Πέμπτη 6 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τορπίλη στις συνομιλίες από Ντενκτάς

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, απέρριψε τελικά την πρόσκληση του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Αλβάρο ντε Σότο, για επανέναρξη των συνομιλιών.

Παρά τις εξαγγελίες του ντε Σότο νωρίτερα για έναν νέο γύρο, εκ του σύνεγγυς, συνομιλιών για το Κυπριακό στις 12 του Σεπτέμβρη, στη Νέα Υόρκη, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επιστροφή του στις συνομιλίες.

Σε συνέντευξη Τύπου, που είχε δώσει την Τρίτη στη Λευκωσία, ο Αλβάρο ντε Σότο δήλωσε ότι ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών επιθυμεί να δει περίοδο εντατικής εργασίας και θέλει να βρίσκεται σε θέση να αναφέρει πρόοδο σε θέματα ουσίας πριν από το τέλος του χρόνου. Ο ντε Σότο είπε ότι στην πρόσκληση απάντησε καταφατικά ο Πρόεδρος Κληρίδης.

Ο Γ. Παπανδρέου

Την απόρριψη της πρόσκλησης Ανάν από τον Ντενκτάς θα την κρίνουν η Ιστορία, η διεθνής κοινότητα, τα Ηνωμένα Εθνη και η Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου.

Ολες οι πράξεις του Ραούφ Ντενκτάς αλλά και της Τουρκίας, είπε, αξιολογούνται και έχουν συγκεκριμένες συνέπειες.

Ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν καθαρή προοπτική και υποστηρίζονται από τη διεθνή κοινότητα και ότι η επίλυση του Κυπριακού παραμένει στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Είπε ακόμη ότι την άρνηση Ντενκτάς θα έχει την ευκαιρία να τη συζητήσει με τους υπουργούς Εξωτερικών των μελών-χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο άτυπο συμβούλιο του Βελγίου.

Διαμαρτυρία για το ζεϊμπέκικο

Λίγο πριν από τη συνάντηση με τον Γλαύκο Κληρίδη, περίπου τριάντα Κύπριοι μαθητές περίμεναν τον Ελληνα ΥΠΕΞ, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον του, καθώς θεωρούν απαράδεκτη τη συνάντηση που είχε στη Σάμο, πριν από δύο μήνες, με τον Τούρκο ομόλογό του, Ισμαήλ Τζεμ, και στην οποία ο Γ. Παπανδρέου χόρεψε ζεϊμπέκικο. Ο Γ. Παπανδρέου, φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, έξω από το οποίο ήταν συγκεντρωμένοι οι μαθητές, προσπάθησε να τους πλησιάσει και να τους μιλήσει, χωρίς όμως αυτοί να δεχτούν να τον ακούσουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ