Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Προαναγγελία βαθιών ανατροπών

Μέσω βραχύβιων επιδοματικών αυξήσεων προωθεί η κυβέρνηση τις ανατροπές στα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά τους, μέσα από το πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Πίσω από το «προπέτασμα» των επιδομάτων επιφυλάσσονται βαθιές ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο
Πίσω από το «προπέτασμα» των επιδομάτων επιφυλάσσονται βαθιές ανατροπές στα δικαιώματα των εργαζομένων στο δημόσιο
«Προπέτασμα καπνού», το οποίο στοχεύει να κρύψει από τους δημόσιους υπάλληλους - και το λαό - τις σκληρές συνέπειες που επιφυλάσσει η κυβερνητική πολιτική στα εργασιακά τους δικαιώματα και στις οικονομικές τους κατακτήσεις, αποτελούν οι χτεσινές ανακοινώσεις της υπουργού Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Β. Παπανδρέου, σχετικά με τις επερχόμενες μεταβολές σε διάφορα επιδόματα των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. Οι ανακοινώσεις αυτές συνδέθηκαν με την παρουσίαση εγκυκλίου του υπουργείου, σχετικής με τις νέες μεθόδους αμοιβής και εργασίας που προβλέπει το αντιδραστικό πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΕΙΑ». Το πρόγραμμα αυτό πρόκειται να ανατρέψει σε βάθος τη σημερινή κατάσταση, βελτιώνοντας την ικανότητα του δημόσιου τομέα να εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και να υλοποιεί τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο πλαίσιο αυτό.

Στη συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε χτες η υπουργός, συνοδευόμενη από τον υφυπουργό Λ. Τζανή και τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Δρυ, ανακοινώθηκε επίσης η σύσταση επιτροπής - με τη σύμφωνη γνώμη της ΑΔΕΔΥ - η οποία θα μελετήσει το νέο μισθολόγιο για τους δημόσιους υπάλληλους, έτσι ώστε σε 6 μήνες να είναι έτοιμη η σχετική πρόταση.

Σε σχέση με τα επιδόματα, η υπουργός ανέφερε ότι στα πλαίσια των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» έχουν υπογραφεί συμφωνίες με τις Ομοσπονδίες εργαζομένων στα υπουργεία Εργασίας, Μεταφορών, Εθνικής Αμυνας, στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση καθώς και με την ΠΟΕΔΗΝ. Στη βάση αυτών των συμφωνιών, θα υπάρξει αύξηση των επιδομάτων που δίνονται σήμερα, έτσι ώστε να κυμανθούν κατά μέσο όρο στις 60.000 δραχμές το μήνα για όλους τους εργαζόμενους. Κατά την υπουργό, η κίνηση αυτή έχει στόχο την εξάλειψη ανισοτήτων που επικρατούν σήμερα. Δεν έκρυψε όμως ότι οι αυξήσεις αυτές, οι οποίες θα δοθούν σε δυο δόσεις (από 1.1.2001 και 1.7.2002), είναι προάγγελος της εισαγωγής ενός «νέου συστήματος αμοιβών στο δημόσιο, που θα συνδέεται με τα προσόντα, την εμπειρία και την απόδοση των υπαλλήλων».

Η κυβέρνηση δεν έχει επίσης κρύψει τον σκοπό της, ο οποίος προοπτικά έχει να κάνει με τη συνένωση όλων των επιδομάτων - και αυτών που θα αυξηθούν τώρα - σε ένα και μοναδικό επίδομα, αυτό της «παραγωγικότητας». Καθώς το Σύνταγμα απαγορεύει τη μείωση του βασικού μισθού, η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει αυτό το επίδομα για να αυξομειώνει τις αποδοχές των εργαζομένων, ανάλογα με τα κριτήρια (παραγωγικότητας, απόδοσης κλπ.) που θα θέσει!!!

Το νέο μισθολόγιο αναμένεται να διαμορφωθεί στη βάση της σύνδεσης μισθού και παραγωγικότητας, των ατομικών σχεδίων απόδοσης και άλλων «προσόντων» και κριτηρίων, που θα κατηγοριοποιήσουν τους υπαλλήλους και τους μισθούς τους.

Η εγκύκλιος που παρουσιάστηκε είναι ενδεικτική, εφιστώντας την προσοχή όλων των υπηρεσιών στην εφαρμογή του συστήματος «Διοίκηση μέσω στόχων». Αυτό προβλέπει ότι «σε κάθε επίπεδο, το προσωπικό (προϊστάμενοι και υφιστάμενοι) δεσμεύεται για την υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών και την επιδίωξη συγκεκριμένων (ποσοτικά και ποιοτικά) αποτελεσμάτων εντός ορισμένου χρόνου».

Ο στόχοι θα καθορίζονται με κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά και ατομικά και όχι σε συνδικαλιστική βάση. Με τη θέσπιση «μονάδων μέτρησης» θα αξιολογείται στη συνέχεια ο εργαζόμενος, σε συνδυασμό και με άλλα κριτήρια που θα θεσπίσει η κυβέρνηση. Είναι ευνόητες οι συνέπειες στις αποδοχές και στην εξέλιξη, εφόσον οι στόχοι δεν επιτευχθούν.

Το οικογενειακό επίδομα

Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σ. Παπασπύρος, ο οποίος παρακολούθησε τις ανακοινώσεις, εξέφρασε την ικανοποίησή του γι' αυτές. Κι αυτό, παρότι νωρίτερα η κυβέρνηση είχε πάλι αρνηθεί - σε παράσταση της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας Γυναικών της - να χορηγήσει το οικογενειακό επίδομα αναδρομικά και επαυξημένο! Την άρνηση κατάγγειλε το ΠΑΜΕ, όπου σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι η κυβέρνηση αρκέστηκε στην απόδοσή του μέσα στο 2002 και ότι «προκλητικά παρουσίασε αυτή τη γενικόλογη δέσμευση ως έκφραση κοινωνικής ευαισθησίας». Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα για να «διεκδικήσουν την άμεση αναδρομική καταβολή του και στους δυο συζύγους, από τότε που περικόπηκε».

ΠΑΜΕ: Να ορθωθεί μέτωπο αγώνων

Σε ανακοίνωσή του, σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για τους δημόσιους υπάλληλους, το ΠΑΜΕ τονίζει:

«Η επιδοματική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και η σύνδεση μισθού με τη λεγόμενη παραγωγικότητα της υποταγής είναι τα "κοινωνικά δώρα" της κυβέρνησης.

Οι σημερινές δηλώσεις της υπουργού Δημόσιας Διοίκησης για οικονομικές παροχές στους εργαζόμενους στο δημόσιο με τη μορφή νέων επιδομάτων, που δίνονται μέσα από τις συλλογικές συμφωνίες, και για νέο σύστημα αμοιβών στο δημόσιο, αποκαλύπτουν την εμμονή της κυβέρνησης στην επιδοματική πολιτική του "διαίρει και βασίλευε", που μάλιστα γίνεται από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια, παρακρατημένα με πολλούς τρόπους, χρήματα των εργαζομένων.

Σήμερα, με βάση τις δηλώσεις της υπουργού για σύνδεση μισθού με την περιβόητη παραγωγικότητα, η επιδοματική πολιτική, πέρα από τις γνωστές αρνητικές επιπτώσεις της (τα επιδόματα δεν υπολογίζονται στα δώρα και στις συντάξεις, είναι επισφαλή, δημιουργούν τεχνητές αντιθέσεις στους εργαζόμενους κλπ.), θα αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση για τη σύνδεση του μισθού με τη λεγόμενη αποδοτικότητα του υπαλλήλου, για τη χειραγώγησή του και την αποδοχή της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής.

Και με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να πειθαναγκάσει τους εργαζόμενους στο δημόσιο για να υλοποιούν τις γενικότερες αντιλαϊκές κοινωνικοοικονομικές αναδιαρθρώσεις.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει να ορθωθεί μέτωπο αγώνων για ουσιαστικές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και για θεσμοθέτηση γνήσιων, ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ