Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολα τα σενάρια στο τραπέζι

Ολο και περισσότερο δυσκολεύονται οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας να διαχειριστούν την κρίση με τα παλιά εργαλεία, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος και τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις διάφορες μερίδες της πλουτοκρατίας. Σε αυτό το πλαίσιο, προωθούν την ελεγχόμενη - για το κεφάλαιο - ελληνική χρεοκοπία, αλλά προετοιμάζονται και για την περίπτωση της ανεξέλεγκτης - άναρχης χρεοκοπίας.

Για την υλοποίηση της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιούλη (δηλαδή της ελεγχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας υπό την αιγίδα της ευρωζώνης) και συγκεκριμένα στο κομμάτι που αφορά τον μηχανισμό ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων, η ελληνική κυβέρνηση έχει από τις 27 Ιούλη ανακοινώσει «τον ορισμό των BNP-Paribas, Deutsche Bank και HSBC ως συν-αναδόχων για την εφαρμογή του PSI (εθελοντική ανταλλαγή ομολόγων, συμφωνία επανεπένδυσης σε ελληνικά ομόλογα και πρόγραμμα επαναγοράς χρέους)», καθώς και «τον ορισμό του δικηγορικού γραφείου Gottlieb Steen & Hamilton LLP ως διεθνούς νομικού συμβούλου και της Lazard Freres ως οικονομικού συμβούλου της Ελληνικής Δημοκρατίας σε σχέση με την εφαρμογή του PSI».

Σύμφωνα με χτεσινό δημοσίευμα στον Τύπο («Ελευθεροτυπία»), η δικηγορική εταιρεία «Cleary, Gottlieb, Steen & Hamilton LLP», την οποία έχει ως νομική σύμβουλο η κυβέρνηση, έχει εδραιωθεί μέσω της ανάμειξής της στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Ουρουγουάης, της Αργεντινής και της Ισλανδίας. Ο επικεφαλής της ομάδας που θα δουλέψει στην Ελλάδα, είναι ο Λι Μπουχάιτ, ο οποίος εκπροσώπησε τις κυβερνήσεις της Ισλανδίας και της Αργεντινής στις διαπραγματεύσεις τους με τους πιστωτές τους.

Μάλιστα, ο Λι Μπουχάιτ σε έκθεσή του (βλ. «Ρ», 27/4/2011, σ. 10) αναλύει επτά σενάρια για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μεταξύ των οποίων αυτό της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, σε συνεννόηση με τους ιδιώτες πιστωτές χωρίς «κούρεμα», με εγγυήσεις της ΕΕ και του ΔΝΤ, της πλήρους αναδιάρθρωσης πριν από το 2013, με «σημαντικό "κούρεμα" και ταυτόχρονα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής» και της αναδιάρθρωσης των δανείων ΕΕ - ΔΝΤ και του ιδιωτικού τομέα, ώστε «οι ζημιές που θα υποστεί ο ιδιωτικός τομέας θα περιοριστούν και έτσι οι επιπτώσεις στο σύστημα θα είναι μειωμένες». Παράλληλα, ο Λι Μπουχάιτ σε δηλώσεις του (βλ. ρεπορτάζ «Ρ», 14/4/2011, σ. 15), έχει επισημάνει ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς την εθελοντική συγκατάθεση των πιστωτών θα προκαλέσει «σεισμική δόνηση».

Σύμφωνα με τη συνέχεια που δίνει το χθεσινό δημοσίευμα, η συγκεκριμένη δικηγορική εταιρεία, σε «κλειστό» συνέδριο που οργάνωσε τον περασμένο Φλεβάρη στη Ρώμη, εξέτασε την εθελοντική έξοδο ή έξωση χώρας από την ευρωζώνη και αντικείμενο της έρευνας ήταν η ελληνική περίπτωση. Ανεξάρτητα από τους όρους «πρόσληψης» της δικηγορικής εταιρείας, ως νομικής συμβούλου της ελληνικής κυβέρνησης - που και αυτοί δεν έχουν αποσαφηνιστεί - τα διαπιστευτήρια της εν λόγω εταιρείας, η συμμετοχή της, δηλαδή, ως «σκληρού» διαπραγματευτή σε χρεοκοπίες κρατών, σκιαγραφούν και την ενδεχόμενη προετοιμασία της ελληνικής αστικής τάξης και των κομμάτων της, να αντιμετωπίσουν όλα τα πιθανά σενάρια, στην προσπάθειά τους, με δεδομένη την ανισομετρία στην καπιταλιστική ανάπτυξη, να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους εν μέσω βαθιάς κρίσης, σε βάρος του λαού, που χρεοκοπεί μαζικά και βίαια.


Ε.Χ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχεί για τις αναδιαρθρώσεις χρέους(2013-05-25 00:00:00.0)
«Σοσιαλιστές» και «πατριώτες»...(2011-09-27 00:00:00.0)
Παζάρια υπό το φόβο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας(2011-06-18 00:00:00.0)
Αδυσώπητες κόντρες και νέα δάνεια(2011-06-16 00:00:00.0)
Θέλουν τους ιδιώτες να συμμετέχουν στη ζημιά(2011-06-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ