Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μπλοκ εχθρικό στο λαό

Τα φωτογραφικά ενσταντανέ απ' την προχτεσινή συνάντηση κυβέρνησης, εργατοπατέρων και μεγαλοεργοδοτών, αποτυπώνουν με ευκρίνεια το μαύρο μπλοκ που παρατάσσεται απέναντι στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, προωθώντας με πυγμή την πολιτική που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για έξοδο απ' την κρίση, βαθιά αντεργατική και αντιλαϊκή. Αποθεώνοντας την επιζήμια για το λαό και το κίνημα αντίληψη της ταξικής συνεργασίας και της κοινωνικής συναίνεσης, επικαλέστηκαν το «κοινό καλό», όταν αντικειμενικά τέτοιο δεν μπορεί να υπάρξει ανάμεσα στο κεφάλαιο και τους εργάτες, όπως άλλωστε έγινε φανερό κι απ' το περιεχόμενο της συνάντησης.

Οι παρεμβάσεις του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΣΕΒ, απέδειξαν την πλήρη σύμπλευση κυβέρνησης - βιομηχάνων, με τον Δ. Δασκαλόπουλο να αξιώνει «αταλάντευτη υλοποίηση» των αντιλαϊκών δεσμεύσεων της κυβέρνησης και τον Γ. Παπανδρέου να διαβεβαιώνει πως θα υλοποιηθούν οι «διαρθρωτικές αλλαγές, για να μπορεί να γίνει η οικονομία μας ανταγωνιστική». Ολα αυτά πασπαλισμένα με την απαραίτητη κινδυνολογία προς το λαό, πως αν δε συναινέσει στο σφαγιασμό του τότε «το κόστος για όλους μας θα είναι εφιαλτικά μεγαλύτερο», όπως θρασύτατα δήλωσε ο πρόεδρος των βιομηχάνων. Παρόντες στο προσκλητήριο συστράτευσης εναντίον του λαού και των συμφερόντων του, ήταν και οι εκπρόσωποι των μεγαλεμπόρων, που δεν έκρυψαν την έγνοια τους για την επαναφορά του κεφαλαίου σε τροχιά ανάπτυξης, αξιώνοντας με τη σειρά τους παραπέρα επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών και μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Πρόκειται για τους ίδιους που επί σειρά ετών έβαλαν πλάτη στο πέρασμα μιας πολιτικής που ενίσχυσε με κάθε τρόπο τα μονοπώλια και τη γιγάντωσή τους, ρίχνοντας στο «καναβάτσο» τους μικρούς και μεσαίους εμπόρους και αυτοαπασχολούμενους. Δε θα μπορούσαν φυσικά να απουσιάζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες της εργατικής αριστοκρατίας. Οπως δεν απουσίασαν ποτέ απ' τις προσπάθειες νομιμοποίησης στη συνείδηση του λαού μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής. Ο πρόεδρος μάλιστα της ΓΣΕΕ ζήτησε να στηριχθεί το κεφάλαιο με μέτρα που θα το επαναφέρουν σε τροχιά ανάπτυξης! Οι θέσεις και οι προτάσεις τους και σ' αυτή τη σύσκεψη ήταν υποστηρικτικές της αντιλαϊκής αντεργατικής πολιτικής. Πρόκειται για συνδικαλιστικές ηγεσίες που δούλεψαν συνειδητά και στο πλευρό κυβέρνησης - κεφαλαίου για να βρεθεί η εργατική τάξη απροετοίμαστη στη νέα επίθεση.

Η δράση και τα αιτήματά τους, όπως αυτό για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, σιγοντάρουν την κυρίαρχη στρατηγική, καλλιεργούν την ταξική συναίνεση, αφοπλίζουν τους αγώνες. Απ' το «μονόλογο» αυτής της σύσκεψης, ούτε μια λέξη δεν ειπώθηκε απ' τη σκοπιά των συμφερόντων του λαού. Αυτά μόνο ο λαός μπορεί πλέον να τα υπερασπιστεί, όχι με κοινωνικό διάλογο, αλλά με ανειρήνευτη ταξική πάλη. Στο εχθρικό μπλοκ που παρατάσσεται απέναντί του, να αντιπαρατάξει το δική του συμμαχία. Μαζί η εργατική τάξη και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα, να συγκροτήσουν το δικό τους κοινωνικό μπλοκ, βαθαίνοντας παντού την οργάνωση για την αντεπίθεση στους μηχανισμούς και τα κόμματα που υπηρετούν την πλουτοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ