Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στις ίδιες, γνωστές ρότες

Υποστηρικτικός στην πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας ως τακτική κίνηση εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ στήριξαν την κυβερνητική πολιτική στις παρεμβάσεις τους οι υπουργοί Ανάπτυξης και Εσωτερικών που παρενέβησαν χτες στη συζήτηση, παραδεχόμενοι πάντως ότι υπήρξε επιζήμια η μέχρι τώρα πορεία της Σοφοκλέους.

Η Νέα Δημοκρατία έκανε πρόταση δυσπιστίας εναντίον του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, για να διατηρήσει το δικαίωμά της να κάνει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης, αφού σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής δεν προβλέπεται να γίνονται δυο προτάσεις σε ένα εξάμηνο. Αυτό υποστήριξε χτες, στηρίζοντας την τακτική της Νέας Δημοκρατίας, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον της κυβέρνησης. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για το ότι «παρακολούθησε η κυβέρνηση την ξέφρενη πορεία», χωρίς να πάρει κανένα μέτρο και «κερδοσκόπησε πολιτικά» σε βάρος των επενδυτών.

Αναφορικά με την επερχόμενη πορεία της Σοφοκλέους υποστήριξε πως «ελπίδα ανάκαμψης υπάρχει μόνο για τις μετοχές που εκφράζουν υγιείς επιχειρήσεις», τονίζοντας ότι «όσοι επένδυσαν σε φούσκες, χάνουν οριστικά τα λεφτά τους». Προέβλεψε μάλιστα ότι ως χρηματοδότης των επιχειρήσεων «το χρηματιστήριο θα είναι άχρηστο για αρκετό χρόνο», ενώ αναφορικά με τις δυνατότητες παρέμβασης της δικαιοσύνης στο θέμα είπε ότι «υπάρχουν χτυπητές περιπτώσεις» για την ποινική δικαιοσύνη. Κατέληξε λέγοντας ότι «απομένει μόνο ένας δρόμος, να αποφασίσει η κυβέρνηση ότι τελείωσαν τα ψέματα», ζητώντας γενναία μέτρα αποκρατικοποιήσεων και διαρθρωτικές αλλαγές.

Για ευθύνες που μοιράζονται σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση έκανε λόγο στην ομιλία της χτες η υπουργός Εσωτερικών Βάσω Παπανδρέου, λέγοντας πως «όλοι μας έχουμε ευθύνη για τον ενθουσιασμό του 1999, για την ατελή θεσμική θωράκιση της αγοράς, για τον εθισμό της ελληνικής κοινωνίας στη λογική του τζόγου». Παράλληλα όμως στήριξε την κυβερνητική πολιτική, τονίζοντας πως «είμαστε περήφανοι για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Η ελληνική οικονομία χάρη στις προσπάθειες του ελληνικού λαού, αλλά και την υπεύθυνη και σωστή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπου καθοριστικό ρόλο είχε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, έχει πραγματοποιήσει άλματα τα τελευταία χρόνια». Τέλος επιχείρησε να δώσει προοπτική διεξόδου αναφορικά με το χρηματιστήριο, επισημαίνοντας ότι «σε τρεις μήνες περίπου επίκειται η αναβάθμιση της Σοφοκλέους. Αυτό είναι κάτι γνωστό σε όλους. Πρόκειται για μια σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις, για την ελληνική οικονομία».

Για «συκοφάντηση, ποινικοποίηση και συνεχή πολιτική εμπλοκή» κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία ο υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας ότι «επιβραδύνουν τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταβολές» που απαιτεί σήμερα η ελληνική οικονομία, τονίζοντας ότι «η καλύτερη προσφορά στις αγορές είναι να αφεθούν να λειτουργήσουν με τους νέους κανόνες».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ