Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΚΟΙΝΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΕ
Μεγαλύτερη παρέμβαση στα εσωτερικά των χωρών της Μεσογείου

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Αλυσσανδράκη, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις ΕΕ - Μεσογείου 

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Αλυσσανδράκης παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που έγινε στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις σχέσεις ΕΕ - Μεσογείου και την κοινή στρατηγική της ΕΕ για την περιοχή αυτή, επισήμανε τα εξής:

«Η πολιτική της ΕΕ απέναντι στις χώρες της Μεσογείου είναι πολύ μακριά από τη Διακήρυξη της Βαρκελώνης και ακόμα πιο μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των λαών των χωρών αυτών. Οπως σωστά εντοπίζει ο εισηγητής κ. Ναΐρ, η ΕΕ φαίνεται να μην ενδιαφέρεται για τη Μεσόγειο παρά μόνο για λόγους ασφάλειας, ενώ παρεμβαίνει οικονομικά μόνο για να της ανοιχτεί η αγορά των χωρών του Νότου. Ενδεικτικό του χαρακτήρα και των αποτελεσμάτων αυτής της πολιτικής είναι ότι η ΕΕ παρέχει στις μεσογειακές χώρες 1 δισ. Ευρώ το χρόνο, ενώ παίρνει από αυτές, μέσω του εμπορικού τους ελλείμματος 34 δισ. Ευρώ.

Η νέα κοινή στρατηγική εμβαθύνει ακόμα παραπέρα σε αυτή την κατεύθυνση και επιπλέον θέλει να εμπλέξει τις μεσογειακές χώρες στην επιθετική ΚΕΠΠΑ. Η ευρωμεσογειακή συνεργασία είναι κυρίως όχημα παρέμβασης στα εσωτερικά των μεσογειακών χωρών, με στόχο την επιβολή της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας τους και, γενικότερα, τη στήριξη των οικονομικών, στρατιωτικών και πολιτικών συμφερόντων της ΕΕ σε βάρος των λαών. Ολα αυτά γίνονται στο όνομα δήθεν της κοινής ευημερίας, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ταυτόχρονα η ΕΕ παραμένει παγερά αδιάφορη απέναντι στο δράμα του παλαιστινιακού λαού, τις καθημερινές δολοφονίες Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ.

Το ΚΚΕ είναι υπέρμαχο της συνεργασίας μεταξύ των λαών με ίσους όρους και χωρίς παρέμβαση στα εσωτερικά μιας χώρας από άλλη. Τονίζει ιδιαίτερα την ευθύνη των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών για τη σημερινή κατάσταση των υποανάπτυκτων χωρών, που είναι αποτέλεσμα της μέχρι τώρα καταλήστευσής τους. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος, από τον οποίο απορρέει η υποχρέωση των ανεπτυγμένων χωρών να βοηθήσουν τις χώρες αυτές να αναπτύξουν την παραγωγική τους βάση και να ανεβάσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων τους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ