Τρίτη 12 Νοέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΗΣ ΛΑΥΡΙΟΥ
Οικογενειακή υπόθεση οι αναθέσεις;

Τεράστια ερωτηματικά για τις ενέργειες της διοίκησης του Σταθμού της ΔΕΗ και αναθέσεις που μυρίζουν σκάνδαλο

Με περίεργες διαδικασίες, που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά, και με ημετέρους λύνει η διοίκηση της ΔΕΗ τα τεχνικά προβλήματα που παρουσιάζονται στους σταθμούς της έναντι μάλιστα δισεκατομμυρίων, ενώ η κυβέρνηση αποσιωπά και καλύπτει τις τακτικές της Επιχείρησης. Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί και η τεχνική βλάβη στον έναν εκ των δύο αεριοστρόβιλων του σταθμού συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ΑΗΣ Λαυρίου, το αποκαλούμενο ως "Μικρό Λαύριο".

Ο αεριοστρόβιλος, λόγω τεχνικής βλάβης στις 17 του περασμένου Αυγούστου, τέθηκε εκτός λειτουργίας και η διοίκηση του σταθμού ανέθεσε τη διερεύνηση των αιτιών της βλάβης απ' ευθείας στην εταιρία TUV Βαυαρίας, χωρίς προηγουμένως να απευθυνθεί στην αρμόδια υπηρεσία της ΔΕΗ Κέντρο Δοκιμών Ελέγχων Προτύπων (ΚΔΕΠ). Η απόφαση αυτή της διοίκησης αποτελεί απροκάλυπτο σκάνδαλο, το οποίο ενισχύεται και από το γεγονός ότι η σχετική απόφαση πάρθηκε με τη συνεργασία και συναίνεση του τομεάρχη του ΚΔΕΠ Α. Βαμβακούση, ο οποίος στο παρελθόν είχε παραπεμφθεί σε Επιτροπή Διοικητικής Εξέτασης, με την κατηγορία της συνεργασίας με την TUV Αυστρίας - ανάδοχος της 5ης Μονάδας ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου - η οποία και έκρινε την επιβεβαίωση των κατηγοριών. Ο ίδιος τομεάρχης καταγγέλθηκε και στην περίπτωση της βλάβης του αεριοστροβίλου στον ΑΗΣ Λαυρίου από τον υπάλληλο του σταθμού Δ. Πάνα για οφέλη "άμεσα ή έμμεσα από την ανάθεση στο TUV Γερμανίας, του οποίου είναι και εκπρόσωπος στην Ελλάδα". Η καταγγελία γνωστοποιήθηκε στο ΔΣ του τοπικού σωματείου και έχει λάβει γνώση και ο Σύλλογος Διπλωματούχων Μηχανικών. Πάντως το γεγονός ότι ο Α. Βαμβακούσης παραμένει σε μια θέση -"κλειδί" δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για το ποιοι τον στηρίζουν.

Παρέμβαση για το όλο θέμα είχε και το Τοπικό Εργασιακό Συμβούλιο ΔΕΗ/ΑΗΣ Λαυρίου, με επιστολή του προς τον Α. Παπαθανασίου, στην οποία μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται η ανάγκη για συγκρότηση επιτροπής πραγματογνωμόνων, η οποία θα εξετάσει τα αίτια, να δοθεί εντολή στο ΚΔΕΠ για πραγματοποίηση ελέγχων και του αεριοστροβίλου που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε λειτουργία, να αποδοθούν ευθύνες για τη βλάβη στον αεριοστρόβιλο. Οπως επισημαίνεται στην επιστολή, η ανάδοχος εταιρία BABCOCK του έργου ΑΗΣ Λαυρίου, έκανε πολλές παρεμβάσεις στα λειτουργικά μεγέθη των αεριοστρόβιλων κατά τη διάρκεια της έναρξης της λειτουργίας της Μονάδας, γεγονός που καθιστά πολύ σοβαρό ενδεχόμενο μία βλάβη και στον δεύτερο αεριοστρόβιλο της μονάδας.

Το κόστος της υπάρχουσας ζημιάς εκτιμάται στα 2 δισ. δρχ., κόστος που θα επωμιστεί η ΔΕΗ, αφού η διοίκηση δέχτηκε να υπογράψει σύμβαση για την κατασκευή του έργου με την εν λόγω εταιρία παρά την άρνηση της τελευταίας να το ασφαλίσει βάσει των συμβατικών της υποχρεώσεων. Η περίπτωση του ΑΗΣ Λαυρίου δεν είναι η μοναδική στα χρονικά της ΔΕΗ, αφού οι προμήθειες της επιχείρησης αποτελούν σημαντική λεία για διάφορα τρωκτικά. Η πολιτική αυτή των διοικούντων στην Επιχείρηση δεν έχει μόνο τεράστιες οικονομικές συνέπειες για τη ΔΕΗ, αλλά και το δημόσιο, όπως επίσης και λειτουργεί και υπονομευτικά, υποβαθμίζοντας καθημερινά τις αρμόδιες υπηρεσίες της Επιχείρησης, με απώτερο σκοπό την απαξίωσή τους και την αντικατάστασή τους από ιδιώτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ