Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΩΡΓΙΑ
Συνομιλίες, υπολογισμοί και παραιτήσεις

ΜΟΣΧΑ-ΤΙΦΛΙΔΑ.- Ο ηγέτης της αυτόνομης περιοχής της Νότιας Οσετίας, Εντουαρντ Κοκόιτι, δήλωσε χτες από τη Μόσχα ότι ελπίζει πως η περιοχή του θα ενσωματωθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο Κοκόιτι που είχε συναντήσεις με αξιωματούχους του Κρεμλίνου αλλά και με το Ρώσο ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανόφ, πρόσθεσε ότι το αίτημά του «εξετάζεται από τη Ρωσία και τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες». Η νότια Οσετία αποσχίστηκε από τη Γεωργία το 1992.

Χτες ο Ρώσος ΥΠΕΞ συνάντησε και τον ηγέτη της Αντζαρίας (αυτόνομη Δημοκρατία της Γεωργίας), Ασλάν Αμπασίτζε ενώ αναμενόταν να έχει συνομιλία και με τον Ραούλ Χατζιμπά, ηγέτη της Αμπκχαζίας (επαρχία που επίσης αποσχίστηκε από τη Γεωργία στις αρχές της δεκαετίας του '90). Το αντικείμενο των συνομιλιών δεν έγινε γνωστό, ωστόσο εκφράζονται φόβοι για νέα εμφύλια σύρραξη σε περίπτωση που και ο Αμπασίτζε ζητήσει την προσχώρηση της Αντζαρίας στη Ρωσία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν πάντως, ζήτησε χτες από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (άνω Βουλή) να εγκρίνει την παράταση της παραμονής 3.000 Ρώσων στρατιωτών στη Δημοκρατία της Αμπκχαζίας. Χαρακτηριστικά ο Πούτιν ζήτησε την παραμονή των στρατιωτών «μέχρις ότου οι δύο πλευρές ζητήσουν την απομάκρυνσή τους». Οι Ρώσοι στρατιώτες στάλθηκαν στην περιοχή το 1994 έπειτα από συμφωνία που επιτεύχθηκε στα πλαίσια της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Το γεωργιανό Κοινοβούλιο επίσης αποφάσισε χτες να παρατείνει μέχρι τη Δευτέρα τη διορία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Γενάρη. Μέχρι στιγμής 5 άνθρωποι έχουν δηλώσει υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα. Η υποψηφιότητα που ξεχωρίζει (μετά από αυτή του Μιχαήλ Σαακασβίλι) είναι αυτή του Ιγκόρ Γκεοργκάτζε, πρώην επικεφαλής της Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας (ο Γκεοργκάτζε είχε επίσης κατηγορηθεί για την οργάνωση της βομβιστικής επίθεσης σε βάρος του Ε. Σεβαρντνάντζε τον Αύγουστο του 1995 και σήμερα βρίσκεται στη Ρωσία).

Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν χτες η επικεφαλής της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της Γεωργίας, Νάνα Ντεβτναριάνι και ο υπουργός Εξωτερικών Ιράκλι Μεναγκαρισβίλι. Τέλος ο Μιχαήλ Σαακασβίλι δήλωσε ότι υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να ανατρέψουν τη νέα ηγεσία και παρατήρησε με «νόημα» ότι ο υπουργός Αμυνας Νταβίντ Τεφζάντζε (που δεν έχει παραιτηθεί) «βρίσκεται εδώ και μέρες στην Αντζαρία» αλλά κατέληξε, ότι ο Τεφζάντζε «είναι πατριώτης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ