Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πώς στήθηκε το κόλπο

Η εταιρία "Μαγρίζος" δραστηριοποιείται στην παραγωγή και επεξεργασία παράγωγων προϊόντων του βαμβακιού και μπήκε στο Χρηματιστήριο στα τέλη του 1990. Καθότι μικρή εταιρία, η μετοχή της κατατάσσεται στις λεγόμενες "περιφερειακές", οι οποίες προσφέρονται για χρηματιστηριακά "παιχνίδια" που δίνουν εύκολο και γρήγορο κέρδος. Κατά καιρούς, ανάλογες "περιφερειακές" μετοχές μικρών σχετικά εταιριών υπόκεινται σε μεγάλες διακυμάνσεις της τιμής τους, γεγονός που σημαίνει ότι το φαινόμενο "Μαγρίζου" είναι τουλάχιστο σύνηθες στη "ρηχή" αγορά του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Οι διακυμάνσεις προκαλούνται από μεμονωμένα άτομα ή ομάδες ατόμων ή ακόμα και νομικά πρόσωπα (θεσμικοί επενδυτές), που όλοι τους έχουν το κοινό να εμφανίζουν καλή οικονομική επιφάνεια, αλλά και τις, απαραίτητες σ' αυτές τις περιπτώσεις, προσβάσεις, ώστε να καλύπτουν τις αλχημείες τους. Εχοντας αυτά τα όπλα, τα "λόμπι", όπως αποκαλούνται, αγοράζουν πακέτα μετοχών μιας εταιρίας "τύπου Μαγρίζου", φροντίζοντας παράλληλα με τις αγορές τους να διοχετεύουν ευνοϊκούς γι' αυτήν ψιθύρους στον Τύπο και τα πέριξ της Σοφοκλέους.

Η μετοχή τότε φαντάζει "ευκαιρία" στους ανυποψίαστους μικροεπενδυτές και όχι μόνο, που σπεύδουν να την αγοράσουν, προσδοκώντας ότι η τιμή της θα ανέβει κι άλλο και θα κερδίσουν τη διαφορά. Την αύξηση της ζήτησης έρχεται να καλύψει το λόμπι, που πουλάει ("ξεφορτώνεται") λίγα λίγα τα χαρτιά, κερδίζοντας από τη διαφορά μεταξύ της χαμηλότερης τιμής αγοράς και της υψηλότερης τιμής πώλησης. Στην πορεία - και αφού το λόμπι μέσω της παραπάνω "τεχνικής" έχει απομυζήσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τους μικροεπενδυτές, πουλώντας τις μετοχές που κατείχε - οι "ειδήσεις" αποδεικνύονται ψεύτικες, και οι μικροεπενδυτές μένουν με τα χαρτιά στο χέρι, αφού η μετοχή αποδεικνύεται υπερτιμημένη...

Το παιχνίδι με τη μετοχή της "Μαγρίζος", που έγινε αφορμή να αποκαλυφθούν τα τεράστια ανοίγματα της χρηματιστηριακής εταιρίας "ΔΕΛΤΑ", αρχίζει στις αρχές του 1996, τότε που η μετοχή της κινείται στα επίπεδα των300 δρχ. Το αποτέλεσμα της συστηματικής κερδοσκοπικής δράσης ήταν η μετοχή να φτάσει σε λίγους μήνες στο 4πλάσιο της τιμής και να ξεπεράσει τις 1.300 δραχμές, εγκλωβίζοντας μάλιστα και αρκετούς θεσμικούς επενδυτές (αμοιβαία κεφάλαια, εταιρίες επενδύσεων κτλ.).

Οι ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις που πήρε το παιχνίδι, καθώς και η αδυναμία εκείνων οι οποίοι βρέθηκαν στο τέλος με τα μεγαλύτερα πακέτα (των άχρηστων γενικά μετοχών) να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητές τους προς αγοραστές και πωλητές, αποτέλεσε τη βάση για το τεράστιο άνοιγμα της "ΔΕΛΤΑ". Κάτω από ορισμένες άλλες προϋποθέσεις - κι αν δε βρισκόμασταν σε περίοδο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών ανάμεσα στις χρηματιστηριακές εταιρίες - η ιστορία θα πνιγόταν στο σκοτάδι και όποιος έχασε, έχασε. Οπως, άλλωστε, θα χάσει και τώρα...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ