Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Οι «δημόσιες σχέσεις» δεν ανέκοψαν τις επιθέσεις

Σημείο ελέγχου στη Φαλούτζα

Associated Press

Σημείο ελέγχου στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΜΟΣΟΥΛΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

«Καλοστημένη επιχείρηση δημόσιων σχέσεων για την τόνωση του ηθικού των αμερικανικών στρατευμάτων και, βραχυπρόθεσμα, της δημοτικότητάς του» χαρακτήρισαν τα περισσότερα ΜΜΕ και αρκετοί ειδικοί την αιφνίδια επίσκεψη - αστραπή του Τζορτζ Μπους στο Ιράκ. Εντούτοις, επί του πρακτέου, η επίσκεψη, φυσικά, δεν επηρέασε τις καθημερινές αντικατοχικές επιθέσεις, που συνεχίστηκαν, ούτε τον πονοκέφαλο που προκαλούν στην κατοχική διοίκηση τα αιτήματα της σιιτικής πλειοψηφίας περί αλλαγών στο σχέδιο μεταβίβασης της εξουσίας που, ήδη, εκπονήθηκε.

«Καλό είναι για τον, θεσμικά, ανώτατο διοικητή του στρατού, ο οποίος, όμως, δεν υπηρέτησε στο Βιετνάμ, να αποδείξει έμπρακτα την υποστήριξή του στα στρατεύματα της χώρας που δοκιμάζονται», εκτιμούσαν με ελαφρά ειρωνεία, χτες, ειδικοί και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Οι περισσότεροι συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ο σκοπός τής, υπό άκρα μυστικότητα, επίσκεψης Μπους στο Ιράκ ήταν διττός: τόσο το ηθικό των κατοχικών δυνάμεων όσο και η δημοτικότητά του, εντός ΗΠΑ, που παρουσιάζει κατακόρυφη πτώση. Εντούτοις, η πλειοψηφία υποστήριζε ότι, ακόμη και στο επίπεδο των εντυπώσεων, τα ευεργετικά αποτελέσματα δε θα διαρκέσουν παρά για μικρό χρονικό διάστημα και φυσικά θα επισκιαστούν από τις εντεινόμενες αντικατοχικές επιθέσεις.

Το κατεστραμμένο αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση της ιρακινής αντίστασης στη Μοσούλη

Associated Press

Το κατεστραμμένο αυτοκίνητο χρησιμοποιήθηκε σε επίθεση της ιρακινής αντίστασης στη Μοσούλη
Αντίθετη άποψη εξέφρασε η Κοντολίζα Ράις. Η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, που συνόδευσε τον Μπους, εκτίμησε ότι «η κατάσταση στο Ιράκ θα βελτιωθεί σημαντικά, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα» και συμπλήρωσε ότι, ήδη, «επικρατεί ηρεμία στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, γεγονός που διαψεύδει όσους εκτιμούν ότι δεν έχουν γίνει βήματα προόδου». Η Ράις υποστήριξε ότι, με γοργά βήματα, οι Ιρακινοί βαδίζουν προς την ανάληψη του πλήρους ελέγχου της χώρας τους.

Απέφυγε, πάντως, να σχολιάσει τις απαιτήσεις που έθεσε στο διορισμένο Κυβερνητικό Συμβούλιο η θρησκευτική ηγεσία της σιιτικής πλειοψηφίας, διά μέσου του Αγιατολάχ Αλί αλ Σιστάνι. Το σιιτικό αίτημα για εκλογές, από τις οποίες θα προκύψει η Βουλή που θα αποφανθεί για τη μεταβατική κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, ανατρέπει το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στο Συμβούλιο και στην κατοχική διοίκηση. Ο προεδρεύων του Συμβουλίου, Τζαλάλ Ταλαμπανί, δήλωνε ότι το θέμα θα συζητηθεί με τους Αμερικανούς και ότι θα συμπεριληφθεί ως παράρτημα στη συμφωνία. Η Ράις, όμως, δήλωνε με έμφαση ότι το «ήδη υπάρχον κείμενο συμφωνίας είναι πολύ καλό και εφικτό», δείχνοντας μια μάλλον αρνητική, προς το παρόν, στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στα σιιτικά αιτήματα.

Στο μεταξύ, χτες, στη Βαγδάτη έφθασε η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον, συνοδευόμενη από το συνάδελφό της, Τζακ Ριντ. Είχαν συναντήσεις με στρατιωτικούς αξιωματούχους και την κατοχική διοίκηση. Η Κλίντον επανέλαβε την άποψη ότι «είναι καιρός οι ΗΠΑ να διεθνοποιήσουν το θέμα και να ενεργοποιήσουν άμεσα τον ΟΗΕ». Ανάλογες απόψεις εξέφρασε σε συνέντευξή του στη γαλλική «Λιμπερασιόν» και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος υποστήριξε ότι «περιμένει» από τον ΟΗΕ να διαδραματίσει ενεργότατο ρόλο σε συνεργασία με το Ιρακινό Προσωρινό Συμβούλιο στην κατάρτιση του χρονοδιαγράμματος μεταβίβασης της εξουσίας, αλλά και στη διαδικασία ανάδειξης της μεταβατικής Βουλής. Εντούτοις, ο Πάουελ επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον δε θεωρεί απαραίτητη την υιοθέτηση νέας απόφασης, καθιστώντας σαφές ότι δεν πρόκειται να θεσμοθετήσει το ρόλο του ΟΗΕ, και μέσω αυτού άλλων δυνάμεων, στα τεκταινόμενα στο Ιράκ, όπως ζητούν Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Κίνα.

Επιθέσεων συνέχεια...

Φαίνεται πως ο μικρός Ιρακινός τούς μοιάζει για «τρομοκράτης»

Associated Press

Φαίνεται πως ο μικρός Ιρακινός τούς μοιάζει για «τρομοκράτης»
Ενας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε και ένας Ιρακινός εργαζόμενος τραυματίστηκε όταν η βάση της 101ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας δέχτηκε επίθεση με όλμους έξω από τη Μοσούλη. Στη Σαμάρα, 1 Αμερικανός τραυματίστηκε όταν το κομβόι στο οποίο επέβαινε χτύπησε σε εκρηκτικό μηχανισμό. Στο Ραμάντι ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε «από σφαίρες μέσα στο στρατόπεδο», όπως ανακοινώθηκε, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για επίθεση ή για άλλο ένα συμβάν απόπειρας αυτοτραυματισμού ή ακόμη και αυτοκτονίας, φαινόμενα που έχουν σημειώσει τεράστια αύξηση τον τελευταίο καιρό. Τέλος, στην Μπαακούμπα, η ιρακινή αστυνομία επιβεβαίωσε ότι 2 μικρές αδελφές, 12 και 15 χρόνων, σκοτώθηκαν από αμερικανικά πυρά, ενώ μάζευαν ξύλα κοντά στο αμερικανικό στρατόπεδο. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι Αμερικανοί της παρέδωσαν τις σορούς των κοριτσιών, υποστηρίζοντας ότι το ένα κρατούσε όπλο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέο σαρωτικό κύμα επιθέσεων(2005-05-06 00:00:00.0)
«Καθυστερήσεις» στη διανομή υπουργείων(2005-04-26 00:00:00.0)
Με έκτακτα μέτρα και κλιμάκωση προς τις εκλογές(2005-01-08 00:00:00.0)
Να δείξει ότι κυβερνά, προσπαθεί ο Αλάουι(2004-10-27 00:00:00.0)
«Μεταβίβαση» στο αδιέξοδο(2004-06-27 00:00:00.0)
Επιθέσεις με ρουκέτες από κάρα...(2003-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ