Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φιμώνουν κάθε αντίθετη φωνή
  • Ψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο που περιορίζει την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και χτυπάει την αφισοκόλληση
  • Δεν αλλάζει την ουσία του η αλλαγή που έκανε η υπουργός
  • Α. Τζέκης: Το ΚΚΕ καλεί τον λαό να καταργήσει τον αντιδημοκρατικό νόμο στην πράξη.

Στη συνολικότερη κυβερνητική πολιτική του χτυπήματος των αντίθετων φωνών και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών εντάσσεται το νομοσχέδιο για την «υπαίθρια διαφήμιση», που ψηφίστηκε χτες επί της αρχής από την κυβερνητική πλειοψηφία στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Με το νομοσχέδιο τίθενται περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αφού για την τοποθέτηση μίας αφίσας σε συγκεκριμένο χώρο θα απαιτείται άδεια από τον δήμο και θα υπάρχουν πρόστιμα σε περίπτωση «μη συμμόρφωσης».

Μπορεί στην αρχή της συνεδρίασης η υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Β. Παπανδρέου, να αφαίρεσε από τις διατάξεις τις απαγορεύσεις για την προβολή «πολιτικών δραστηριοτήτων», λέγοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αφορά στην πολιτική διαφήμιση, εντούτοις η επιμονή της να μην εξαιρέσει και τις «κοινωνικές δραστηριότητες» από τις απαγορεύσεις δείχνει την πραγματική της στόχευση.

Από την αρχή της συνεδρίασης ο εισηγητής του ΚΚΕ, Α. Τζέκης, κατήγγειλε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να συζητηθεί σε θερινό τμήμα αλλά στην Ολομέλεια, επειδή αφορά σε ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα. Για το ίδιο θέμα έγινε προχτές το βράδυ προφορικό διάβημα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ, Αντ. Σκυλλάκου, προς τον πρόεδρο της Βουλής, Απ. Κακλαμάνη.

Η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα και μάλιστα διά στόματος Β. Παπανδρέου έφτασε στο σημείο να απειλήσει το ΚΚΕ, λέγοντας ότι «θα επιθυμούσα το ΚΚΕ να δείξει ευαισθησία στην τήρηση των νόμων».

Αμεση ήταν η απάντηση του Α. Τζέκη, ο οποίος είπε ότι κανένας νόμος δεν μπορεί να χτυπήσει τα ατομικά και δημοκρατικά δικαιώματα και το ΚΚΕ, όπως κάνει εδώ και 80 χρόνια έτσι και τώρα, θα καλέσει το λαό να καταργήσει στην πράξη τον αντιδημοκρατικό νόμο, που θέλει να διαγράψει την κοινωνική δραστηριότητα.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ τόνισε ότι παρ' όλη την αφαίρεση των πολιτικών διαφημίσεων η διατήρηση των περιορισμών, που αφορούν «στις κοινωνικές δραστηριότητες», δείχνει ότι έχουμε να κάνουμε με έναν περιορισμό της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Και αυτό γιατί στις κοινωνικές δραστηριότητες εμπίπτουν τα σωματεία, οι σύλλογοι αλλά εν τέλει και τα πολιτικά κόμματα, τα οποία έτσι και αλλιώς ασκούν κοινωνική δραστηριότητα.

Το ενδιαφέρον της κυβέρνησης, συνέχισε, δήθεν για την προστασία του περιβάλλοντος από τις εμπορικές αφίσες, είναι προσχηματικό, αφού το τι κάνει πραγματικά για το περιβάλλον φαίνεται, για παράδειγμα, από τη δασοκτόνο πολιτική που ακολουθεί, από την επέκταση της ΠΕΤΡΟΛΑ, την οικοπεδοποίηση του Ελληνικού κ.ά. Σκόπιμα, τόνισε, συνδέει την εμπορική με την κοινωνική αφίσα και με τον περιορισμό των χώρων όπου θα αναρτώνται αφίσες ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία και θα αγοράζουν τους χώρους, κάτι που δε θα μπορεί να κάνει ένα σωματείο ή ένας σύλλογος.

Ο Α. Τζέκης είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε τίποτα μέχρι τώρα για να περιορίσει την ασυδοσία των εμπορικών διαφημίσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 1.841 παράνομες εμπορικές αφίσες στην Εθνική οδό ελάχιστες αποκαθηλώθηκαν, ενώ από τις 200 στο Δήμο Αθήνας αφαιρέθηκαν μόνο 10. Αντίθετα, αξιοποίησε το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για να εξαπολύσει διωγμό κατά της πολιτικής διαφήμισης και είναι χαρακτηριστικές οι εκατοντάδες συλλήψεις και καταδίκες για παράνομη αφισοκόλληση. Στην επισήμανση της Β. Παπανδρέου να σέβεται το ΚΚΕ τους νόμους ο Α. Τζέκης πρόσθεσε, εκτός όσων αναφέρθηκαν παραπάνω, ότι η ίδια η κυβέρνηση δε σέβεται τους νόμους της αφού ποτέ δεν εφάρμοσε τον νόμο για την εμπορική διαφήμιση, υπακούοντας έτσι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο χώρο.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχονται και διατάξεις για τις λεγόμενες Συμπολιτείες Δήμων και Κοινοτήτων, τις οποίες ο εισηγητής του ΚΚΕ κατήγγειλε ότι ουσιαστικά πρόκειται για μια προετοιμασία για νέες αναγκαστικές συνενώσεις δήμων. Και αυτό γιατί θα μπορεί όπου θέλει ο κάθε διορισμένος περιφερειάρχης με απόφασή του να συνενώνει δήμους και κοινότητες, οδηγώντας έτσι σε ακόμα μεγαλύτερη συγκεντροποίηση και σε χτύπημα της αντιπροσωπευτικότητας. Ακολουθεί, είπε, η κυβέρνηση την τακτική της σαλαμοποίησης για να μην υπάρξουν αντιδράσεις όπως στον «Καποδίστρια», ενώ ένας από τους κύριους στόχους της είναι και η δημιουργία διαδημοτικής αστυνομίας για την καλύτερη αστυνόμευση των δημοτών.

Στην ομιλία της η Β. Παπανδρέου δεν έκανε δεκτό να εξαιρέσει και την προβολή των κοινωνικών δραστηριοτήτων από τους περιορισμούς του νομοσχεδίου και ισχυρίστηκε ότι αυτό δεν αφορά στην πολιτική διαφήμιση, θέμα που θα ρυθμιστεί μελλοντικά με άλλο νομοσχέδιο, το οποίο θα αφορά στις προεκλογικές περιόδους. Είπε ότι η πολιτική διαφήμιση είναι δωρεάν και απέδωσε τις αντιδράσεις στις αντιδημοκρατικές διατάξεις σε «μικροκομματικούς λόγους», ενώ ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο «μπαίνει τάξη» στο χάος των διαφημίσεων.

Για τις «Συμπολιτείες» (συνενώσεις δήμων) είπε ότι είναι αναγκαίες γιατί οι μικροί δήμοι δεν έχουν μηχανισμούς για αποτελεσματική λειτουργία όσον αφορά στη διοικητική, τεχνική και οικονομική διαχείριση αλλά και στον τομέα της αστυνόμευσης.

Με τροπολογία που κατέθεσε προβλέπεται ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις κατά 50% θα μένουν σε αυτές εκτός και εάν ο νόμος προβλέπει για κάποιο πρόστιμο μεγαλύτερο ποσοστό.

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο επί της αρχής δήλωσαν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ