Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Διαχειριστικά αδιέξοδα και απανωτά μέτρα

«Ενυπόγραφες δεσμεύσεις» από ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ. για τα χειρότερα που έχουν προαποφασίσει. Κόντρες και ανταγωνισμοί για το «κούρεμα»

Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι το αντιπάλεμα των μέτρων σε ρότα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για την εργατική - λαϊκή οικογένεια
Οι εξελίξεις σε Ελλάδα και ΕΕ επιβεβαιώνουν ότι το αντιπάλεμα των μέτρων σε ρότα ανατροπής της κυρίαρχης πολιτικής είναι όρος επιβίωσης για την εργατική - λαϊκή οικογένεια
Με φόντο τις κόντρες και τους ανταγωνισμούς τμημάτων του κεφαλαίου, των κρατών και κυβερνήσεων που στηρίζουν και εκπροσωπούν τον καθένα από αυτά, αρχίζει πλέον να ξεπροβάλλει και το ενδεχόμενο για το σπάσιμο της λεγόμενης εθελοντικής συμμετοχής στο «κούρεμα» του κρατικού χρέους. Η «επίσημη προσφορά» με τους τελικούς όρους (ύψος επιτοκίων κ.ά.), σύμφωνα με τους κυβερνητικούς παράγοντες, αναμένεται πλέον μέχρι και τις 13 Φλεβάρη, δηλαδή μετά και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που έχει προγραμματιστεί για τις 30 Γενάρη.

«Αισιόδοξος» ότι «αυτή τη στιγμή μπαίνουμε στην τελική ευθεία» εμφανίστηκε με χτεσινές δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Βενιζέλος, δίνοντας έμφαση στην «ενεργό συμμετοχή της τρόικας, του ΕFSF και σημαντικών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων» με τους οποίους μπορούν, σύμφωνα με τον ίδιο, να καταλήξουν σε «αμοιβαία επωφελή λύση». Αυτό που πρέπει να γίνει τώρα, «είναι να ληφθούν δεσμεύσεις που αφορούν και την τρέχουσα περίοδο και την περίοδο μετά τις εκλογές, την επόμενη Βουλή και την επόμενη κυβέρνηση», επανέλαβε εκ νέου χτες ο υπουργός, δηλώνοντας απόλυτα βέβαιος ότι θα υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις και από τα τρία κόμματα (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.) της συγκυβέρνησης: «Θα υπάρξουν ενυπόγραφες δεσμεύσεις όλων, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα υπάρξουν δεσμεύσεις».

Την επίτευξη συμφωνίας μέσα στο Γενάρη και όχι για αργότερα, θα επιθυμούσε, σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις του, ο ευρωενωσιακός επίτροπος Ο. Ρεν, κάνοντας λόγο για «πιθανότητα» ενεργοποίησης της «ρήτρας συλλογικής δράσης», που κάνει υποχρεωτική τη διαδικασία και για τους εμφανιζόμενους ως απρόθυμους να μετάσχουν «εθελοντικά».

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του τραπεζικού λόμπι IIF, Τσ. Νταλάρα, που συντονίζει τους μεγαλοπιστωτές, βάζει ως προϋπόθεση την «εθελοντική συμμετοχή», προκειμένου να ρίξει στο τραπέζι και νέα διαπραγματευτικά ατού: «Εφόσον μπορέσουμε να φθάσουμε σε εθελοντική συμφωνία, είμαι αισιόδοξος για τη μεγάλη συμμετοχή των ομολογιούχων», δήλωσε χτες ο τραπεζίτης, σημειώνοντας ότι η «συμφωνία της Παρασκευής (σ.σ. αυτή στην Αθήνα με τη συγκυβέρνηση Παπαδήμου) συνάδει με τις αποφάσεις του Οκτώβρη (Σύνοδος Κορυφής ΕΕ)» και είναι «μέρος της συμφωνίας για την πληρωμή του 15% της αξίας των ομολόγων που θα ανταλλαγούν σε ρευστό». Βάζει, δηλαδή, στο τραπέζι και τα ποσά που θα τους δοθούν μέσα από τα ευρωενωσιακά ταμεία στήριξης της πλουτοκρατίας.

Ο Νταλάρα δήλωσε επίσης ότι ακόμη «δεν έχει επίσημη απάντηση από τον επίσημο τομέα για την προσφορά», δηλαδή για το κατά πόσο θα μετάσχουν στο «κούρεμα» η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κυβερνήσεις που μέχρι τώρα το αρνούνται κατηγορηματικά. «Θα έχουμε θετική κατάληξη μέχρι το τέλος της εβδομάδας» στις διαπραγματεύσεις για το PSI, ανέφερε χτες ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, σε συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο δεξίωσης για το διπλωματικό σώμα στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε να επιστρέψει ο Τσ. Νταλάρα στην Αθήνα για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση, αλλά «δεν αποκλείεται να κλειστεί η συμφωνία και από απόσταση».

Χτες το απόγευμα, ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε ξανά με την τρόικα στην Αθήνα. Τέλος, σε νέα παρέμβαση προχώρησε χτες και ο «οίκος» των μεγαλορεντιέρηδων «S&P», στέλεχος του οποίου δήλωσε ότι πιθανότατα θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία «αναδιάρθρωσης» του χρέους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ