος. Το ίδιο έγινε και με το έλλειμμα στη Γερμανία, το ίδιο είχε γίνει και με τα στοιχεία για την είσοδο της Ελλάδας στην ΟΝΕ.

3ο: Το γεγονός ότι τα ίδια και απαράλλαχτα αντιλαϊκά μέτρα που ξεθεμελιώνουν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις προωθούνται και σε καπιταλιστικά κράτη με πολύ μικρότερο έλλειμμα από αυτό της Ελλάδας, αποδεικνύει ακριβώς ότι το έλλειμμα ήταν απλώς το όχημα και πως τα μέτρα αυτά ήταν προαποφασισμένα.

4ο: Ακόμα και σήμερα που τα στατιστικά δείχνουν το έλλειμμα μικρότερο, η επίθεση της πλουτοκρατίας και των αστικών κομμάτων ενάντια στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα κλιμακώνεται. Μετά από αιματηρές περικοπές στις δαπάνες, καταργήσεις επιδομάτων, μειώσεις συντάξεων και μισθών, χαράτσια κ.λπ. όχι μόνο δεν μπαίνει φρένο στην αντεργατική καταιγίδα, αλλά τα μέτρα που προωθούνται είναι όλο και πιο βάρβαρα.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να αποπροσανατολιστούν από τις «Σειρήνες» που θέλουν να αποδώσουν στα «μαγειρεμένα» στατιστικά στοιχεία την αποκλειστική ευθύνη για τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει ο λαός και να τον πείσουν ότι δήθεν θα βελτιωθεί η ζωή του αν τιμωρηθούν οι εμπλεκόμενοι στο «μαγείρεμα». Τα σκληρά μέτρα που υλοποιούνται δεν έχουν στόχο τα ελλείμματα και τα χρέη, αλλά το φτήνεμα της εργατικής δύναμης για να ξαναμπούν τα μονοπώλια από πιο ανταγωνιστικές θέσεις σε τροχιά κερδοφορίας. Το πρόβλημα για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα δεν είναι η στατιστική, αλλά η οικονομική κρίση, που είναι στη φύση του καπιταλισμού. Η έξοδος από την κρίση είτε θα είναι υπέρ της πλουτοκρατίας, με μέτρα - οδοστρωτήρα για την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, είτε θα επιβληθεί από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα, μέσα από το δρόμο της λαϊκής αντεπίθεσης ενάντια στην ίδια την εξουσία των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Αποτελεσματικοί στις επιθυμίες του κεφαλαίου...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΕ ΑΛΛΟ ...μπέρδεμα μπλέξαμε τώρα και το κομβικό ερώτημα των ημερών είναι: Διάβασαν και, αν ναι, πόσο διάβασαν οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ το μνημόνιο;

Τρεις μόλις ώρες το μελέτησε - κατά δήλωσή της - η Λούκα Κατσέλη. Καθόλου δεν το διάβασε, όπως είπε, ο Μ. Χρυσοχοΐδης και αναμένουμε εναγωνίως να πληροφορηθούμε πόσο... μελετηροί ήταν οι υπόλοιποι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

Βεβαίως, ανεξαρτήτως του πόσο το διάβασαν και πόσο το ανέλυσαν, ένα είναι το σίγουρο: Το ψήφισαν και - το χειρότερο - στη συνέχεια ...το εφάρμοσαν.

Και ομολογούμε πως ήταν εξαιρετικά αποτελεσματικοί όλοι τους εάν αναλογιστούμε πως εφάρμοζαν κάτι που δε γνώριζαν.

Γενικά, πάντως, αν έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε κάποιους που υπακούν στις εντολές του κεφαλαίου χωρίς να τις μελετήσουν και σε κάποιους άλλους που υπακούν αφού τις... μελετήσουν καλά, δε διαλέγουμε κανέναν.

Είναι όλοι τους επικίνδυνοι και για τους εργαζόμενους και για το λαό και για τον τόπο και η πολιτική τους πρέπει να ανατραπεί άμεσα.

Διότι μπορεί τώρα να μην έχουμε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όμως έχουμε παρούσα την πολιτική της στην υπηρεσία του κεφαλαίου και μάλιστα με τη στήριξη αυτών που υποτίθεται πως την αντιπολιτεύονταν.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΟΜΩΣ ο Βενιζέλος ότι το PSI θα «βγάλει από τις πλάτες του λαού ένα βάρος 100 δισεκατομμυρίων ευρώ»! Γιατί άραγε επιμένει να παραβλέπει ότι ...θα του φορτώσει ένα άλλο βάρος που θα είναι ακόμη μεγαλύτερο;

Εκτός αν πιστεύει πως τα 70 περίπου δισ. που θα πρέπει να πληρώσουν οι εργαζόμενοι για τις ανακεφαλαιοποιήσεις, μαζί με τα περίφημα μέτρα τόνωσης της ανταγωνιστικότητας, παρέα με την ακρίβεια, την ύφεση, τη φορολογία, τις αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, την ανεργία και την υποαπασχόληση συνιστούν μικρό βάρος...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή

Γρηγοριάδης Κώστας

Αν κάτι επιβεβαιώνει το υπόμνημα της τρόικας με τα «εννιά μέτρα φωτιά για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα», που δημοσίευσαν τα χτεσινά «Νέα», είναι πως το μέτωπο κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., πλουτοκρατίας και των ξένων συμμάχων τους (τρόικας) είναι ενιαίο στον πόλεμο κατά του λαού. Το έγγραφο της τρόικας περιλαμβάνει τα ίδια ακριβώς μέτρα με το έγγραφο - βόμβα που βρέθηκε στο τραπέζι του «κοινωνικού διαλόγου» και αποκάλυψε το ΠΑΜΕ: Κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και κυριαρχία των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων (επιχειρησιακές - ατομικές συμβάσεις). Δεν είναι με άλλα λόγια η «κακή» τρόικα που ζητά το σάρωμα όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, αλλά τα ίδια ακριβώς μέτρα προωθούν μαύρη συγκυβέρνηση και πλουτοκρατία με στόχο να μειώσουν δραστικά την τιμή της εργατικής δύναμης και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ενίσχυση της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στο στόχαστρο, παρά τις υποκριτικές διακηρύξεις των κυβερνώντων και των κοινωνικών εταίρων, μπαίνει και ο κατώτατος μισθός, έστω και αν σε αυτή τη φάση φαίνεται να επιθυμούν να καταβαραθρώσουν όλους τους μισθούς στο επίπεδο του κατώτατου. Η «μελέτη» που δημοσίευσε την περασμένη βδομάδα η ALPHA Bank ήταν τροχιοδεικτική βολή στην κατεύθυνση αυτή. «Ο ισχύων κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος των ασφαλιστικών και άλλων εισφορών, είναι εξαιρετικά υψηλός για μια οικονομία σε κρίση όπως η ελληνική», τονιζόταν στη μελέτη, αφήνοντας στην άκρη τα προσχήματα... Είναι ώρα της αφύπνισης και του ξεσηκωμού σε όλους τους χώρους δουλειάς για να παρεμποδιστεί η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου να προχωρήσει στη σφαγή των μισθών και των συλλογικών συμβάσεων και να ανατραπεί η κυβέρνηση και η εξουσία των μονοπωλίων.

Η «χαμένη τιμή» του Πειραιά

Η παρουσία της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά τα δύο τελευταία χρόνια συνέβαλε στην ανάκτηση της «χαμένης του τιμής, αποτέλεσμα των συνεχών κινητοποιήσεων των τελευταίων ετών», σημειώνουν - σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» - κύκλοι της Διεθνούς Ναυτικής Ενωσης. Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο Πειραιάς εξελίσσεται σε κορυφαίο σταθμό διακίνησης κοντέινερ, έχοντας σημειώσει το 2011 αύξηση κατά 73% στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων σε σχέση με το 2010.

Είναι φανερό ότι η γεωγραφική θέση της χώρας την έχει μετατρέψει σε ιδιαίτερα σημαντικό πέρασμα για τις μπίζνες των πολυεθνικών. Η ...«χαμένη τιμή» του πρώτου λιμανιού της χώρας, για την οποία τόσο αγωνιούν τα ΜΜΕ και επιτελεία της αστικής τάξης, αφορά τις κινητοποιήσεις που στρέφονται ενάντια στις οδυνηρές συνέπειες που έχει για τους εργαζόμενους η ανάπτυξη σύμφωνα με τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τις κινητοποιήσεις στις οποίες πρωτοστατούν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καταγγέλλοντας ότι η αύξηση της εμπορικής κίνησης στο λιμάνι δε θα συνοδεύεται από π.χ. αύξηση θέσεων σταθερής εργασίας, με πλήρη δικαιώματα, αλλά από επέκταση και κυριαρχία των εργασιακών συνθηκών και σχέσεων σκλαβιάς, πολλαπλασιασμό των «ατυχημάτων», όπως και έγινε. Γι' αυτό και οι εργαζόμενοι, συνολικά ο λαός, όχι μόνο δεν πρέπει να μοιράζονται τους πανηγυρισμούς των αστικών ΜΜΕ για την ανάπτυξη του Πειραιά, αλλά πρέπει να παίρνουν τα μέτρα τους ενάντια σε όσους θεωρούν απώλεια ...τιμής την αγωνιστική διεκδίκηση της εργασίας με δικαιώματα, της ίδιας της ζωής τους που καταστρέφουν η ολοένα εντεινόμενη εκμετάλλευση των πολυεθνικών όπως π.χ. η COSCO και η ολοένα και πιο βαθιά αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων για να κερδοφορεί το κεφάλαιο.

Η αθλιότητα των εκμεταλλευτών

«Τα μέτρα τα παίρνουμε για να μη γίνουμε Βουλγαρία» διατυμπανίζουν σε κάθε ευκαιρία οι κυβερνώντες και τα αστικά ΜΜΕ, επιχειρώντας να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού και να αντιστρέψουν πλήρως την πραγματικότητα, ότι δηλαδή τα μέτρα που παίρνουν για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων οδηγούν μαθηματικά σε βαλκανοποίηση και κινεζοποίηση των μισθών. Αθελά τους όμως τους ξεφεύγει η αλήθεια, καθώς δεν μπορούν να κρύψουν το θαυμασμό τους για το πρότυπο της γειτονικής χώρας. Χαρακτηριστικό από την άποψη αυτή είναι χτεσινό άρθρο στην «Καθημερινή», με αφορμή την απελευθέρωση των χερσαίων μεταφορών που, όπως αναφέρει, έχει οδηγήσει χιλιάδες ιδιοκτήτες φορτηγών να μεταφέρουν την έδρα τους στη Βουλγαρία: «Χιλιάδες ιδιοκτήτες φορτηγών πηγαίνουν στη γειτονική χώρα, όπου δημιουργούν μια νέα εταιρεία, με διαδικασία που ολοκληρώνεται σε 1-2 μέρες. Η εταιρεία αυτή αγοράζει φορτηγό και με γρήγορη διαδικασία, πληρώνοντας τέλη από 300 έως 3.000 ευρώ, εκτελεί μεταφορικό έργο με άδειες και πινακίδες χώρας - μέλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης», τονίζεται στο άρθρο και συνεχίζει: «Οι Eλληνες ιδιοκτήτες της βουλγαρικής εταιρείας πληρώνουν φόρο στα κέρδη 10%-12% και εργοδοτικές εισφορές 16%, ενώ στην Ελλάδα θα ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρο 45%, επιπλέον έκτακτες εισφορές κ.λπ., αλλά και εργοδοτικές εισφορές, που είναι πάνω από 50% στις αμοιβές. Αν μάλιστα προσλάβουν και Bούλγαρους οδηγούς (όπως κάνουν πολλοί), τα έξοδα είναι ακόμη μικρότερα...». Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Για να μη φύγει το κεφάλαιο στη Βουλγαρία, καλύτερα να μετατρέψουμε τη χώρα σε παράδεισο για το κεφάλαιο όπως είναι οι γειτονικές χώρες. Κι όμως δε διστάζουν την ίδια στιγμή να κατηγορούν το ΚΚΕ πως αν εφαρμοστεί η πολιτική του θα γίνουμε Αλβανία και Βουλγαρία...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Το Ιράν στο στόχαστρο

Η απόφαση για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από το Ιράν, που πήραν προχτές οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, με τη συγκατάβαση και της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου της Ελλάδας, αποτελεί άλλη μια επιθετική ενέργεια στο διαρκή πόλεμο που είναι σε εξέλιξη από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα, όσο βαθαίνει η οικονομική κρίση θα δημιουργούνται προϋποθέσεις και κίνδυνοι μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης στην περιοχή μας. Οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, που οξύνονται στο έπακρο και λόγω της οικονομικής κρίσης, όλο και πιο συχνά φέρνουν στο προσκήνιο την απειλή μιας γενικευμένης ανάφλεξης στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού, που για τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ αποτελεί συστατικό μέρος του λεγόμενου σχεδίου της «Ευρείας Μέσης Ανατολής» με πεδίο λείας την ενέργεια και τη μεταφορά της.

Η σύγκρουση ιμπεριαλιστικών συμφερόντων γίνεται όλο και πιο εμφανής. Ιδιαίτερα η Κίνα και η Ρωσία, που έχουν αναπτύξει σημαντικές εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες με το Ιράν, είναι αυτές που φαίνονται να θέλουν σταθερότητα του καθεστώτος του Ιράν. Από την άλλη, ΗΠΑ και ΕΕ, που «καίγονται» για την προώθηση των σχεδίων για τον αγωγό φυσικού αερίου «Ναμπούκο», που λειτουργεί ανταγωνιστικά στα σχέδια των ανερχόμενων καπιταλιστικών δυνάμεων Ρωσίας και Κίνας, φαίνεται να πιέζουν για αστικούς εκσυγχρονισμούς και νέο πολιτικό προσωπικό, ώστε αυτό να συμβάλει σε αυτά τα σχέδια. Η θέση - «κλειδί» που κατέχει το Ιράν στο πέρασμα των δρόμων της ενέργειας (πρόσβαση στην Κασπία και στον Περσικό) είναι που το κάνει «μήλον της Εριδος» για τα μονοπώλια.

Η ελληνική κυβέρνηση, η αστική τάξη, συμμετέχει στην επιθετικότητα κατά του Ιράν και ευθυγραμμίζεται με τη λυκοσυμμαχία της ΕΕ, όσο και αν είναι φανερό ότι «ζορίζεται» από το γεγονός ότι μπορεί να χάσει τους ευνοϊκούς όρους αγοράς ιρανικού πετρελαίου (καλύπτει το 35% των εγχώριων αναγκών). Βαθαίνει την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, ενισχύει τη στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ. Κάνουν το λαό θύτη και θύμα στις ορέξεις του κεφαλαίου, που μέσω της εμπλοκής και σε πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς πασχίζει να συμμετάσχει στην όποια μοιρασιά της λείας.

Ολα αυτά πρέπει να σημάνουν συναγερμό για τα λαϊκά στρώματα. Επιβάλλεται η καταδίκη των προκλητικών επιθετικών ενεργειών της ΕΕ. Ταυτόχρονα, η παρεμπόδιση κάθε εμπλοκής της Ελλάδας σε έναν πιθανό ιμπεριαλιστικό πόλεμο κατά του Ιράν. Δίπλα στην πάλη ενάντια στα βάρβαρα μέτρα κυβέρνησης - ΕΕ είναι κρίσιμο ζήτημα οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι νέοι και οι γυναίκες από τα λαϊκά στρώματα να δυναμώσουν την αντιιμπεριαλιστική πάλη, κόντρα στην πολιτική και στην εξουσία των μονοπωλίων στην Ελλάδα, ως την ανατροπή τους, να μην πέσουν στην παγίδα της επιλογής ιμπεριαλιστή, όπου τον σπρώχνουν διάφορες αστικές δυνάμεις, στο όνομα της λεγόμενης πολυπολικότητας του κόσμου και του «σύγχρονου ρεαλισμού».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org