Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ιμπεριαλιστικό ανακάτεμα...

Ο

,τι δε χώραγε στο κρεβάτι του Προκρούστη κοβότανε για να χωρέσει. Αν ήταν μικρότερο, τεντωνόταν μέχρι να έρθει ίσα ίσα. Οταν τελικά το έφερνε στα μέτρα που ήθελε ο Προκρούστης, το θύμα είχε πεθάνει... Δεν μπόρεσε, παρά τις όποιες ερμηνείες, να αντιληφθεί η σύγχρονη επιστήμη ποιος ήταν τελικά ακριβώς ο συμβολισμός αυτού του μύθου και πώς δούλευε το μυαλό του «άρχοντα» - ληστή που έλεγχε ένα πέρασμα του δρόμου...

Πάντως, πώς δουλεύει ο ιμπεριαλισμός δε χρειάζεται πλέον και πολλή σκέψη, μετά από έναν αιώνα περίπου εμπειρίας των λαών. «Ξεσηκώνει» ή καταστέλλει κατά τα συμφέροντά του, αλλά και στις δύο περιπτώσεις οι λαοί είναι που πληρώνουν την καταστροφή που προκαλεί. Κατά περίπτωση και ιστορική στιγμή, αυτούς που «ξεσήκωσε» ο ίδιος τους καταστέλλει, ή αυτούς που καταπίεσε τους «ξεσηκώνει», μέχρι την επόμενη «στρατηγική» των πολυεθνικών μονοπωλιακών συμφερόντων.

Ποιος ήταν που τάισε και φούσκωσε τον «αλβανικό εθνικισμό» όταν τον χρειάστηκε για να του «δείξει τα λημέρια» στα Βαλκάνια για να κάνει την εγκληματική βάρβαρη επίθεση; Ποιος παίζει ακόμα μαζί του σπέρνοντας με συμμορίες - παραφυάδες του UCK τις βαλκανικές χώρες για να τις έχει ομήρους των σχεδίων του; Από πού ξεφύτρωσαν ξαφνικά εκτός από το Κόσσοβο, οπλισμένοι με στολές και στρατιωτική εκπαίδευση στο Πρέσεβο, στην ΠΓΔΜ και τη γύρω περιοχή; Ποτέ δε θα φούσκωναν από μόνοι τους χωρίς τα «αναβολικά» του ιμπεριαλισμού.

Οταν βέβαια, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια τώρα τους θέλουν παρόντες αλλά λίγο μαζεμένους, αυτό το «μάζεμα» σημαίνει πάντα αίμα και καταστροφή για τους λαούς της περιοχής.

Περιττά λοιπόν τα δάκρυα ή οι αγριάδες κάποιων για τους «κακούς» Αλβανούς που χτύπησαν προχτές Ελληνες στρατιώτες στη Μιτρόβιτσα. Την ίδια κακή παράσταση την είδαμε μόλις πριν από λίγο καιρό με «αντεστραμμένη υπόθεση» και την έχουμε όλοι φρέσκια στη μνήμη.

Τότε ήταν οι «κακοί» Σέρβοι που έπρεπε να τιμωρηθούν... Τότε έπρεπε σώνει και καλά να έχουν αφορμή να βομβαρδίσουν, τώρα πρέπει να εγκατασταθούν και να κυριαρχήσουν σε ολόκληρη την περιοχή. Τότε χωρίς καμιά αφορμή αιματοκύλησαν τους Σέρβους, τώρα «ανακατεύουν πάλι τα χαρτιά» μέχρι να τους πέσει το «καλό φύλλο»... Θα είναι Κοστούνιτσα; Θα είναι πάλι οι UCK; Θα είναι «άλλοι» από τη γειτονιά; Πολλά θα εξαρτηθούν και από τα «εσωτερικά» του ίδιου του ιμπεριαλισμού...

Σ' αυτές τις περιπτώσεις λαοί που «πιάνουν το βήμα» από τον ιμπεριαλισμό και βαδίζουν μαζί του, ανεξάρτητα τα αρχικά κίνητρα, αργά ή γρήγορα θα το πληρώσουν. Η γνώση των ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων είναι απαραίτητο εργαλείο, που όμως αχρηστεύεται όταν γίνεσαι «ένα» μαζί τους. Μόνο έμπρακτα ενάντιά τους έχουν ελπίδα οι λαοί.

Ας μη συνεχίσουν λοιπόν την κακιά χιλιοιδωμένη παράσταση για τους «Ελληνες ειρηνοποιούς», που «ευτυχώς που βρίσκονται εκεί πέρα». Η συνενοχή - συμμετοχή τους στα ιμπεριαλιστικά σχέδια γέννησε την «ανάγκη» μαζί με τους άλλους ΝΑΤΟικούς να βρίσκονται εκεί και ευρισκόμενοι εκεί, γεννούν την επόμενη «ανάγκη» για την παρουσία τους.

Ο δρόμος της συνεννόησης και της ειρήνης δε συναντιέται πουθενά με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τις όποιες «διασταυρώσεις» τους. Χαράσσεται από την κοινή πάλη των λαών που μπορεί να ανατρέπει τα πλάνα της καταστροφής και να κτίζει την αληθινή φιλία και συνεργασία.


Παύλος ΑΛΕΠΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ