Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
Συνεχίζονται τα ύποπτα παιχνίδια

Για εσκεμμένη κρίση, κάνει λόγο ο Γ. Παπαντωνίου

"Εσκεμμένη" χαρακτήρισε την κρίση στο Χρηματιστήριο, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Παπαντωνίου, κατηγορώντας χτες τους χρηματιστές, από τις Βρυξέλλες, ότι αθέτησαν τη συμφωνία που είχαν με την κυβέρνηση για ομαλή λειτουργία του Χρηματιστηρίου. H Σοφοκλέους παρέμεινε και χτες κλειστή και, σύμφωνα με τα όσα είπαν οι χρηματιστές, θα παραμείνει κλειστή τουλάχιστο για τις επόμενες δυο μέρες, αφού το "κανόνι" της "Δέλτα Χρηματιστηριακής", βγάζει στη φόρα σωρεία αεριτζίδικων παραβάσεων και παρανομιών, οι οποίες ωστόσο, δεν είναι δυνατό να διαπιστωθούν αν το Χρηματιστήριο λειτουργεί κανονικά. Με τις δηλώσεις του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας έκανε λόγο για πλήρη εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ενώ επανέλαβε την άποψη πως δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν με χρήματα από τον προϋπολογισμό, όσοι ζημιώθηκαν από τα "παιχνίδια" με τις μετοχές διαφόρων εταιριών.

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση που είχαν χτες, οι χρηματιστές ζήτησαν από τις αρχές του Χρηματιστηρίου να γίνει εκκαθάριση των τίτλων όλων των χρηματιστηριακών εταιριών και να τοποθετηθούν σε κάθε χρηματιστηριακή ορκωτοί λογιστές για να ελέγξουν τη νομιμότητα των συναλλαγών που διενήργησαν. Για το θέμα αυτό βρισκόταν σε εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ, σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας των χρηματιστών και του γγ του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας Απ. Φωτιάδη, με συμμετοχή του προέδρου του Χρηματιστηρίου Μ. Ξανθάκη. Σχετικά με το θέμα αντικατάστασης του τελευταίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι "δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση".

Στο μεταξύ ανοιχτούς λογαριασμούς με τη "Δέλτα" έχουν και άλλες 11 χρηματιστηριακές εταιρίες (ΑΧΕ), μερικές απ' τις οποίες είναι μάλιστα θυγατρικές κρατικών τραπεζών. Παράγοντες της Σοφοκλέους διατυπώνουν ερωτηματικά, κατά πόσο οι εν λόγω ΑΧΕ, και ειδικά οι κρατικές (οπότε το ζήτημα παίρνει και άλλες διαστάσεις), μπήκαν εσκεμμένα ή ακούσια στο παιχνίδι της μετοχής "Μαγρίζος" και, όπως κυκλοφορεί στην αγορά, άλλων δυο μετοχών - σε μικρότερη όμως έκταση - της "Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης" και των "Επιχειρήσεων Παρνασσού". Οπως επισημαίνουν χρηματιστηριακοί κύκλοι πάντως, οι περισσότερες ΑΧΕ της "11άδας", την πλήρη... σύνθεση της οποίας έχει στα χέρια του ο "Ρ", έχουν τη δυνατότητα να ανταπεξέλθουν στους ελέγχους που θα ακολουθήσουν, ενώ τουλάχιστο μια βρίσκεται σε δυσχερή θέση και είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει τη "Δέλτα" κηρύσσοντας παύση εργασιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Χάλασαν τα φρένα» στη Σοφοκλέους(2001-07-17 00:00:00.0)
Αγωγή κατά της «ΔΕΛΤΑ ΑΧΕ»(2001-01-10 00:00:00.0)
Δεν έχουμε ευθύνη για το έγκλημα...(2000-04-22 00:00:00.0)
Καταδίκες για το σκάνδαλο της «Λαυρεωτικής»(2000-01-26 00:00:00.0)
Και ξανά προς την... κερδοσκοπία τραβά(1996-11-15 00:00:00.0)
Τα πάντα γίνονται ανεξέλεγκτα(1996-11-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ