Παρασκευή 2 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ
Πρόσχημα για ενεργοποίηση μηχανισμών καταστολής

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρατή Κόρακα στη συζήτηση της έκθεσης για το οργανωμένο έγκλημα

Ισπανοί αστυνομικοί σέρνουν και συλλαμβάνουν έναν αγρότη «τρομοκράτη», που διαδήλωνε τον περασμένο Σεπτέμβρη, μαζί με τους συναδέλφους του, για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

Associated Press

Ισπανοί αστυνομικοί σέρνουν και συλλαμβάνουν έναν αγρότη «τρομοκράτη», που διαδήλωνε τον περασμένο Σεπτέμβρη, μαζί με τους συναδέλφους του, για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων
Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, παρεμβαίνοντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη συζήτηση της έκθεσης FERRI για το οργανωμένο έγκλημα, τόνισε τα εξής:

«Στην πρόταση ψηφίσματος, η υπαρκτή ανάγκη καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί το πρόσχημα για τη διεύρυνση και ενεργοποίηση των κρατικών και διακρατικών μηχανισμών καταστολής και την κατάλυση κάθε μορφής εθνικής κυριαρχίας.

Στην πρόταση, ζητείται η λήψη μέτρων άρσης των δυσλειτουργιών εφαρμογής του θεσμού της αμοιβαίας δικαστικής συνδρομής, η ενδυνάμωση του ρόλου και η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η υλοποίηση του θεσμού του Ευρωεισαγγελέα, η επίσπευση των διαδικασιών σύγκλισης της ποινικής νομοθεσίας των κρατών-μελών κλπ. κλπ. Πρόκειται για θεσμούς ωμής παραβίασης της εθνικής κυριαρχίας των κρατών-μελών και των βασικών αρχών διεξαγωγής της δίκης, που χρονολογούνται από τη Γαλλική Επανάσταση. Ολα αυτά γίνονται στο όνομα της οικοδόμησης του λεγόμενου "χώρου ελευθερίας, ασφάλειας και δικαιοσύνης", έτσι όπως σχεδιάστηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και στη Σύνοδο του Τάμπερε. Μόνο που πρέπει να προστεθεί "...για τη νέα τάξη πραγμάτων, στη μετα-ΟΝΕ εποχή". Για τους λαούς της Ευρώπης στην πραγματικότητα οικοδομείται, λιθαράκι λιθαράκι, ένας χώρος "ανελευθερίας, ανασφάλειας και αδικίας".

Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι η λεγόμενη "τρομοκρατία" (όπως φυσικά την εννοούν οι συντάκτες των σχετικών κειμένων, που δεν έχουν ποτέ θελήσει - για προφανείς λόγους - να συγκεκριμενοποιήσουν μιαν αόριστη νομική έννοια προτού τη συμπεριλάβουν στα υπό δίωξη εγκλήματα) ταυτίζεται με το οργανωμένο έγκλημα. Με πρόσχημα την τρομοκρατία επιδιώκουν αφ' ενός να χτυπήσουν κάθε μορφή πολιτικής αντίστασης, μαζικής λαϊκής πάλης και ανυπακοής στις επιλογές τους και αφ' ετέρου να κάνουν πιο εύπεπτα στις συνειδήσεις των λαών τα αντιδραστικά μέτρα που παίρνουν. Ποιοι όμως μιλούν για οργανωμένο έγκλημα και τρομοκρατία; Μήπως δεν ήταν οργανωμένο έγκλημα, και μάλιστα διαρκείας, το αιματοκύλισμα του λαού της Γιουγκοσλαβίας και η δηλητηρίαση τόσο του άμαχου πληθυσμού όσο και των στρατιωτών των χωρών της ΕΕ με τη ρίψη των βομβών ουρανίου; Αλήθεια, πώς αλλιώς παρά ως τρομοκρατικές μπορούν να χαρακτηριστούν οι επιχειρήσεις καταστολής των κινητοποιήσεων της Πράγας, της Νίκαιας και πρόσφατα του Νταβός και της Ζυρίχης; Πώς μπορούν να χαρακτηριστούν οι βάρβαρες επιθέσεις κατά των αγροτών, των συνταξιούχων, του λαϊκού κινήματος γενικότερα στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες της ΕΕ;

Συμφωνούμε ότι το οργανωμένο έγκλημα πρέπει να καταπολεμηθεί. Αυτό όμως δεν μπορούν να το κάνουν οι δυνάμεις εκείνες που χρησιμοποιούν τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς ενάντια στον αγώνα του λαϊκού κινήματος, οι οποίες ηγούνται των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, όπως είναι η ΕΕ, και που επίσης ευθύνονται τόσο για τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, όσο και για τις διασυνδέσεις του οργανωμένου εγκλήματος με πολιτικούς μηχανισμούς και προσωπικότητες (π.χ. UCK).

Πιστεύουμε ότι η πρόταση αποτελεί μια ακόμη συμβολή στην οικοδόμηση των αναγκαίων για το κεφάλαιο μηχανισμών καταστολής των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καταπατά κάθε έννοια εθνικής κυριαρχίας, συμβάλλει στην ολοκλήρωση του "Δικαίου της Νέας Τάξης" και είναι επικίνδυνο για τους λαούς της Ευρώπης. Για τους λόγους αυτούς οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ την καταψηφίσαμε».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλος στόχος(2017-10-18 00:00:00.0)
Ο λαός να προβληματιστεί...(2013-10-01 00:00:00.0)
Να καταργηθούν οι χαφιεδοκάμερες(2010-01-13 00:00:00.0)
Η ΕΕ εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή(2009-11-19 00:00:00.0)
Αντιμετώπιση των αγώνων με ένταση της καταστολής(2001-05-06 00:00:00.0)
Τεράστια ερωτηματικά για την απόδραση Πάσσαρη(2001-02-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ