Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κλείδωσε» τη χρεοκοπία του λαού

Παρουσιάζει προκλητικά σαν σωτηρία για τα λαϊκά στρώματα τα νέα δάνεια με την τρόικα

Ο λαός οργανωμένος στο δρόμο δεν έχει τίποτα να φοβάται από εκβιασμούς και τρομοκρατία. Σωτηρία για το λαό είναι να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων
Ο λαός οργανωμένος στο δρόμο δεν έχει τίποτα να φοβάται από εκβιασμούς και τρομοκρατία. Σωτηρία για το λαό είναι να ανατραπεί η εξουσία των μονοπωλίων
Το «κλείδωμα» της 5ης δόσης και τη διαφαινόμενη συνολική λύση στην ΕΕ για τη συνέχιση της χρηματοδότησης για το 2012-13 με τη μορφή ενός αντιλαϊκού «Μνημονίου 2» αξιοποιεί προπαγανδιστικά η κυβέρνηση, για να παρουσιάσει ως αναπόφευκτα δήθεν και «σωτήρια» τα νέα βάρβαρα μέτρα του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Προκειμένου να ενισχύσει αυτήν την εικόνα, εμφανίζει τη συμφωνία με την τρόικα ως αποτέλεσμα δήθεν «σκληρής διαπραγμάτευσης», χάρη στην οποία «αποφεύχθηκαν τα χειρότερα». Ως τέτοια, η κυβερνητική προπαγάνδα παρουσιάζει ότι τελικά «δεν θα είναι οι ξένοι που θα αποφασίζουν για τις αποκρατικοποιήσεις ούτε θα διοικούν τις εφορίες», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Βέβαια, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση θα ζητήσει «τεχνική βοήθεια» από την τρόικα, «γιατί τόσες πολλές αποκρατικοποιήσεις δεν έχουν γίνει ποτέ, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σχεδόν και σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης» (!).

Προϊδέασε επίσης ότι «το όφελος είναι πολύ μεγάλο από τις αποκρατικοποιήσεις και σίγουρα το καλύτερο θα είναι να γίνουν όσο το δυνατόν συντομότερα», θεωρώντας μάλιστα ότι θα είναι επιτυχία για την κυβέρνηση αν μπορέσει να έχει προχωρήσει σε αποκρατικοποιήσεις εντός του Ιούνη. Σ' αυτό το πλαίσιο συνεδριάζει σήμερα η διυπουργική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, προκειμένου να επιταχύνει τις διαδικασίες για την κατάργηση και συγχώνευση δεκάδων ή και εκατοντάδων οργανισμών και φορέων του δημοσίου.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποδίδει μεγάλη σημασία στη συναίνεση που έχει εκφράσει, με λόγια και έργα, η ηγεσία της ΝΔ στο πρόγραμμα εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. «Εχουμε μπροστά μας μια πρόκληση να πάρουμε άμεσα αποφάσεις και σε αυτό πραγματικά αν η αξιωματική αντιπολίτευση συγκλίνει, τουλάχιστον στα 50 δισ., θα είναι ένα πολύ ισχυρό χαρτί για τη χώρα μας», δήλωσε με νόημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χτες ότι ο πρωθυπουργός μέχρι το τέλος της βδομάδας θα επιδιώξει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, με στόχο την εξασφάλιση της συναίνεσης από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού σημείωναν ότι «υπάρχουν νέα δεδομένα», φωτογραφίζοντας τις εξελίξεις στην ΕΕ αναφορικά με το «νέο δάνειο», αλλά και τις «δεσμεύσεις που θα ζητηθούν από την Ελλάδα».

Την ίδια ώρα, φουντώνουν τα σενάρια για ανασχηματισμό, με συνεργάτες του πρωθυπουργού πάντως να ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται να «γίνει πριν ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο» και πριν τη Σύνοδο Κορυφής. Οι φήμες ενισχύθηκαν και από την πληροφορία ότι ο πρωθυπουργός είχε χτες σύσκεψη στο Καστρί με στενούς του συνεργάτες. Τροφοδοτώντας τα σχετικά σενάρια, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δ. Λιντζέρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του «ΦΛΑΣ» πρότεινε αντικατάσταση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου από τον Λ. Παπαδήμο πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ