Τρίτη 26 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Καθυστερήσεις» στη διανομή υπουργείων

Μόνιμος στόχος της αντίστασης οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (από χτεσινή επίθεση στο Κιρκούκ)
Μόνιμος στόχος της αντίστασης οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις (από χτεσινή επίθεση στο Κιρκούκ)
ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ακαρπες έχουν αποβεί, μέχρι στιγμής, οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να διογκώνεται, μέρα με τη μέρα, η λαϊκή δυσαρέσκεια. Οπως φαίνεται, το πρόβλημα εντοπίζεται στη διανομή των υπουργικών θώκων μεταξύ Κούρδων και σιιτών. Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, καθώς υπουργικούς θώκους ζητά και το κόμμα του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ιγιάντ Αλάουι, ενώ στόχος είναι να δοθούν πόστα και σε σουνίτες. Παραλλήλως, συνεχίζονται και οι αντικατοχικές επιθέσεις με στόχο είτε θέσεις της αστυνομίας είτε σιίτες.

Από μέρα σε μέρα αναβάλλεται η ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Το ζήτημα αρχίζει να χρονίζει και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, έσπευσε να εκφράσει τη δυσφορία της τόσο στους Κούρδους όσο και στους σιίτες ηγέτες, καλώντας τους να καταλήξουν σε μια συμφωνία το συντομότερο δυνατό, «γιατί ο χρόνος κυλά αρνητικά για το Ιράκ».

Στόχος πετρελαιοπηγές, αστυνομία, σιίτες

Στο μεταξύ, νέες επιθέσεις συγκλόνιζαν ολόκληρο το Ιράκ. Στο Ραμάντι, χτες, εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 2 πολίτες. Στη Μπαακούμπα ξέσπασαν μάχες μεταξύ Ιρακινών αστυνομικών και ανταρτών και τραυματίστηκαν 2 αστυνομικοί και 1 ένοπλος. Στο Κιρκούκ βομβιστική επίθεση προκάλεσε μεγάλη πυρκαγιά στη δεύτερη μεγαλύτερη πετρελαιοπηγή του Ιράκ. Στην ίδια περιοχή, ένοπλοι επιτέθηκαν σε Ιρακινούς στρατιώτες που συνόδευαν πομπή πετρελαιοφόρων. Σημειώθηκε μάχη και τραυματίστηκαν 2 στρατιώτες, ενώ συνελήφθησαν και 3 από τους αντάρτες.

Στη Βαγδάτη, χτες, 1 Αμερικανός στρατιώτης σκοτώθηκε από έκρηξη βόμβας. Ομως, την Κυριακή, νέο αιματοκύλισμα σημειώθηκε σε σιιτική συνοικία, όταν διπλή επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένα αυτοκίνητα έγινε με στόχο το σιιτικό τέμενος Χουσεΐνια αλ Αλμπάιτ της συνοικίας Σουλάα. Σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι και 50 τραυματίστηκαν. Επίσης, την Κυριακή σε διπλή επίθεση με παγιδευμένα αυτοκίνητα στο Τικρίτ, που είχε ως στόχο την εκεί αστυνομική ακαδημία, σκοτώθηκαν 6 Ιρακινοί και τραυματίστηκαν 26.

Τέλος, το Σάββατο το βράδυ, στη δυτική Βαγδάτη από βόμβα σκοτώθηκε 1 Αμερικανός στρατιώτης και τραυματίστηκαν 2, ενώ στη Μοσούλη σκοτώθηκε ο εικονολήπτης του «Associated Press» Σάλεχ Ιμπραχίμ. Ο Ιμπραχίμ κάλυπτε τα επεισόδια που σημειώνονταν στην πόλη μεταξύ ανταρτών και Αμερικανών στρατιωτών και δεν έγινε γνωστό ποιος ευθύνεται για το θάνατό του.

Παρά το γεγονός ότι η κατάσταση παραμένει σταθερά τεταμένη στο Ιράκ και οι αντικατοχικές επιθέσεις είναι καθημερινές, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν την αισιοδοξία τους για το μέλλον, καθώς, με βάση τις δηλώσεις τους, πλέον «οι ιρακινές δυνάμεις (αστυνομία, εθνοφρουρά, στρατός) αριθμούν περισσότερους άνδρες από αυτούς των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα». Σύμφωνα με τις αμερικανικές ανακοινώσεις έχουν εκπαιδευτεί 150.000 άνδρες των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ