Πέμπτη 1 Σεπτέμβρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Τα φιλέτα σε μεγαλοεπενδυτές

Η κυβέρνηση διαλαλεί ότι θα μοιραστεί δημόσια αγροτική γη σε αγρότες και ανέργους, αλλά τα μεγάλα φιλέτα θα πάνε σε μεγαλοαγρότες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Αυτό δείχνουν τα όσα απεργάζεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την πολιτική γης. Χτες ήταν να συζητηθούν στο υπουργικό συμβούλιο και δύο νομοσχέδια, για τη διανομή αγροτικής γης και για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, αλλά αυτό τελικά δεν έγινε. Θα γίνει στο προσεχές διάστημα.

Πάντως στη σχετική εισήγηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το θέμα της πολιτικής γης, αναφέρονται χαρακτηριστικά τα εξής: «Για επενδύσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ η αρμοδιότητα παραχώρησης χρήσης έναντι ανταλλάγματος ακινήτων ανήκει στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το τυχόν συναρμόδιο Υπουργό καθώς και η παραχώρηση κατά χρήση, δωρεάν, κτιριακών εγκαταστάσεων και εκτάσεων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ για κοινωφελείς σκοπούς. Για επενδύσεις κάτω του ποσού αυτού η αρμοδιότητα ανήκει στον Περιφερειάρχη». Δηλαδή υπουργοί και περιφερειάρχες θα μπορούν να ξεπουλούν ελεύθερα δημόσια περιουσία σε μεγαλοεπενδυτές και μεγαλοκεφαλαιούχους. Στο ίδιο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά για παραχώρηση δωρεάν γεωργικής και βοσκήσιμης γης κι αυτό φαντάζει σαν μια ρύθμιση για την ενίσχυση της συγκέντρωσης της αγροτικής γης σε μεγαλοαγρότες - καπιταλιστές.

Οσον αφορά τη νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων είναι ένα θέμα που έπρεπε να έχει λυθεί εδώ και χρόνια. Δεν αποκλείεται να επιβληθούν και εδώ χαράτσια νομιμοποίησης, αλλά τα προβλήματα των κτηνοτρόφων δε θα λυθούν αν δοθεί παράταση τριών ετών για ν' απομακρυνθούν τα μαντριά από τα όρια των κατοικημένων περιοχών, όπως προβλέπεται σχετικά. Η κτηνοτροφία αυτή την εποχή βρίσκεται υπό κατάρρευση εξαιτίας της ακολουθούμενης πολιτικής. Επίσης φαντάζει κωμικοτραγική η αναφορά για δημιουργία υπηρεσίας one stor shop - Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης σε κάθε Δήμο, τη στιγμή που έχουν απαξιωθεί και διαλυθεί όλες οι υπηρεσίες, από τις περιφερειακές αυτοδιοικήσεις μέχρι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους εποπτευόμενους οργανισμούς του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ