Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Ολα για το κεφάλαιο

Το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα επιφέρει νέες μειώσεις στους μισθούς των εργαζομένων στο Δημόσιο. Ανεξάρτητα από το πώς αυτό θα συμβεί - άμεσα ή σταδιακά - είναι βέβαιο ότι θα συνοδευθεί από νέο μπαράζ συκοφαντιών της κυβέρνησης και των μηχανισμών της σε βάρος των εργαζομένων.

Θα ξεκινήσει, με άλλα λόγια, πάλι το γνωστό παραμύθι περί επιδομάτων που δεν ανταποκρίνονται στους πραγματικούς όρους εργασίας και άλλα τέτοια. Αυτό διαφάνηκε και στην προχτεσινή συνάντηση που είχε η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΑ με τον υπουργό Εσωτερικών, Χάρη Καστανίδη.

Αυτό που θα «ξεχάσει» να πει η κυβέρνηση είναι ότι τα επιδόματα κάθε είδους είναι απόρροια της επιδοματικής πολιτικής, που χρόνια εφάρμοζαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με την πλήρη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών πλειοψηφιών, κρατώντας τους βασικούς μισθούς σε επίπεδο φτώχειας.

Τα επιδόματα δίνονταν αντί για αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, οι οποίοι και πριν την κρίση ήταν χαμηλοί συγκριτικά με τις σύγχρονες πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων. Και, βέβαια, τα επιδόματα σε καμιά περίπτωση δεν επαρκούν για να καλύψουν την ψαλίδα αυτή. Επίσης, οι κυβερνήσεις προτιμούν την επιδοματική πολιτική γιατί ένα επίδομα μπορείς να το καταργήσεις πιο εύκολα. Ακόμα, γιατί τα περισσότερα επιδόματα δεν είναι συντάξιμα ενώ ο βασικός μισθός είναι και, από την άλλη, κάθε κυβέρνηση μέσω των επιδομάτων έκτιζε μηχανισμούς χειραγώγησης τμημάτων των εργαζομένων, χρήσιμους για τη στήριξη των πολιτικών της.

Ολα αυτά δε θα ειπωθούν και, πάνω απ' όλα, δε θα ειπωθεί ότι οι περικοπές δε γίνονται γιατί κάποιοι παίρνουν δήθεν άδικα κάποια επιδόματα αλλά γιατί στην παρούσα φάση το κεφαλαιοκρατικό σύστημα απαιτεί όλο και περισσότερους πόρους, οι οποίοι είναι προϊόν της ληστρικής και διαρκούς αφαίμαξης του εργατικού και λαϊκού εισοδήματος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ