Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Οριακό «ναι» από την Κνεσέτ για Σαρόν

Ο Α. Σαρόν στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κνεσέτ

Associated Press

Ο Α. Σαρόν στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κνεσέτ
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΚΧΑΝ ΓΙΟΥΝΙΣ.-

Με το βλέμμα στραμμένο στην Κνεσέτ ήταν μέχρι αργά χτες το βράδυ ολόκληρη η ισραηλινή κοινή γνώμη καθώς μέσα στο κοινοβούλιο ολοκληρωνόταν μία από τις κρισιμότερες, ίσως, συνεδριάσεις. Οπως προέβλεπαν και οι αναλυτές, ο Αριέλ Σαρόν κατάφερε να κερδίσει, με την υποστήριξη του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος την, επί της αρχής, κοινοβουλευτική έγκριση που επιθυμούσε για το σχέδιο «απεγκλωβισμού» από τη Γάζα με οριακή πλειοψηφία 65 ψήφων υπέρ και 45 κατά. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ που το κοινοβούλιο αποφασίζει για μαζική εκκένωση εποικισμών.

Εξω από την Κνεσέτ ήταν συγκεντρωμένοι από το πρωί χιλιάδες έποικοι από τη Λωρίδα της Γάζας, και τη Δυτική Οχθη, αλλά και μέλη ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων, οι οποίοι ζητούσαν να απορριφθεί οριστικά το σχέδιο Σαρόν. Μάλιστα, κατηγορούσαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό «τον άνθρωπο που στήριξε τους εποικισμούς όλα αυτά τα χρόνια», για εσχάτη προδοσία. Η ατμόσφαιρα ήταν εξαιρετικά τεταμένη καθώς σε παρακείμενους χώρους, παρέμεναν συγκεντρωμένοι εκατοντάδες υποστηρικτές του σχεδίου, οι οποίοι, αν και οι επιφυλάξεις είναι πολλές για τις πραγματικές προθέσεις του Σαρόν, συμφωνούν με την αποχώρηση από τη Γάζα.

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αναπτυχθεί πέριξ του κοινοβουλίου αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή. Την ίδια ώρα, χτες το απόγευμα, όταν ξανάρχισε η θυελλώδης διήμερη συζήτηση στην Κνεσέτ για δεύτερη και τελευταία μέρα, ο Αριέλ Σαρόν εισήλθε στην αίθουσα συνοδευόμενος, για πρώτη φορά, από 16 σωματοφύλακες των ειδικών δυνάμεων.

Αφησε νεκρούς και συντρίμμια

Την ίδια ώρα, ο ισραηλινός στρατός απέσυρε τις δυνάμεις του από την Κχαν Γιούνις, δύο μέρες μετά την έναρξη της αιματηρής εισβολής, που στοίχισε τη ζωή, συνολικά, σε 17 Παλαιστινίους. Επίσης, τραυματίστηκαν τουλάχιστον 85 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους περισσότεροι από 13 νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο ισραηλινός στρατός άφησε πίσω του μόνο συντρίμμια, καθώς κατεδάφισε 23 σπίτια, άφησε δεκάδες Παλαιστίνιους άστεγους, κατέστρεψε πολλά στρέμματα καλλιεργειών. Μέχρι χτες βράδυ, επίσης, ο ισραηλινός στρατός παρέμενε μέσα στο νεκροταφείο της πόλης, το οποίο κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό, με αποτέλεσμα πολλοί από τους νεκρούς Παλαιστίνιους να μην μπορούν να ταφούν.

Παλαιστίνιοι, που εργάζονται σε ισραηλινά αγροκτήματα, περνούν από τα πιο αυστηρά σημεία ελέγχου

Associated Press

Παλαιστίνιοι, που εργάζονται σε ισραηλινά αγροκτήματα, περνούν από τα πιο αυστηρά σημεία ελέγχου
Καθησυχαστικοί, τέλος, εμφανίστηκαν, χτες, Παλαιστίνιοι γιατροί, που εξέτασαν τον Γιάσερ Αραφάτ μέσα στο αρχηγείο του, για την πορεία της υγείας του. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης υποβλήθηκε σε μικρή χειρουργική εξέταση «ενδοσκόπησης», όπως δήλωσαν οι γιατροί, για να διαπιστωθεί ότι τα εσωτερικά του όργανα δεν έχουν κανένα πρόβλημα και ότι έχει να αντιμετωπίσει μόνο τα συμπτώματα της γρίπης που τον ταλαιπωρεί. Οι χτεσινές ανακοινώσεις ήρθαν λίγες, μόνο, ώρες μετά τη διάψευση της Παλαιστινιακής Αρχής ότι ζήτησε την άδεια του ισραηλινού στρατού προκειμένου να μεταφερθεί για νοσηλεία σε νοσοκομείο της Ραμάλα ο Γιάσερ Αραφάτ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ