Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΑΪΛΑΝΔΗ
«Νέα σφαγή» στο νότο

ΠΑΤΑΝΙ.- Σε κατακόρυφη άνοδο της κοινοτικής έντασης οδηγείται η νότια Ταϊλάνδη, όπου την Τρίτη χάθηκαν οι ζωές 78 μουσουλμάνων νέων. Μετά τις αθρόες συλλήψεις μουσουλμάνων διαδηλωτών, άνδρες των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στοίβαξαν εκατοντάδες εξ αυτών σε φορτηγά για να τους μεταφέρουν σε στρατόπεδο. Και η λογική κατάληξη ήταν η μαζική ασφυξία. Νωρίτερα, τη Δευτέρα, έξι άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε μάχη με το στρατό έξω από αστυνομικό τμήμα της ίδιας περιοχής. Μουσουλμάνος ουλεμάς κατηγόρησε το στρατό για σφαγή, που δεν είναι η μόνη: την 28η Απριλίου, πάνοπλοι στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν σφαγιάσει 106 νεαρούς που έκαναν έφοδο κρατώντας μασέτες.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αντέδρασε «όπως έπρεπε», σχολίασε κυβερνητικός επίτροπος αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα(!): «Αυτοί οι άνθρωποι είναι αντάρτες, αποσχιστές με βοήθεια ξένων... και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την απόσχιση», είπε ο αξιωματούχος. Ωστόσο, μαρτυρίες κάνουν λόγο ακόμη και για εν ψυχρώ εκτελέσεις.

Ο πρωθυπουργός Θάκσιν υπήρξε ακόμη πιο προκλητικός. Οι θάνατοι, είπε, οφείλονται στο ότι οι διαδηλωτές που συνελήφθησαν «νήστευαν και ήταν σωματικά αδύναμοι».

Οι τρεις νότιες επαρχίες της Ταϊλάνδης, όπου ζουν κατά πλειοψηφία οι μουσουλμάνοι (είναι το περίπου 10% από τα 63 εκατομμύρια της βουδιστικής χώρας) μετατρέπεται σε πεδίο εξέγερσης...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ