Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Απαγόρευση των εμπορικών συναλλαγών σε δολάρια

Φ. Κάστρο

Associated Press

Φ. Κάστρο
ΑΒΑΝΑ.--

«Κανείς και τίποτα δεν μπορεί να μας εκφοβίζει και να μας απειλεί», δήλωσε ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, και δύο μέρες πριν από την κατάθεση εκ μέρους της Κούβας σχεδίου ψηφίσματος καταδίκης του αποκλεισμού στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ανακοινώθηκαν μία σειρά μέτρων, με τη μορφή επείγοντος μάλιστα, ειδικά όσον αφορά στις τελευταίες ιμπεριαλιστικές επιθετικές ενέργειες στον οικονομικό τομέα. Ετσι, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 8 του Νοέμβρη, απαγορεύεται η χρήση δολαρίων για τις εμπορικές συναλλαγές ενώ και η Κεντρική Τράπεζα της Κούβας συμφώνησε και υιοθέτησε την απόφαση 80/2004, σύμφωνα με την κουβανική εφημερίδα «Γκράνμα».

«Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επιβάλει μία σειρά νέων μέτρων που έχουν στόχο τη συστηματική παρακώλυση στην εισροή εσόδων από το εξωτερικό, γεγονός που θα ενέχει πολλαπλούς, σημαντικούς και σοβαρούς κινδύνους για τη χώρα μας. Ως μέρος αυτής της πολιτικής, η κυβέρνηση Μπους έχει εντείνει την πίεση και τις απειλές σε ξένες τράπεζες προκειμένου να αποτρέψει την Κούβα να προβεί σε καταθέσεις στο εξωτερικό - με σκοπό τις συναλλαγές και την αποπληρωμή των εμπορικών μας υποχρεώσεων - μέσω του δολαρίου, το οποίο ο λαός μας και οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κούβα χρησιμοποιούν για τις εμπορικές τους συναλλαγές», τόνισε ο Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που έδωσε για να ανακοινώσει τα μέτρα που θα λάβει η Κούβα ως απάντηση στις αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στη χώρα οι ΗΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι το αμερικανικό δολάριο αποτελεί νόμιμο νόμισμα της Κούβας από το 1993, σε μία προσπάθεια να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Ετσι, από τις 8 του Νοέμβρη τα δολάρια δε θα γίνονται δεκτά στα καταστήματα και στις άλλες επιχειρήσεις, ενώ οι τουρίστες και οι Κουβανοί θα πρέπει να ανταλλάξουν τα δολάρια με πέσος -που είναι το εγχώριο νόμισμα - καταβάλλοντας προμήθεια ύψους 10%.

Δεδομένου ότι η ετήσια εισροή συναλλάγματος στη χώρα έφτανε το 1 εκατ. δολάρια, γεγονός που ενίσχυε σημαντικά την οικονομία της, ο Φιντέλ Κάστρο προέτρεψε τους Κουβανούς που διαμένουν στο εξωτερικό να στέλνουν εμβάσματα σε άλλα νομίσματα, όπως ευρώ, αγγλική λίρα και ελβετικό φράγκο.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ