Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΙΜΠΑΜΠΟΥΕ-ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Ενταση με αφορμή τις απελάσεις συνδικαλιστών

ΧΑΡΑΡΕ.--

Οι αρχές της Ζιμπάμπουε απέλασαν, χτες, μέλη του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Εργατικών Ενώσεων (COSATU), επειδή αγνόησαν τις προϋποθέσεις που τέθηκαν, προκειμένου να εισέλθουν στη χώρα και να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με εκπροσώπους οργανώσεων, ενόψει των προγραμματισμένων για το 2005 εκλογών.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Προέδρου της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμε, χαρακτήρισε ως «μη αποδεκτό» το ταξίδι των 14 Νοτιοαφρικανών, επειδή, όπως είπε, δεν είχαν δώσει εγγυήσεις για τη ματαίωση συναντήσεων με συγκεκριμένες ομάδες, όπως «Συνασπισμός Κρίσης Ζιμπάμπουε», «Συμβούλιο Εκκλησιών Ζιμπάμπουε» και «Εθνική Συνταγματική Συνέλευση»...

«Μας λένε πως πρέπει να επιστρέψουμε στη Ν. Αφρική, γιατί τα διαβατήριά μας έχουν βίζα 24ωρης διάρκειας», δήλωσε η Βιολέτ Σεμπόνι, επικεφαλής της αντιπροσωπείας συνδικαλιστών του COSATU, περιγράφοντας την εξέλιξη ως κίνηση «σνομπισμού έναντι της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης και έναντι του Κογκρέσου Νοτιοαφρικανικών Εργατικών Ενώσεων». Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ του BBC, η Σεμπόνι είχε - προ της απέλασης - πει πως εάν, τελικώς, οι αρχές απελάσουν την αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών τότε «αυτό θα ήταν η καθαρότερη ένδειξη πως στη Ζιμπάμπουε δεν υπάρχει δημοκρατία ή έννομη τάξη».

Εκπρόσωπος του COSATU, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Γιοχάνεσμπουργκ εξέφρασε λύπη για τη συμπεριφορά της αστυνομίας της Ζιμπάμπουε, που, όπως είπε, κατέφτασε (χτες νωρίς το πρωί) στο ξενοδοχείο, όπου φιλοξενούνταν η αντιπροσωπεία του COSATU για να την απελάσει.

Ολα αυτά διαδραματίστηκαν ώρες πριν την προχτεσινή συνάντηση στην Πρετόρια, ανάμεσα στον Νοτιοαφρικανό Πρόεδρο Τάμπο Μπέκι και τον ηγέτη του φιλοβρετανικού αντιπολιτευόμενου «Κινήματος Δημοκρατικής Αλλαγής» της Ζιμπάμπουε, Μόργκαν Τσβανγκιράι...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ