Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ναός της κερδοσκοπίας

Κάνουν σα ν' ανακάλυψαν την Αμερική, στο ...Βόρειο Πόλο. Παριστάνουν πως δεν ήξεραν τίποτα για τον ένοχο και την αιτία. Δηλώνουν ανυποψίαστοι για το φόνο και, ταξινομώντας εαυτούς στους "καλούς", αναλαμβάνουν να ρίξουν τους - απαραίτητους για τέτοιες περιστάσεις - κεραυνούς εναντίον των "κακών". Αυτοί οι τελευταίοι με τις άνομες, λέει, κινήσεις τους δημιουργούν απρόβλεπτες καταστάσεις, δυσφημούν το θεσμό, καταρρακώνουν το γόητρο που πρέπει να έχει ο "ναός του χρήματος". Και οι χιλιάδες "μικροεπενδυτές", που, ακούγοντας τις σειρήνες του εύκολου κέρδους μπλέχτηκαν στο βρώμικο παιχνίδι της κερδοσκοπίας, βλέπουν τώρα τις αποταμιεύσεις τους να εξανεμίζονται με γεωμετρική πρόοδο.

***

Η ιστορία του Χρηματιστηρίου Αξιών της Αθήνας δεν είναι καινούρια. Εκατοντάδες και χιλιάδες απλοί άνθρωποι έχουν καταθέσει κατά καιρούς εκεί τις όποιες οικονομίας τους και στο τέλος έμειναν να κοιτούν τα χαρτιά των μετοχών και να μην πιστεύουν στα μάτια τους. Να μην πιστεύουν πώς είναι δυνατόν τα "χαρτιά", εκεί που τους έλεγαν πως αξίζουν ολόκληρη περιουσία, να αποτιμώνται τελικά για μερικά ψωροχιλιάρικα. Οι άλλοι στο μεταξύ - και οι "καλοί" και οι "κακοί" - είχαν κάνει τη δουλιά τους. Είχαν αποκομίσει τα τεράστια κέρδη τους και ο "μικροεπενδυτής" γύρευε τον ένοχο... Το ίδιο μοτίβο, το ίδιο ακριβώς σενάριο - με άλλους πρωταγωνιστές και διαφορετικό σκηνικό - παίζεται σε επαναλαμβανόμενους κύκλους. Αρκεί να υπάρχει η εκ μέρους της κυβέρνησης πολυδιαφημισμένη εκστρατεία, περί "στήριξης", "υγείας", "προοπτικής" και άλλης περί του Χρηματιστηρίου φιλολογίας. Αρκεί να διευρύνεται ο κύκλος του τζάμπα χρήματος για τους επιχειρηματίες, της παρασιτικής οικονομίας, των παιχνιδιών με την κίνηση κεφαλαίων, η μη παραγωγική τοποθέτηση κεφαλαίων, οι προσπάθειες συγκεκριμένων κοινωνικών στρωμάτων να αποσπούν εύκολο κέρδος.

***

Η αποκάλυψη του σκανδάλου της "ΔΕΛΤΑ" είναι η κορυφή του παγόβουνου. Οχι επειδή τώρα το ανακάλυψαν ορισμένοι, που πλέον αποτολμούν και το λένε επίσημα. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο απλά βγήκε στη φόρα, επειδή ο σχετικός τζόγος, αλλά και το θράσος όσων πήραν μέρος σ' αυτό, ήταν κυριολεκτικά απύθμενο. Κατά τ' άλλα, παρόμοιες καταστάσεις - σε πολύ μικρότερες κλίμακες, βέβαια - διαπιστώνονται από όσους ασχολούνται με το Χρηματιστήριο καθημερινά. Απλά, όπως και σε άλλα κυκλώματα, και στην οδό Σοφοκλέους ισχύει ο νόμος της σιωπής. Το κύριο, με αφορμή την τωρινή κρίση στο "ναό του καπιταλισμού", είναι άλλο: Από τη στιγμή που Χρηματιστήριο σημαίνει δωρεάν χρηματοδότηση των διαφόρων εκπροσώπων του κεφαλαίου, μέσω της ιδέας των μετοχικών εταιριών. Από τη στιγμή που μια χούφτα μεγαλοχρηματιστές και ορισμένες εταιρίες είναι οι μεσάζοντες για το όποιο "παιχνίδι" στο Χρηματιστήριο. Από τη στιγμή που το Χρηματιστήριο υπάρχει μόνο και μόνο για να κερδίζει κάποιος από τις αξίες των μετοχών, τις τιμές των οποίων καθορίζει ουσιαστικά μια οικονομική κλίκα. Από τη στιγμή που για να γίνει και να συνεχίζεται το "παιχνίδι" χρειάζεται κάθε φορά νέα αιμοδοσία σε κεφάλαια με νέους παίχτες. Από τη στιγμή που η κάθε κυβέρνηση, στο όνομα της ανάπτυξης του Χρηματιστηρίου, αφήνει ασύδοτους και ανεξέλεγκτους τους λογής - λογής κερδοσκόπους. Από τη στιγμή που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, οι ιστορίες τύπου "ΔΕΛΤΑ" - άσχετα από το ύψος του "κόλπου" και άσχετα αν δημοσιοποιούνται - θα συνοδεύουν, θα χαρακτηρίζουν και θα συμπληρώνουν την όποια εικόνα του Χρηματιστηρίου. Των ναών της, ανά την οικουμένη του κεφαλαίου, άπληστης κερδοσκοπίας.

Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ