Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
Μείωση αποδοχών μέχρι και 18%!

Αποκαλυπτική καταγγελία της Ομοσπονδίας των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία επιβεβαιώνει τις αναλύσεις του «Ρ» και τις εκτιμήσεις του ΠΑΜΕ

Μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στο δημόσιο έως και 18% επιφέρει το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο της κυβέρνησης, επισημαίνει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), επιβεβαιώνοντας την εκτίμηση του «Ρ» και του ΠΑΜΕ ότι πρόκειται για ένα μισθολόγιο λιτότητας και συρρίκνωσης των μισθών. Η επισήμανση στην ανακοίνωση ότι «για πρώτη φορά ψηφίστηκε μισθολόγιο που θα οδηγήσει σε μείωση αποδοχών μέχρι και 18%», με τη σημείωση μάλιστα ότι αυτό αφορά ειδικά τους χαμηλόμισθους, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αν λάβει κανείς υπόψη ότι προέρχεται από την ΠΟΠΟΚΠ, που ελέγχεται απόλυτα από τις συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, πρόκειται για μια εκ των υστέρων επισήμανση αφού δημοσιοποιήθηκε αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, την περασμένη Τετάρτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που έχουν κάνει οι αναλυτές της Ομοσπονδίας, οι αποδοχές των νεοεισερχομένων υπαλλήλων σε ορισμένους κλάδους θα μειωθούν από 13% έως και 18%. Για παράδειγμα, στην κατηγορία Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ) οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο, από τις αρχές του 2004, με βάση το ισχύον σύστημα θα έπρεπε να πάρουν 825,5 ευρώ αλλά με το νέο μισθολόγιο-φτωχολόγιο θα πάρουν 676 ευρώ (-18%). Στην κατηγορία Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ο νεοεισερχόμενος θα έπρεπε να πάρει 1.098 ευρώ αλλά θα πάρει 958 ευρώ (-13%) (πιο αναλυτικά, βλ. σχετικό πίνακα).


Οι μειώσεις στις κατηγορίες που εξετάζει η ΠΟΠΟΚΠ σχετίζονται με το επίδομα των 176 ευρώ. Και ως προς αυτό πρέπει να σημειωθούν δύο ακόμα πράγματα: Πρώτον, με βάση το νέο μισθολόγιο το επίδομα αυτό διατηρείται ως προσωπική διαφορά γι' αυτούς που το παίρνουν ήδη (περισσότεροι από 70.000 εργαζόμενοι) αλλά θα μειώνεται όσο αυξάνονται άλλα επιδόματα ή ποσά. Δεύτερον, με την κατάργησή του χάνουν το δικαίωμα να το διεκδικήσουν αυτοί οι κλάδοι που η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί ότι θα τους το δώσει αλλά δεν το έκανε.

Γενικότερα, και στο νέο μισθολόγιο κυριαρχεί η επιδοματική πολιτική, που στόχο έχει την ομηρία των εργαζομένων μέσω του «διαίρει και βασίλευε», αφού η εκάστοτε κυβέρνηση θα μπορεί να ευνοεί ή όχι συγκεκριμένες κατηγορίες υπαλλήλων, ανάλογα με τις σκοπιμότητές της. Επιπλέον, τα επιδόματα δεν αποτελούν συντάξιμες αποδοχές και σε αντίθεση με το βασικό μισθό μπορούν να καταργηθούν, κάτι που αποδεικνύεται περίτρανα με την κατάργηση του επιδόματος των 176 ευρώ.

Ο,τι δίνει από τη μια το παίρνει από την άλλη τσέπη

Αυτό όμως που δεν αναφέρει η ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ είναι ότι το νέο μισθολόγιο διαθέτει και άλλους τρόπους συρρίκνωσης των αποδοχών του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων και ότι σε συνδυασμό με τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση ενισχύει τους μηχανισμούς χειραγώγησης των εργαζομένων μέσω της σύνδεσης μισθού-παραγωγικότητας. Απώτερος σκοπός, η αποτελεσματικότερη λειτουργία του δημοσίου για την εξυπηρέτηση των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου.


Κατ' αρχάς ως κατώτατος βασικός μισθός ορίζεται το ποσό των 590 ευρώ μεικτά. Το ποσό αυτό προέρχεται κατά κύριο λόγο από την ενσωμάτωση στο παλιό βασικό μισθό του λεγόμενου χρονοεπιδόματος, του επιδόματος εξομάλυνσης και μέρους του κινήτρου απόδοσης. Ενα ποσό που σε καμιά περίπτωση δεν ικανοποιεί το αίτημα των εργαζομένων για βασικό μισθό στα 1.100 ευρώ και φυσικά δεν είναι ικανό ούτε να αναπληρώσει την κατά 30% απώλεια εισοδήματος που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τα τελευταία χρόνια, ούτε να καλύψει τις σύγχρονες αυξημένες ανάγκες τους.

Παραπέρα, ένα άλλο χαρακτηριστικό του νέου μισθολογίου είναι οι αυξημένες κρατήσεις. Αυτό οφείλεται στο ότι οι κρατήσεις θα υπολογίζονται σε μεγαλύτερο μέρος του μισθού. Για παράδειγμα, το επίδομα εξομάλυνσης τώρα υφίσταται κράτηση 3,55% και με το νέο μισθολόγιο θα υφίσταται 20,22% κρατήσεις. Ακριβώς λόγω των αυξημένων κρατήσεων υπάρχουν και περιπτώσεις όπου θα προκύψει μείωση των καθαρών αποδοχών. Επίσης, αν γίνει νόμος του κράτους το νέο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρώνουν επιπλέον εισφορά 2% για το επικουρικό. Κάτι που ουσιαστικά μηδενίζει τις όποιες αυξήσεις δοθούν.

Τα κριτήρια που ορίζει το νομοσχέδιο για τη χορήγηση του κινήτρου απόδοσης δείχνουν ότι θα αξιοποιηθεί ως εργαλείο για τη σύνδεση μισθού-παραγωγικότητας, με στόχο την εντατικοποίηση της εργασίας αλλά και τη χειραγώγηση των εργαζομένων. Σε αυτό συμβάλλουν και οι δείκτες αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων, που καθιερώνει το νομοσχέδιο για τις αντεργατικές αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση.

Τέλος, δεν προσδιορίζεται χρονικά πότε θα καταβληθούν τα αναδρομικά του οικογενειακού επιδόματος. Ετσι, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ένα μέρος τους θα καταβληθεί λίγο πριν τις εκλογές, ώστε να γίνουν αντικείμενο ψηφοθηρικής εκμετάλλευσης. Επίσης, το χρονικό διάστημα, που η κυβέρνηση θεωρεί ότι χρωστά αναδρομικά, ορίζεται στους 15 μήνες και όχι στα 17 έτη, όπως πραγματικά συμβαίνει. Να σημειωθεί ότι το οικογενειακό επίδομα παραμένει καθηλωμένο στα 35 ευρώ.

Μισθολόγιο στα πλαίσια της αντιλαϊκής πολιτικής λιτότητας

Το ΠΑΜΕ έγκαιρα, από τον Ιούλη του 2003, είχε σημειώσει ότι το νέο μισθολόγιο κινείται «στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της λιτότητας». Την ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση χρεώνονται οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ενώ τεράστιες ευθύνες γι' αυτή την εξέλιξη έχει και «η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ, γιατί εγκατέλειψε κάθε οικονομική διεκδίκηση τα τελευταία χρόνια, αλλά έδωσε και στην κυβέρνηση άλλοθι για να διαιωνίζει τη σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων λιτότητα και να προωθεί τις αντεργατικές μισθολογικές αναδιαρθρώσεις, αλλά και να κάνει ελιγμούς εντυπωσιασμού, για να ψαρεύει ψήφους σε θολά νερά ενόψει των βουλευτικών εκλογών».

Στην αντίπερα όχθη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ «αντιμετωπίζουν το μισθολόγιο με κριτήριο τα αιτήματα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων και από αυτή τη σκοπιά επιμένουν στην καθιέρωση κατώτερου βασικού μισθού για τον νεοεισερχόμενο στα 1.100 ευρώ». Καταλήγοντας το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τους εργαζόμενους να καταδικάσουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την αντεργατική πολιτική «μέσα από τους αγώνες τους, μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ, αλλά και με την ψήφο τους στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ