Παρασκευή 3 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ - ΓΣΕΕ
Συμπαιγνία για να κουρελιάσουν μισθούς και συμβάσεις

Ετοιμάζουν «κοινό υπόμνημα» στην κυβέρνηση για την υπεράσπιση των επιχειρήσεων και της «ανταγωνιστικότητάς» τους

Δεν υπάρχει χρόνος για αυταπάτες, τώρα οι εργάτες πρέπει να οργανώσουν με το ΠΑΜΕ την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται
Δεν υπάρχει χρόνος για αυταπάτες, τώρα οι εργάτες πρέπει να οργανώσουν με το ΠΑΜΕ την απόκρουση της ολομέτωπης επίθεσης που δέχονται
Σε συμπαιγνία εργοδότες και ΓΣΕΕ δίνουν τη σκυτάλη σε κυβέρνηση και τρόικα να προχωρήσουν στην κατάργηση των συμβάσεων σε παραπέρα σύνθλιψη των μισθών και σε απαλλαγή των επιχειρήσεων από τις ασφαλιστικές εισφορές. Η συμπαιγνία αυτή αποκαλύφθηκε και στη χτεσινή τους συνάντηση, στην οποία ενώ στα λόγια εμφανίζονται να «σώζουν» τον κατώτερο μισθό και τα «δώρα», την ίδια στιγμή όλο το αντεργατικό πακέτο και οι αξιώσεις της εργοδοσίας παραμένουν στο τραπέζι, προς επικύρωση από την κυβέρνηση.

Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί και η κοινή τους επιστολή, με την οποία αναμένεται να απευθυνθούν σήμερα στην κυβέρνηση, τα κόμματα που τη στηρίζουν και τους εκπροσώπους της τρόικας, με την οποία θα τους γνωστοποιούν «τα σημεία συμφωνίας και μη συμφωνίας» του διαλόγου που είχαν. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, «από τη συνάντηση βγήκε ένα κοινό συμπέρασμα, το οποίο θα σταλεί σε κυβέρνηση και τρόικα» και πως υπάρχει συμφωνία να μη θιγεί ο κατώτερος μισθός, να διατηρηθούν ο 13ος και 14ος να ισχύσει η μετενέργεια των συμβάσεων, αλλά και να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος, ενώ υπάρχει διαφωνία με τους εργοδότες στο ζήτημα του παγώματος των μισθών. Στην πραγματικότητα, βέβαια, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Γιατί, ο διάλογος που στήθηκε με τους εργοδότες όλο το προηγούμενο διάστημα, έδωσε νομιμοποίηση στις αξιώσεις των εργοδοτών, υπονόμευσε την έγκαιρη και μαζική αντίσταση των εργαζομένων, έδωσε έδαφος να καλλιεργηθούν οι εκβιασμοί της κυβέρνησης. Ταυτόχρονα, η ΓΣΕΕ πρωτοστατεί στον αφοπλισμό των εργαζομένων, όταν, όπως και ο ΣΕΒ, μιλά για την αποκατάσταση της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας, δηλαδή της καπιταλιστικής κερδοφορίας, όταν αποδέχεται ότι ο εργάτης είναι κόστος και συμφωνεί στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Μια μείωση που θα εξασφαλίσει πρόσθετα κέρδη περίπου 2 δισ. ευρώ στα ταμεία των επιχειρήσεων, όταν τα Ταμεία εξαιτίας της εισφοροδιαφυγής των «κοινωνικών εταίρων» με τους οποίους παζαρεύει η ΓΣΕΕ στραγγαλίζονται και μόλις προχτές τα στοιχεία δείχνουν ότι οι εργοδότες, οι οποίοι χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τους εργαζόμενους, παρακρατούν και δεν αποδίδουν το 30% από τις εισφορές των εργαζομένων, ποσό που σήμερα εκτιμάται στα 6 δισ. ευρώ.

Το ίδιο άλλοθι η ΓΣΕΕ δίνει και στην κυβέρνηση, όταν ο πρόεδρός της την καλεί να μην «υποχωρήσει ατάκτως στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών» λες και δεν είναι η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου που σχεδιάζει, νομοθετεί και εφαρμόζει όλους τους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου.

Γι' αυτό, ανεξάρτητα από το τι θα καταγραφεί στην κοινή επιστολή των εταίρων, το βέβαιο είναι ότι ολόκληρο το πακέτο που ετέθη εξαρχής στο τραπέζι από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο παραμένει σε ισχύ.

«Κοινωνικό συμβόλαιο» για την ανταγωνιστικότητα

Αλλωστε, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος φρόντισε να διατυπώσει με μεγάλη ευστοχία το ζητούμενο του διαλόγου: «Η πρόσκληση - σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ - αφορούσε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την ανταγωνιστικότητα. Η πραγματική πρόκληση, όμως, ήταν εξαρχής σαφής: Οι κοινωνικοί εταίροι κλήθηκαν να συγκλίνουν σε μια συμφωνία που θα αντιμετώπιζε το θέμα του μέσου κόστους εργασίας...». Σε αυτό το «διάλογο» συμμετέχει η ΓΣΕΕ και μάλιστα σε μια περίοδο που τα μέτρα που εφαρμόζονται μέχρι τώρα, η επίθεση στην εργατική τάξη και τα δικαιώματά τους οδηγεί τις ετήσιες συνολικές αποδοχές των μισθωτών το 2012 να μειωθούν κατά 25,7% σε σχέση με το 2009 και σε απόλυτο ποσό κατά 9,2 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό, άλλωστε, για το περιεχόμενο αυτού του διαλόγου είναι και το γεγονός, πως, ενώ ο ΣΕΒ μιλάει για σεβασμό της Εθνικής Σύμβασης, την ίδια στιγμή ζητά να μη δοθεί η μικρή αύξηση τον Ιούλη του 2012 κατά 2,7% στον κατώτερο μισθό, αλλά και να μη δοθούν οι τριετίες που προβλέπονται στην Εθνική Γενική Σύμβαση.

Αντίστοιχα και η ΕΣΕΕ ζητά «πάγωμα όλων των μισθών» μέχρι το 2014, «πάγωμα των ωριμάνσεων και επιδομάτων των κλαδικών συμβάσεων καθ' όλη τη διάρκεια του Μεσοπρόσθεσμου, αναθεώρηση της ισχύουσας ΕΓΣΣΕ με νέα συμφωνία μέσα στο Φλεβάρη, αλλά και μείωση τουλάχιστον κατά 10% στο μη μισθολογικό κόστος και επιπλέον 5% «για τους συνεπείς εργοδότες»!

Και όλα αυτά, όταν ήδη πληροφορίες φέρουν διάφορες πλευρές να κάνουν σχέδια για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, όπου θα υπάρχει ειδικό καθεστώς για μισθούς, ασφάλιση και φορολογία, αλλά και επέκταση της μειωμένης αμοιβής (80% του κατώτερου) στους νέους μέχρι 30 ετών από 25 που έχει νομοθετηθεί. Να πώς κυβέρνηση και εργοδότες εννοούν την τήρηση της ΕΓΣΣΕ, να τι παζαρεύει η ΓΣΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ