Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ολοι στο λιμάνι! Ολοι στη διαδήλωση!
  • Τους στόχους πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος παρουσίασε χτες στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ
  • Κάλεσμα για μαζική, μαχητική συμμετοχή στο συλλαλητήριο του Σαββάτου

Από τη συνέντευξη Τύπου των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Από τη συνέντευξη Τύπου των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη
Ολοι στο λιμάνι! Ολοι στη διαδήλωση!

  • Κόντρα σ' ένα εντεινόμενο κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών.
  • Κόντρα στην ξετσίπωτη στάση του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού που επιδιώκει να επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή.
  • Κόντρα στη μιζέρια της κυβερνητικής πολιτικής, για όσα τους ανήκουν και δικαιούνται οι εργαζόμενοι - το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων.
  • Για κατώτερο μεροκάματο στις 12.000 δρχ., για κατώτερο μισθό στις 300.000 δρχ., για σύνταξη στις 240.000 δρχ., για υπογραφή μονοετούς συλλογικής σύμβασης, για κοινωνικό - ασφαλιστικό σύστημα που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
  • Κόντρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή, για αποχώρηση του ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια, για να γυρίσουν πίσω όλοι οι Ελληνες φαντάροι.
  • Κόντρα στην υποταγή και τη λογική του «εφικτού» και «ρεαλιστικού», σε μια εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) έθεσε χτες και από τη Θεσσαλονίκη το πλαίσιο των στόχων πάλης, καλώντας σε γενικό συναγερμό. Απηύθυνε έκκληση στην εργατική τάξη, όλο το λαό, να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα. Ειδικά για τον εργατόκοσμο της Βόρειας Ελλάδας τόνισε πως τώρα, μπροστά και στα εγκαίνια της ΔΕΘ - όπου ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να εγκλωβίσουν και πάλι λαϊκές δυνάμεις στους δικούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς - έχει την ευκαιρία - επιβάλλεται - να δώσει την πρώτη μαχητική απάντηση με το συλλαλητήριο του Σαββάτου 8 Σεπτέμβρη.

Αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, αποτελούμενη από τους Γιώργο Μαυρίκο, Αλέξη Τσώλη, Θοδωρή Κυριακίδη, Σπύρο Ράλη και Τάκη Αλιστρατινό, έδωσε χτες το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου παρουσίασε τις προτεραιότητες και τους στόχους πάλης που θέτει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού περί «κοινωνικού πακέτου», ο Γ. Μαυρίκος σημείωσε πως οι εξαγγελίες επιβεβαιώνουν την αγωνία της κυβέρνησης να κουκουλώσει την αντιλαϊκή πολιτική, να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων, να τους εξαπατήσει ώστε χωρίς εμπόδια να προωθήσει ακόμα περισσότερα μέτρα σε όφελος των καπιταλιστών.

Παίρνοντας υπόψη τις μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις ενάντια στην επιχείρηση κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, τη γενικότερη αγανάκτηση από την αντιλαϊκή πολιτική, επιχειρούν να εμφανίσουν ότι παίρνουν μέτρα υπέρ των εργαζομένων.

Χαρακτηριστικό της απάτης και της κοινωνικής κοροϊδίας είναι ότι δίνουν για αυξήσεις στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ 133 δρχ. τη μέρα!

Ανάλογης σημασίας και αξίας είναι οι υποσχέσεις για το λεγόμενο κοινωνικό πακέτο, που στόχο έχουν με επιδόματα ελεημοσύνης και φιλοδωρήματα να δείξουν ότι δήθεν αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας.

Κανένας εργαζόμενος, κανένας άνεργος δεν πρέπει να πέσει θύμα αυτής της παραπλανητικής προπαγάνδας. Κριτήριο για όλους είναι η πραγματική κατάσταση που βιώνει η εργατική οικογένεια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις που θα προχωρήσουν παραπέρα, οι συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, η εμπορευματοποίηση της υγείας και της παιδείας δε συμβιβάζονται με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για πρόοδο και βελτίωση της ζωής των εργαζομένων.

Το ΠΑΜΕ εκτιμά ότι η ταξική βάση αυτής της πολιτικής υπηρετεί αποκλειστικά τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, του ιμπεριαλισμού. Καταργεί, υπονομεύει λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, εντείνει τον αυταρχισμό και την καταστολή.

Το επόμενο διάστημα, σημειώνει, λόγω της οικονομικής και πολιτικής ενσωμάτωσης της χώρας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, της συνέχισης και του βαθέματος της αντιλαϊκής πολιτικής των αναδιαρθρώσεων, τα λαϊκά προβλήματα θα οξυνθούν.

Για τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, το ΠΑΜΕ εκτιμά:

Η πολιτική αντιπαράθεση θα ενταθεί. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις σχεδιάζουν, οργανώνουν τις παρεμβάσεις τους. Ειδικότερα το ΠΑΣΟΚ, με την προετοιμασία του συνεδρίου του, θα επιδιώξει να συσπειρώσει τις δυνάμεις και την επιρροή του, να εμποδίσει, να δυσκολέψει εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις και να δώσει από καλύτερες θέσεις τη μάχη για τις νομαρχιακές και βουλευτικές εκλογές. Ανάλογη προετοιμασία γίνεται και από τη ΝΔ που δημαγωγεί προκλητικά.

Η ΝΔ επί της ουσίας στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης, την πολιτική του ΝΑΤΟ και τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Για τα δεινά των εργαζομένων δεν είναι άμοιρη ευθυνών η ΝΔ. Η ΔΕΘ χρησιμοποιείται ως αφετηρία αυτών των εξορμήσεων. Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει και θα εντείνει τη δράση του στη γνωστή γραμμή των ελιγμών, ώστε να εμφανίζεται με όλους και σ' όλες τις καταστάσεις μέσα.

Κόντρα σ' αυτές τις επιδιώξεις, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα αναπτύσσει πρωτοβουλίες που οξύνουν την πολιτική αντιπαράθεση και πάλη, με στόχο να μην εγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις στο δικομματικό παιχνίδι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ή στα διάφορα δημαγωγικά συνθήματα περί αλλαγών ή διόρθωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Στα πλαίσια αυτά το ΠΑΜΕ επεξεργάστηκε ένα πλαίσιο στόχων πάλης που έχει βάση τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής οικογένειας, το δυνάμωμα της απαιτητικότητας των εργαζομένων, την όξυνση της αντιπαράθεσης με την πολιτική των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, την ΟΝΕ, την ΕΕ.

Η δράση του ΠΑΜΕ θα κινηθεί σε δύο άξονες: Εναν ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και έναν σε αντιΝΑΤΟική -αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση.

Το ΠΑΜΕ, σημείωσε ο Γ. Μαυρίκος, θα παλέψει μ' όλες τις δυνάμεις του για να είναι βαρύς και δύσκολος ο χειμώνας για την πολιτική της κυβέρνησης. Θα αξιοποιήσει κάθε μορφή πάλης, τις θεωρούμε όλες θετικές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ