Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λιτότητα με τη βούλα του Υπουργικού Συμβουλίου

Συζητούνται σήμερα στην κυβερνητική επιτροπή και θα επικυρωθούν την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο, τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα επιχειρήσει να επιβάλει η κυβέρνηση, με τον κρατικό προϋπολογισμό του 1997

Οριστικοποιούνται - με τη σημερινή συνεδρίαση της κυβερνητικής Επιτροπής και του Υπουργικού Συμβούλιου μεθαύριο Πέμπτη - τα νέα αντιλαϊκά μέτρα για το 1997, που θα περιλαμβάνονται στο νέο κρατικό προϋπολογισμό, ο οποίος θα κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το τέλος του Νοέμβρη.

Τόσο η σημερινή συζήτηση στην κυβερνητική επιτροπή, όσο και μεθαύριο στο υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη, δεν αναμένεται να επεκταθεί σε θέματα ουσίας, καθώς ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του - που χειρίζεται τα οικονομικά θέματα - θέλει: Πρώτον, να επιδείξει πνεύμα δημοκρατικοφάνειας (η κυβέρνηση συζητά...). Δεύτερον, να καταστήσει συνένοχες όλες τις πλευρές στην εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής, η οποία προσεγγίζει τα όρια του πραξικοπήματος. Τα βασικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού του 1997 έχουν πλέον οριστικοποιηθεί και άρα τα κυβερνητικά όργανα καλούνται να.. συζητήσουν επί τετελεσμένων, καθώς:

  • Η μισθολογική πολιτική του 1997 - που ανακοινώθηκε την περασμένη βδομάδα - θα κινηθεί και πάλι στο πνεύμα της λιτότητας και θα αποτελέσει και πάλι αποφασιστικό εργαλείο του αντιλαϊκού προϋπολογισμού.
  • Δεδομένη θεωρείται και η περικοπή των επιχορηγήσεων που στηρίζουν ιδρύματα κοινωνικής πρόνοιας, νοσοκομεία, πανεπιστήμια, άγονες γραμμές κλπ.,καθώς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για ονομαστικές αυξήσεις επιχορηγήσεων 3% - 4%. Η αύξηση αυτή - πουμε τον πληθωρισμό το 1997 να τρέχει με ρυθμό κοντά στο 7% - σημαίνει ότι θα υπάρξει παραπέρα πραγματική μείωση.

Στα πλαίσια της αλχημείας που ακολουθείται από τα κράτη - μέλη για τη μείωση των κρατικών ελλειμμάτων τους, το υπουργείο Οικονομικών προτίθεται να μεταφέρει τις επιχορηγήσεις προς τον ΟΣΕ και τους συγκοινωνιακούς φορείς(ύψους 100 δισ. δραχμές το 1996) στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, προκειμένου να τις παρουσιάσει σαν αύξηση της συμμετοχής του δημοσίου στο κεφάλαιο των φορέων εκείνων.

Στο σκέλος των εσόδων,τώρα, γίνεται λόγος για αύξηση φόρων κατά 15% αντί για 13% που μιλούσαν το προηγούμενο διάστημα. Θα ακολουθήσει, δηλαδή, κανονικό φορολογικό πογκρόμ, μια και γίνεται λόγος για πρόσθετους φόρους ύψους 1,1 - 1,2 τρισ. δραχμών.Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι το 10% των νέων εσόδων θα καλυφθεί από τη λεγόμενη φυσιολογική αύξηση των εισοδημάτων (ΑΕΠ και πληθωρισμός), αν και ομολογούν ότι για την κάλυψη του υπόλοιπου των 5 μονάδων θα απαιτηθούν μεγάλες προσπάθειες...

Τα φορολογικά έσοδα προβλέπεται να στηριχτούν και πάλι στους συνήθεις ύποπτους (!), λαϊκά δηλαδή στρώματα, τα οποία θα στραγγιστούν και πάλι από τους μηχανισμούς αφαίμαξης. Στον προϋπολογισμό του 1997, προβλέπεται μεταξύ άλλων ότι:

  • Τα έσοδα από ΦΠΑ (καλύπτει το 1/3 περίπου όλων των φόρων) θα αυξηθούν μεταξύ 11% και 13%.
  • Λόγω της μη τιμαριθμοποίησης των φορολογικών κλιμακίων, η κλοπή φόρου για το 1997 θα είναι της τάξης των 80 - 100 δισ. δραχμών.
  • Από τους 3 νέους φόρους (στους κρατικούς τίτλους, την ακίνητη περιουσία και τα χρηματοοικονομικά παράγωγα) - για την επιβολή των οποίων υπάρχει ομόφωνη απόφαση - δεν αναμένεται κάποιο σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, γεγονός βέβαια που σημαίνει ότι η φορολογική πολιτική θα στηριχτεί και πάλι στην πεπατημένη και ότι η κυβέρνηση θα αφήσει παράθυρα και παραθυράκια για να μην πληρώσουν όσοι θησαυρίζουν από τις "επενδύσεις" σε κρατικά χαρτιά και άλλες κερδοσκοπικές δραστηριότητες. Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί κυριολεκτικά πληθωρισμός απόψεων... για τις τρεις αυτές αυτές φορολογίες.

Ολοι συγκλίνουν στην άποψη ότι επιβλήθηκαν υπό το άγχος να αποποιηθεί η κυβέρνηση της κατηγορίας ότι εφαρμόζει "ανάλγητη και αντιλαϊκή οικονομική πολιτική και να προσδώσει στην πολιτική αυτή χαρακτηριστικά "κοινωνικής δικαιοσύνης". Προβάλλονται και προωθημένες απόψεις, οι οποίες υποστηρίζουν ότι αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να επιβάλει φόρο στα μεγάλα εισοδήματα, θα έπρεπε να προχωρήσει στη φορολόγηση του συνόλου της μεγάλης περιουσίας, κινητής και ακίνητης, όπως γίνεται σήμερα και σε άλλες χώρες της Ευρώπης και όχι μόνο ορισμένων τμημάτων της.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προϋπολογισμός και Οικονομική Πολιτική 1999(1998-11-12 00:00:00.0)
Η φοροληστεία με αριθμούς του υπουργείου Οικονομικών(1998-11-11 00:00:00.0)
H κυβέρνηση περηφανεύεται για το φορολογικό γιουρούσι(1998-10-10 00:00:00.0)
ΟΙ... ΣΩΣΤΟΙ ΦΟΡΟΙ(1998-08-01 00:00:00.0)
Η φορολογική ληστεία με αριθμούς(1998-03-12 00:00:00.0)
Στον αστερισμό της λιτότητας και ο προϋπολογισμός του 1998(1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ