Τετάρτη 25 Γενάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
«Στάχτη στα μάτια» των ανέργων η κοινωνική οικονομία

Αντί για κοινωνική πολιτική και πραγματική στήριξη των ανέργων ενισχύει την επιχειρηματικότητα

Με ένα ακόμα πρόγραμμα ανακύκλωσης της ανεργίας, το οποίο μεταθέτει ουσιαστικά την Πρόνοια στην επιχειρηματικότητα, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να «ρίξει στάχτη στα μάτια» των πιο ευπαθών ομάδων που συνθλίβονται από αυτή την πολιτική. Από τη μία, λοιπόν, η κυβέρνηση διαλύει και τις υποτυπώδεις δομές Πρόνοιας που υπήρχαν, πετσοκόβει αναπηρικές συντάξεις κι επιδόματα, έχει δημιουργήσει επιτροπή για την επανεξέταση των κοινωνικών επιδομάτων με στόχο τη συρρίκνωσή τους κι από την άλλη, με το πρόγραμμα «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» 2007-2013», δημιουργεί θέσεις απασχόλησης για περίπου 20.000 ανέργους που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες (μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 ετών, άτομα με αναπηρία, άστεγοι, πρώην χρήστες ουσιών, άτομα που απειλούνται από τη φτώχεια κ.ά.).

Είναι χαρακτηριστικό ότι το υπουργείο θα διαθέσει 60 εκατ. ευρώ για την «υποστήριξη των ωφελουμένων, αλλά και των επιχειρήσεων μιας οριοθετημένης περιοχής». Το πρόγραμμα θα προετοιμάσει τους άνεργους, ώστε να μπορέσουν: Να ιδρύσουν επιχειρήσεις, να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις για να επιδοτηθούν/επιχορηγηθούν από άλλα επενδυτικά προγράμματα και να αποκτήσουν δεξιότητες που θα καλύψουν τις ανάγκες των τοπικών επιχειρήσεων οι οποίες θα τους προσλάβουν. Περικοπές, δηλαδή, στην προνοιακή και κοινωνική πολιτική για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, η λεγόμενη κοινωνική οικονομία.

Η κοινωνική οικονομία, όμως, βαφτίζει τους άνεργους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες «επιχειρηματίες», που θα πασχίζουν να επιβιώσουν στον αμείλικτο ανταγωνισμό της αγοράς. Από την άλλη, κοινωνικές και προνοιακές υπηρεσίες που είναι απαραίτητο και ρεαλιστικό σήμερα να προσφέρονται σε όλους δωρεάν και σε υψηλό επίπεδο, κατακερματίζονται και υποβαθμίζονται περισσότερο. Ταυτόχρονα, αξιοποιούνται οι άνεργοι των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων ως μοχλός για να ενισχυθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία σε κοινωνικούς τομείς και στη συνέχεια τη σκυτάλη να πάρουν μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που η κυβέρνηση δε δίνει ούτε 1 ευρώ παραπάνω για την ουσιαστική στήριξη των ανέργων, αλλά δίνει απλόχερα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ σε τέτοια προγράμματα που καμία σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές ανάγκες, όπως και το συγκεκριμένο πρόγραμμα που παρέχει στους ανέργους: «Συμβουλευτική - υποστήριξη - προώθηση στην απασχόληση. Κατάρτιση - Επιμόρφωση. Δικτύωση και Ενέργειες δημοσιότητας και ευαισθητοποίησης»...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ