Σάββατο 29 Νοέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Στην τελική ευθεία των βουλευτικών

Στην τελική ευθεία μπαίνει η προεκλογική περίοδος στη Ρωσία, πριν τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Δεκέμβρη

Υπέρ του Ντμίτρι Κουζμίν, υποψηφίου του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ) στην 206 μονοεδρική περιφέρεια της χώρας (τμήμα του Λένινγκραντ) παραιτήθηκε ο συνυποψήφιός του Ηλιά Κονσταντίνοφ, εκπρόσωπος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας (δεν έχει σχέση με το Ενιαίο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Γκορμπατσόφ). Στις μονοεδρικές δεν υπάρχει δεύτερος γύρος, αλλά εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το μεγαλύτερο ποσοστό. Ο Ντ. Κουζμίν ευχαρίστησε τον Η. Κονσταντίνοφ και κάλεσε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις της περιφέρειάς του να τον στηρίξουν, ώστε να μην εκλεγούν οι φανεροί εκπρόσωποι - υποψήφιοι του μεγάλου κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας κωλυσιεργεί σχετικά με τον αυθαίρετο αποκλεισμό από τις εκλογές του Α. Τσερεπάνοφ, γραμματέα της οργάνωσης του Τιουμέν του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ). Ο Α. Τσερεπάνοφ μιλώντας πρόσφατα στη συνεδρίαση της τοπικής Βουλής, στην οποία είναι βουλευτής, κατήγγειλε την καταπάτηση του Συντάγματος και της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, όπως και το γεγονός πως η κομμουνιστική εβδομαδιαία εφημερίδα «Εργαζόμενο Τιουμέν», (με κυκλοφορία άνω των 30 χιλιάδων αντιτύπων) τιμωρήθηκε δύο φορές το τελευταίο διάστημα με συνολικό πρόστιμο 30.000 ρουβλίων, με το αιτιολογικό πως «καταπάτησε την εκλογική νομοθεσία». Οπως σημείωσε ο Α. Τσερεπάνοφ, οι αρχές εμποδίζουν την έκδοση της εφημερίδας από τα τοπικά τυπογραφεία, και ήδη τις τελευταίες 3 βδομάδες η εφημερίδα του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ είναι αναγκασμένη να τυπώνεται σε άλλη περιοχή της Ρωσίας. Στις 27/11 έγινε γνωστό πως η παραπάνω εφημερίδα κυκλοφόρησε με τον νέο τίτλο «Τιουμέν εργαζόμενο» σε 120 χιλιάδες αντίτυπα.

Παράλληλη καταμέτρηση από το ΚΚΡΟ

Εν τω μεταξύ το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) κατήγγειλε τη συκοφαντική δυσφημιστική εκστρατεία σε βάρος του και αποχώρησε από το λεγόμενο συμβούλιο των παρατηρητών «Εκλογές-2003», αφού το τελευταίο δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην παρεμπόδιση της λασπολογίας σε βάρος του κόμματος. Επίσης ο ηγέτης του ΚΚΡΟ επιβεβαίωσε πως το ΚΚΡΟ θα πραγματοποιήσει μόνο του παράλληλη καταμέτρηση των εκλογικών αποτελεσμάτων και στα 100 χιλιάδες εκλογικά τμήματα της χώρας. «Ελπίζουμε το μάθημα των "τίμιων" εκλογών της Γεωργία να συνεφέρει ορισμένους οπαδούς της νοθείας», δήλωσε ο ηγέτης του ΚΚΡΟ.

Το παρρωσικό κίνημα «Για τα δικαιώματα του ανθρώπου» σε ανοιχτή του επιστολή προς τον πρόεδρο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής καταδικάζει τη μονόπλευρη παρουσίαση του φιλοκυβερνητικού κόμματος από τα ΜΜΕ, όπως και τη βρόμικη επίθεση που γίνεται σε βάρος του ΚΚΡΟ. Να σημειωθεί πως πρόεδρος της παραπάνω οργάνωσης είναι στέλεχος του κόμματος «Ενωση δεξιών δυνάμεων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ