Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Να απεγκλωβιστεί ο λαός από τις αυταπάτες

Από τις  πιο «σικέ» συζητήσεις, που έγιναν  ποτέ στη Βουλή,  ήταν η πρόταση μομφής για το Χρηματιστήριο, τόνισε στην  ομιλία της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

H τριήμερη συζήτηση για την πρόταση μομφής ήταν από τις πιο «σικέ» που έγιναν ποτέ στη Βουλή, είπε στην αρχή της ομιλίας της η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα.

Ηταν «σικέ» όχι γιατί υπήρχε προσυνεννόηση ή γιατί δεν υπάρχουν κάποιες διαφορές αλλά, γιατί επιστρατεύτηκαν επιχειρήματα πλαστά και αναδείχτηκαν ακραίες πλευρές του προβλήματος του Χρηματιστηρίου, χωρίς όμως και τα δύο μεγαλύτερα κόμματα να αγγίξουν τον πυρήνα του.

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, είπε η Αλ. Παπαρήγα, αναφερόμενοι στους «εγκλωβισμένους» του Χρηματιστηρίου, αυτό που επιθυμούν είναι να εγκλωβίσουν το λαό στην πολιτική τους και με αυτό το κριτήριο εμείς καθορίσαμε την τελική μας στάση στην ψηφοφορία.

Από πλευράς επιθυμίας, συνέχισε εμείς θέλαμε να αποδώσουμε μομφή στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό για την κατάσταση, εάν πιστεύαμε ότι αυτή θα έδινε έστω και ένα μικρό όφελος στους μικρούς και μεσαίους που είναι χαμένοι από το Χρηματιστήριο.

Με το «παρών» στην ψηφοφορία, τόνισε η Αλ. Παπαρήγα, δηλώνουμε την πρόθεσή μας να πούμε στο λαό να απεγκλωβιστεί και από τα δύο κόμματα και δε συμβάλλουμε στον εγκλωβισμό της συνείδησής του.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, είπε έχουν τις σοβαρές ευθύνες από τις οποίες δεν είναι άμοιρος ο ΣΥΝ, ο οποίος καλλιεργεί αυταπάτες.

Εμείς, τόνισε, δε θεωρούμε ότι το Χρηματιστήριο είναι απλώς τζόγος. Αλλο ότι έχει και τέτοια χαρακτηριστικά, αλλά δεν είναι ΠΡΟΠΟ ή λαχείο, αφού το χρηματιστήριο αυξάνει και εντείνει την κερδοσκοπία.

Οσον αφορά τη φιλολογία για τις μετοχές «φούσκες», η Αλ. Παπαρήγα τόνισε: Κανένας δεν έχει απαντήσει με ποια κριτήρια κρίνεται μια μετοχή ως τέτοια τη στιγμή που οι χαμένοι στο χρηματιστήριο είναι και αυτοί που επένδυσαν στα λεγόμενα «βαριά χαρτιά» ενώ 120 δισ. δρχ. έχουν χάσει και τα ασφαλιστικά Ταμεία με το ΙΚΑ να έχει απώλειες 50 δισ. όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.

Η ιστορία, συνέχισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, έχει δείξει ότι η πρώτη εμφάνιση των χρηματιστηρίων συνοδεύτηκε από τις μετοχικές εταιρίες. Τη μετοχή, είπε, την αγοράζει κάποιος με την προσδοκία ότι θα πραγματοποιηθεί κέρδος και για μας αυτό σημαίνει εκμετάλλευση και συγκέντρωση πλούτου. Σημαίνει κέρδη που θα αφαιρεθούν από κάποιους, σημαίνει ότι όποιος μπαίνει σε αυτήν τη λογική των μετοχών συμμετέχει στο σκληρό παιχνίδι του καπιταλιστικού ανταγωνισμού.

Η άνοδος ή η πτώση των μετοχών, συνέχισε, δεν είναι αποτέλεσμα κάποιων δηλώσεων της κυβέρνησης ή των άλλων κομμάτων αλλά αντικειμενική κίνηση μέσα στον καπιταλισμό. Για την προσέλκυση των μικρών και των μεσαίων στο χρηματιστήριο, είπε, στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός, προκειμένου ένα τμήμα του πληθυσμού που είχε ένα διαθέσιμο εισόδημα, για να αντιμετωπίζει κάθε ενδεχόμενο, να πειστεί να «μπει» στο Χρηματιστήριο. Βομβάρδισαν, τόνισε, τον κόσμο με λόγια για αναδιανομή του εισοδήματος και για «λαϊκό καπιταλισμό» και καλλιέργησαν έτσι τις αυταπάτες.

Τα μεγαλύτερα «παπαγαλάκια» σε αυτό, είπε η Αλ. Παπαρήγα, ήταν οι τράπεζες, ο ΟΤΕ και οι υπό ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις που μοίραζαν μετοχές στους εργαζόμενους.

Ολα αυτά, συνέχισε, δεν έγιναν μόνο με δηλώσεις, αλλά το ενθάρρυναν. Ολοι αυτοί έλεγαν για ένα υγιές χρηματιστήριο λες και σε ένα «εκσυγχρονισμένο» Χρηματιστήριο δε θα υπάρχουν εγκλωβισμένοι.

Η Αλ. Παπαρήγα, σχολιάζοντας τα όσα κατά κόρον ακούγονται από την κυβέρνηση ότι πρέπει να μείνει η πολιτική έξω από την οικονομία, είπε ότι η οικονομία είναι ένα κατεξοχήν πολιτικό θέμα. Συχνά ακούμε, τόνισε ότι η πολιτική πρέπει να μείνει έξω από πολλά πράγματα όπως η Υγεία, η Παιδεία ή η εξωτερική πολιτική.

«Μα τότε πού θα κάνουμε πολιτική; Στο εάν μας αρέσει το α ή το β ρεύμα ζωγραφικής»; παρατήρησε σκωπτικά η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εμείς, συνέχισε, προειδοποιήσαμε έγκαιρα το λαό και λέμε και σήμερα ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να ξέρουν ότι δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από το Χρηματιστήριο, ούτε πρέπει να υποκαταστήσουν με αυτό τον αγώνα τους για την καλυτέρευση της ζωής τους.

Δεν μπορούμε, είπε, να προτείνουμε ρυθμίσεις για το Χρηματιστήριο γιατί κάτι τέτοιο αποτελεί ονειροπόλημα. Ο ΣΥΝ συμβάλλει στην παραπλάνηση όταν κάνει λόγο για θεσμική θωράκιση, ενώ δεν υπάρχει μεγαλύτερη υποκρισία από αυτήν του Δ. Αβραμόπουλου, που είπε ότι πρέπει τα κόμματα να μην ασχολούνται με την οικονομία. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα αφήσουμε το μεγάλο ψάρι να τρώει το μικρό.

Οσον αφορά τις περίφημες επενδύσεις που θα γίνονταν από τα ποσά που αντλήθηκαν από το Χρηματιστήριο, η Αλ. Παπαρήγα είπε ότι από τη μία επενδύθηκαν λίγα και από την άλλη τέτοιες επενδύσεις γίνονται, όπου υπάρχει το μεγαλύτερο κέρδος με τη λιγότερη εργατική δύναμη.

Εμείς, κατέληξε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, καλούμε το λαό, όπως πολεμάει τους άλλους θεσμούς που εξυπηρετούν το μεγάλο κεφάλαιο έτσι να πολεμήσει και το Χρηματιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ