Παρασκευή 2 Νοέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Στην Κύπρο, έκτακτα, ο Αλβάρο ντε Σότο

Εκτακτη και επείγουσα αποστολή στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος φτάνει στην Κύπρο σήμερα Παρασκευή.

Ο Αλβάρο ντε Σότο έλαβε εντολή από τον Κόφι Ανάν να δώσει κινητικότητα στο Κυπριακό, έστω κι αν το κλίμα είναι εξαιρετικά δυσμενές εξαιτίας της ακαμψίας του Ραούφ Ντενκτάς.

Ο κ. ντε Σότο θα έχει χωριστές επαφές με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

Ωστόσο, ο κ. ντε Σότο δεν έχει διευκρινίσει τις προθέσεις του, κατά πόσον θα επιδιώξει συμφωνία επί της διαδικασίας που καρκινοβατεί, ή αν θα μπει αμέσως σε συζήτηση της ουσίας του Κυπριακού.

Νέες απειλές Ντενκτάς

Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εκτοξεύει εκ νέου απειλές προς την ΕΕ και την ελληνική πλευρά, ζητώντας να αποτραπεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Την ίδια στιγμή ο αρχηγός του κατοχικού ψευδοκράτους απαιτεί νέες παραμέτρους στις οποίες θα βασίζεται η λύση του Κυπριακού.

Μιλώντας στην τουρκική τηλεόραση, ο Ντενκτάς είπε πως θα μπορούσε να εξευρεθεί λύση του προβλήματος εάν οι υφιστάμενες παράμετροι αλλάξουν για να αντικατοπτρίζουν τις «σημερινές πραγματικότητες».

Ο κατοχικός ηγέτης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην αμερικανική πολιτική επί της Κύπρου. Εσπευσε, ωστόσο, να πει πως οι Αμερικανοί κάτι προετοιμάζουν, σημειώνοντας πως τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την πρέπουσα συζήτηση. Καμία λύση, είπε, δεν μπορεί να επιβληθεί επί της Τουρκίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, συνέχισε, μπορεί να επιχειρήσει να φέρει σε σύγκρουση Ελλάδα και Τουρκία και να αρχίσει ακόμη και έναν ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Ο Ντενκτάς ζήτησε η ΕΕ να κατανοήσει αυτές τις τακτικές και να σεβαστεί τα συμφέροντα της Τουρκίας επί της Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κατοχικό ηγέτη, η ΕΕ έχει ήδη αποφασίσει να λύσει το Κυπριακό μονομερώς και κάλεσε τις Βρυξέλλες να συζητήσουν με την τουρκική πλευρά. Ολα τα ενδιαφερόμενα μέρη, είπε, πρέπει να αντιμετωπίσουν «τις συνέπειες μιας μονομερούς ένταξης στην ΕΕ της ελληνικής πλευράς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ