Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Να δείξει ότι κυβερνά, προσπαθεί ο Αλάουι

Η μικρή Ιρακινή μαζεύει το ποδήλατό της μέσα από τα ερείπια του σπιτιού της, μετά από το βομβαρδισμό των κατοχικών δυνάμεων στη Φαλούτζα

Associated Press

Η μικρή Ιρακινή μαζεύει το ποδήλατό της μέσα από τα ερείπια του σπιτιού της, μετά από το βομβαρδισμό των κατοχικών δυνάμεων στη Φαλούτζα
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τη σύσταση επιτροπής που θα διερευνήσει τις συνθήκες εκτέλεσης των 49 νεοσύλλεκτων του ιρακινού στρατού έξω από την Μπαακούμπα, την Κυριακή, ανακοίνωσε ο δοτός πρωθυπουργός, επιρρίπτοντας «μέρος της ευθύνης» στις κατοχικές δυνάμεις. Ο Ιγιάντ Αλάουι, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου, υποστήριξε, επίσης, ότι στην περίπτωση της Φαλούτζα, αν και η κατάσταση είναι εκρηκτική, δεν έχουν ακόμη εξαντληθεί όλα τα ειρηνικά μέσα. Παρά την προσπάθεια του δοτού πρωθυπουργού να δώσει μια αίσθηση «φυσιολογικής» λειτουργίας στην κυβέρνηση και στην εξουσία του, οι αντικατοχικές επιθέσεις συνεχίστηκαν και χτες, αποδεικνύοντας ότι κάθε άλλο παρά τον έλεγχο της χώρας έχουν οι κατοχικές δυνάμεις και οι συνεργάτες τους.

Οι κατοχικές δυνάμεις θα έπρεπε κανονικά να συνοδεύουν το λεωφορείο των νεοσυλλέκτων και να τους έχουν δώσει τα όπλα τους, προκειμένου να μπορούν να αμυνθούν, τόνισε, χτες, ο δοτός Ιρακινός πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή σχετικής έρευνας. Ο Αλάουι, βέβαια, καταδεικνύει ως ενόχους όλους εκείνους που «θέλουν να βλάψουν το Ιράκ και τον ιρακινό λαό».

Στους «εχθρούς του Ιράκ και μάλιστα στους μαχητές της Τζιχάντ που έρχονται από το εξωτερικό», απέδωσε ο Αλάουι και την κλιμάκωση της βίας στη Φαλούτζα. Ο δοτός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι υπάρχουν περιθώρια διαβουλεύσεων και ότι ζητήθηκε η βοήθεια του ισλαμικού κόμματος, ενώ επέμεινε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τους κατοίκους.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στη διεθνή σύνοδο που θα γίνει στο Σαρμ ελ Σέιχ, στα τέλη του Νοέμβρη, για το Ιράκ, ο ίδιος θα θέσει 2 βασικά ζητήματα: Το θέμα της ασφάλειας και της ανταλλαγής πληροφοριών με τις γειτονικές χώρες για την καταστολή όλων των «τρομοκρατικών κινημάτων» που δρουν στο Ιράκ, αλλά και το θέμα της πληροφόρησης «έτσι ώστε να πάψουν ορισμένες χώρες να ονομάζουν αντίσταση την τρομοκρατία».

Λίγο αργότερα, δηλώσεις για τις εξελίξεις στη χώρα τους τελευταίους μήνες έκανε και ο υπουργός Εσωτερικών της δοτής κυβέρνησης. Ο Φάλαχ αλ Νακίμπ ανακοίνωσε ότι από τον Ιούνη μέχρι το Σεπτέμβρη σημειώθηκαν 92 επιθέσεις αυτοκτονίας που στοίχισαν τη ζωή σε 567 ανθρώπους και τραυμάτισαν 1.238. Και ο Νακίμπ επέρριψε την ευθύνη των επιθέσεων «σε τρομοκρατικά στοιχεία από το εξωτερικό», αλλά παραδέχτηκε ότι ανάμεσα στα 135.000 μέλη της νεοσύστατης ιρακινής αστυνομίας έχουν παρεισφρήσει πολλοί αντάρτες.

Και οι επιθέσεις...

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων μια περιφερειακή σύμβουλος και ένας αστυνομικός, και 10 τραυματίστηκαν σε 3 διαφορετικές επιθέσεις ανταρτών που πραγματοποιήθηκαν, χτες, στη Μπαακούμπα. Οι δύο επιθέσεις ήταν βομβιστικές και η μία με αυτόματα όπλα. Στο Ραμάντι 2 αμερικανικές αυτοκινητοπομπές έπεσαν σε ενέδρα ανταρτών. Ακολούθησε μάχη, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες δεν υπάρχουν θύματα ανάμεσα στους Αμερικανούς.

Στη Μοσούλη, εξερράγησαν, σε διαφορετικά σημεία και με διαφορά λίγων ωρών, 4 παγιδευμένα αυτοκίνητα χωρίς, όμως, να προκληθούν θύματα. Οι κατοχικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι «σε νέα αεροπορική επιδρομή στη Φαλούτζα σκότωσαν στενό συνεργάτη του Μούσαμπ αλ Ζαρκάουι». Εντούτοις, νοσοκομειακές πηγές από την πόλη και αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι δεν υπήρξαν θύματα από το πλήγμα που δέχτηκε ένα ακατοίκητο σπίτι.

Στη Νατζάφ, όπως έγινε γνωστό, οι κατοχικές δυνάμεις έχουν, ήδη, αρχίσει να μοιράζουν αποζημιώσεις, ύψους 2 εκατομμυρίων δολαρίων εκάστη, σε όσους κατοίκους είτε έχασαν κάποιον δικό τους είτε υπέστη ζημιά η περιουσία τους από τις συγκρούσεις που συγκλόνισαν την πόλη, πριν από βδομάδες. Τέλος, σύμφωνα με ανακοίνωση στο διαδίκτυο, η οργάνωση «Ανσάρ αλ Σούνα» υποστηρίζει ότι κρατά ομήρους 11 Ιρακινούς εθνοφρουρούς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ