Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ - ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Ανατροπές και επιπλέον 65 δισ. στις πλάτες του λαού

«Κλειδώνει» η νέα δανειακή σύμβαση, στο όνομα του να προχωρήσει ελεγχόμενα η χρεοκοπία της χώρας

Τα δάνεια της κυβέρνησης δεν προορίζονται για μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων. Είναι λεφτά που θα καρπωθεί η πλουτοκρατία και ο λαός θα κληθεί να τα ξεπληρώσει με αιματηρές ανατροπές
Τα δάνεια της κυβέρνησης δεν προορίζονται για μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των ανέργων. Είναι λεφτά που θα καρπωθεί η πλουτοκρατία και ο λαός θα κληθεί να τα ξεπληρώσει με αιματηρές ανατροπές
Κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί κατέληξαν χτες στο περιεχόμενο του «Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου», στο όνομα της αποδέσμευσης της πέμπτης δόσης του δανείου της τρόικας, ενώ όλα δείχνουν ότι δόθηκε το «πράσινο φως» για μια συμφωνία χορήγησης νέου δανείου προς την Ελλάδα, ώστε να αντεπεξέλθει στις ανάγκες πληρωμής των δανείων της για το 2012 και 2013. Στο έδαφος αυτών των αποφάσεων αναμένεται το επόμενο διάστημα νέα ένταση της βάρβαρης και καταστροφικής για το λαό επίθεσης, ενώ παράλληλα διατηρείται σε ισχύ η συμφωνία για ελεγχόμενη πτώχευση της ελληνικής οικονομίας.

Κυβερνητικά στελέχη δήλωσαν χτες ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με την τρόικα, τόσο στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και στα δημοσιονομικά, καθώς και ότι άρχισε η συγγραφή της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση της δόσης ύψους 12 δισ. ευρώ τον επόμενο Ιούλη. Την ίδια στιγμή ξένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι εξετάζεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ η χορήγηση και νέου δανείου στην Ελλάδα ύψους 65 δισ. ευρώ, καθώς όλοι συμφωνούν ότι η χώρα δε θα μπορέσει να βγει στις αγορές για δανεισμό ούτε το 2012.

Η χορήγηση του νέου δανείου των 65 δισ. ευρώ θα συνοδευτεί με νέους δυσβάσταχτους όρους στο θέμα της προώθησης των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά και την επιβολή νέων βαρύτερων μέτρων λιτότητας. Αναφερόμενος στο θέμα αυτό ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι «θα απαιτηθούν εγγυήσεις για τα νέα δάνεια και τεχνική βοήθεια από την ΕΕ, συμμετοχή της ΕΕ στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων».

Η συζήτηση περί νέου δανείου αναζωπυρώθηκε μετά από σχετικό δημοσίευμα της «Wall Street Journal», στο οποίο αναφέρεται ότι η γερμανική κυβέρνηση επανεξετάζει τη θέση της και προσανατολίζεται πλέον να συναινέσει στη χορήγηση του δανείου προς την Ελλάδα, ενώ φέρεται να παραιτείται του αιτήματος για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων με τη συμμετοχή ιδιωτών (τραπεζών).

Καταιγίδα μέτρων

Η συμφωνία κυβέρνησης και τρόικας ανοίγει το δρόμο για την ενεργοποίηση όλων των βαθιά αντιδραστικών ανατροπών, που έχουν αποφασίσει να προωθήσουν τόσο το 2011, όσο και την περίοδο 2012-2015. Στο πεδίο των δημόσιων οικονομικών για τους επόμενους μήνες του 2011 προβλέπεται νέα φορο-καταιγίδα με μέτρα όπως:

 • Μείωση του αφορολόγητου ορίου.
 • Μετάταξη νέων εμπορευμάτων και υπηρεσιών στον υψηλό συντελεστή 23%.
 • Κατάργηση του μειωμένου Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και εξίσωσής του με το πετρέλαιο κίνησης.
 • Κατάργηση μιας σειράς φοροαπαλλαγών.
 • Αύξηση των τελών κυκλοφορίας.
 • Αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
 • Μεγάλη μείωση του αφορολόγητου στο Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας (ΦΜΑΠ).
 • Επιβολή ειδικού φόρου στα αναψυκτικά και το φυσικό αέριο.
 • Νέα αύξηση της φορολογίας των τσιγάρων.

Προβλέπεται επίσης η επιβολή παρακράτησης στις συντάξεις πάνω από 1.700 ευρώ, μείωση του εφάπαξ που δικαιούνται οι εργαζόμενοι, μείωση των συντάξεων όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από τα 50, αλλά και η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο τομέα, η οποία θα επιφέρει νέες δραστικές μειώσεις των αποδοχών.

Κυβερνητικός αξιωματούχος διέψευσε ότι υπήρξε συμφωνία με την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ, όπως ανέφερε το πρακτορείο «Ρόιτερς», επικαλούμενο πηγές της γερμανικής κυβέρνησης. Ο ίδιος ανέφερε ρητά ότι «το 2011 χρειάζονται έσοδα», αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το θέμα κάποιων παρεμβάσεων στη φορολογία τα επόμενα χρόνια, ώστε να ξεπεραστεί το «αγκάθι» των διαφορών με τη ΝΔ.

Τσακίζουν τα πάντα

Παράλληλα προχωρούν οι ανατροπές και στις εργασιακές σχέσεις. Εξερχόμενη από τη συνάντηση με την τρόικα, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη ανέφερε ότι συμφώνησαν να προωθήσουν:

 • Την περαιτέρω διευθέτηση του χρόνου εργασίας, μέσω της οποίας θα επιβληθούν απλήρωτα 10ωρα και 12ωρα σε ετήσια βάση και μάλιστα με διευθυντικό δικαίωμα, δηλαδή μονομερώς από την εργοδοσία.
 • Τη δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων ορισμένου χρόνου περισσότερες φορές και άρα την επέκταση της περιόδου εργασίας με τέτοιες συμβάσεις για πολλά χρόνια, κατά τα οποία ο εργαζόμενος δε θα λαμβάνει επιδόματα, πολυετίες, αποζημίωση κλπ.
 • Μείωση κατά 20% των αποδοχών, κάτω από τα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης των νέων εργαζομένων, με πρόσχημα την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας. Στην πράξη, όμως, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος καταστρατήγησης των συλλογικών συμβάσεων, ενώ η νέα γενιά προσφέρεται βορά στις εκμεταλλευτικές ορέξεις της εργοδοσίας. Ομολόγησε επίσης τις κυβερνητικές προθέσεις να κατακρεουργηθούν τα προνοιακά επιδόματα, η χορήγηση των οποίων θα συνδεθεί με περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια.

Επίσης, την περίοδο 2012-2015 κυβέρνηση και πλουτοκρατία προωθούν νέες ιδιωτικοποιήσεις. Στη σχετική λίστα περιλαμβάνονται ο ΟΤΕ - προωθούν άμεσα την πώληση ενός ακόμα 10% που κατέχει σήμερα το κράτος - η ΔΕΗ, η ΕΔΥΑΘ, ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και η ΓΑΙΟΣΕ, το ΤΤ, το Ελληνικό, οι νέοι αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια, μαρίνες, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς και τα περιφερειακά αεροδρόμια. Οσο για την προσδοκία των εκποιήσεων, αυτή ξεκινά από τα 50 δισ. ευρώ, που αναφέρουν παράγοντες της τρόικας, ως τα 300 δισ. ευρώ που ζήτησε το μέλος της ΕΚΤ Γ. Σταρκ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org