Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΚΛΟΓΕΣ» ΣΤΟ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η «καταμέτρηση» ολοκληρώνεται...

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Η καταμέτρηση του 98,4% των ψηφοδελτίων «είχε ολοκληρωθεί» χτες βράδυ στο Αφγανιστάν, με τα ανεπίσημα στοιχεία να επιβεβαιώνουν αυτό που όλοι γνώριζαν προ πολλού: οι «εκλογές» ανέδειξαν «Πρόεδρο» το Χάμιντ Καρζάι, με ποσοστό κάπου 55,5%. Ο πλησιέστερος αντίπαλός του, ο πρώην υπουργός Παιδείας Γιουνούς Κανούνι, ο οποίος δεν αμφισβητεί πλέον το «αποτέλεσμα», βρισκόταν 39 ποσοστιαίες μονάδες μακριά.

Οι «δεσμεύσεις» Καρζάι περί διπλασιασμού του εισοδήματος για το μέσο Αφγανό, αποκατάστασης βασικών υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, της επαναδημιουργίας συστήματος Παιδείας, καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών και της κυριαρχίας των πολεμάρχων, είναι ανέξοδες: την πραγματική πολιτική ισχύ του «Προέδρου» ορίζουν οι δυνάμεις που βρίσκονται πίσω του, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρώτ' απ' όλους, και από τη δική τους βούληση θα εξαρτηθεί το μέλλον του ίδιου και της εξουσίας του.

Οι «παίκτες» στην αφγανική σκακιέρα, ασφαλώς, παίζουν παρελκυστικό παιγνίδι. Η «ικανοποίηση» που εξέφρασε ο Φρανσέσκ Βεντρέλ, ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Αφγανιστάν, επειδή ο Καρζάι έκανε ένα «σημαντικό βήμα» αποκλείοντας από το ψηφοδέλτιό του τον Μοχάμεντ Φάχιμ, τον Τατζίκο πανίσχυρο πολέμαρχο και υπουργό Αμυνας, και «καθαίρεσε» τον Ισμαΐλ Καν, κυβερνήτη της Χεράτ, αποτελεί αντανάκλαση της ευρωπαϊκής συμφωνίας όσον αφορά αμερικανικές, βασικά, κινήσεις...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ