Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ζήτησε πιο σκληρή φιλελεύθερη κατεύθυνση

Μια πολιτική αποκρατικοποιήσεων σε πιο σκληρή φιλελεύθερη κατεύθυνση, ήταν η απάντηση που παρουσίασε από το βήμα της Βουλής χθες, ως «αντιστάθμισμα» στην πορεία της Σοφοκλέους, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, της οποίας όμως το μεγαλύτερο μέρος εστιάστηκε στις κυβερνητικές ευθύνες για τον εγκλωβισμό κεφαλαίων στο χρηματιστήριο. Στίγμα της ήταν οι σκληροί χαρακτηρισμοί εναντίον της κυβέρνησης.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ζήτησε «μια νέα δυναμική οικονομική πολιτική, με επίσπευση των αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών, των αποκρατικοποιήσεων, της απελευθέρωσης των αγορών». Παράλληλα, αναπαράγοντας τις αυταπάτες περί «εξυγίανσης» των χρηματιστηριακών λειτουργιών ζήτησε «την προώθηση όλων εκείνων των μέτρων που δε θέλησε ακόμη να πάρει η κυβέρνηση, έτσι ώστε να υπάρξει μια πραγματικά ανεξάρτητη επιτροπή κεφαλαιαγοράς, να γίνονται σεβαστοί οι κάνονες, να μπει φραγμός στα κυκλώματα των κερδοσκόπων και των αεριτζήδων, να αποκλειστούν με τρόπο αποτελεσματικό οι μεθοδεύσεις που οδηγούν στις φούσκες, την απάτη και το δράμα». Τέλος, ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ζήτησε την «άμεση απομάκρυνση όλων εκείνων που είχαν την ευθύνη για την ομαλή λειτουργία του χρηματιστηρίου και δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις τους».

Στην τακτική της κυβέρνησης απέναντι στο χρηματιστήριο τα τελευταία δυο χρόνια, αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του ο αρχηγός της ΝΔ. Ειδικά για την προεκλογική περίοδο σημείωσε ότι «τις τελευταίες 40 ήμερες, η ΔΕΚΑ προβαίνει σε αθρόες αγορές μετοχών του ΟΤΕ, της ΕΤΕ και των ΕΛΠΕ αυξάνοντας το χαρτοφυλάκιό της κατά 54%, 280% και 70% αντίστοιχα. Καταγράφει μάλιστα ρεκόρ αγορών την τελευταία Παρασκευή πριν τις εκλογές», προσθέτοντας ότι αυτά «γίνονταν πάντοτε με έγκριση του αρμόδιου υπουργού». Τέλος, ο Κ. Καραμανλής έκανε λόγο για «άρνηση τηλεόρασης να μεταδώσει τη συζήτηση» τονίζοντας πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι «αυτά που καταγγέλλονται αυτές τις μέρες ει δυνατόν να μην τα ακούσουν οι πολίτες», μιλώντας για «προσπάθεια απόκρυψης και αποσιώπησης που αποκαλύπτει ενοχές».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Γ. Παπαντωνίου αποκάλεσε τη Νέα Δημοκρατία «τριτοκοσμικό κόμμα που θέλει να κυβερνήσει μια ευρωπαϊκή χώρα», αφού «καταθέτετε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, εξαιτίας μιας κάμψης του χρηματιστηριακού δείκτη».

Παράλληλα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας απαντώντας στην κριτική που είχε ασκήσει νωρίτερα ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σχετικά με ατολμία της κυβέρνησης να ασκήσει μια πολιτική αποκρατικοποιήσεων και περί αποτυχίας των μετοχοποιήσεων των δημόσιων επιχειρήσεων, λόγω της πορείας του χρηματιστηρίου, διαφήμισε τις ιδιωτικοποιήσεις που δρομολογεί η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας λέγοντας ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε «ολοκληρωτική πώληση», ενώ επισήμανε ότι οι μετοχοποιήσεις είναι «το πρώτο βήμα» για τις πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2001-02-02 00:00:00.0)
Κίνηση υπέρ των νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων(2001-01-31 00:00:00.0)
Η "χρηματιστηριομανία" και οι επιπτώσεις της(1999-08-03 00:00:00.0)
Μεθοδεύουν την εκποίηση και δεύτερου "πακέτου"(1997-01-14 00:00:00.0)
Συνεχίζονται τα ύποπτα παιχνίδια(1996-11-12 00:00:00.0)
Στο "σφυρί" και ο όμιλος επιχειρήσεων της ΔΕΠ(1996-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ