Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασίγαστη πάλη ενάντια στην αστική ιδεολογία

Για τον Επιστημονικό Σοσιαλισμό και το Κομμουνιστικό Κίνημα μίλησε χτες ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ του Κόμματος

Από τη χτεσινή εκδήλωση σε αίθουσα του ΑΠΘ. Στο βήμα, ο Κ. Παπασταύρου

Motion Team

Από τη χτεσινή εκδήλωση σε αίθουσα του ΑΠΘ. Στο βήμα, ο Κ. Παπασταύρου
Στις σημερινές συνθήκες, για να μπορέσουν οι κομμουνιστές να αναδειχτούν σε οργανωτές μαζών, σε καθοδηγητές της ταξικής πάλης στην κατεύθυνση της ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, πρέπει να αφομοιώνουν σε βάθος την επαναστατική κοσμοθεωρία, να συμμετέχουν στην ανάπτυξή της. Το ανέβασμα της ιδεολογικοπολιτικής στάθμης του Κόμματος και της ΚΝΕ αποτελεί προϋπόθεση για να εξουδετερωθεί η ιδεολογική παρέμβαση του αντιπάλου, που σήμερα είναι πιο σύνθετη και πολύμορφη, αξιοποιεί την προσωρινή κρίση και υποχώρηση του κομμουνιστικού κινήματος μαζί με τον εκβιασμό για νέα αδιέξοδα και νέα αφαίρεση κατακτήσεων, καλλιεργεί και ρεφορμιστικές αυταπάτες.

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ, μιλώντας χθες βράδυ σε εκδήλωση που διοργάνωσαν η Αχτίδα ΑΕΙ - ΤΕΙ της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η Νομαρχιακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ, με θέμα: «Συζητώντας για τον Επιστημονικό Σοσιαλισμό και το Κομμουνιστικό Κίνημα: Κομμουνιστική Επιθεώρηση 1921-2011».

Ο Κ. Παπασταύρου σημείωσε ότι η αξιοποίηση και κυκλοφορία του θεωρητικού και πολιτικού οργάνου της ΚΕ του ΚΚΕ, της ΚΟΜΕΠ, αποτελεί πολύτιμο μέσο για τη διεξαγωγή της ιδεολογικής πάλης. Μεταξύ άλλων, σημείωσε:


Motion Team

«Στα 90 χρόνια της Ιστορίας της, η ΚΟΜΕΠ διεξήγαγε, μέσω της αρθρογραφίας της, αποφασιστική πάλη ενάντια στην αστική ιδεολογία, τον εθνικισμό, αλλά και τον κοσμοπολιτισμό του κεφαλαίου, πάλη ενάντια στην αναθεώρηση του μαρξισμού - λενινισμού και στα διάφορα οπορτουνιστικά πολιτικά ρεύματα. Η αρθρογραφία της επεκτάθηκε σε θεωρητικά ζητήματα και στην ιδεολογική πάλη με επίκεντρο την οικονομία, αλλά και μέσα από άλλες κοινωνικές επιστήμες (π.χ. στην Ιστορία, για την Επανάσταση του 1821, τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922), καθώς και μέσα από τις φυσικές επιστήμες. Ανέπτυξε την ιδεολογική πάλη μέσα από τις τέχνες, πρόβαλε λογοτεχνικά έργα που διαπνέονταν από τη διαλεκτική υλιστική κοινωνική θεώρηση.

Οι δημοσιεύσεις της ΚΟΜΕΠ εκφράζουν τις προσπάθειες της ΚΕ και των Τμημάτων της στη μελέτη των εξελίξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις άλλες ηπείρους, στο νέο συσχετισμό δυνάμεων που προέκυψε με την καπιταλιστική παλινόρθωση σε σειρά χωρών της Ευρώπης και της Ασίας. Η αρθρογραφία της συνέβαλε στο ιδεολογικοπολιτικό μέτωπο ενάντια στη σοσιαλδημοκρατία και το σύγχρονο οπορτουνισμό. Αποκάλυψε τη λεγόμενη "ενότητα της αριστεράς" ως γραμμή ενσωμάτωσης και εκτόνωσης από την αντιλαϊκή πολιτική. Ανοιξε μέτωπο με αναρχοαυτόνομα και οπορτουνιστικά ρεύματα που δρουν ιδιαίτερα σε χώρους νεολαίας. Αποκάλυψε το ρόλο του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς ως φορέα αποκομμουνιστικοποίησης και σοσιαλδημοκρατικοποίησης Κομμουνιστικών Κομμάτων της Ευρώπης.

Επίσης, η αρθρογραφία κριτικής αποτίμησης ιστορικών γεγονότων και περιόδων της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και διεθνώς συνέβαλε ώστε πιο ολοκληρωμένα να προσεγγιστούν ζητήματα της Ιστορίας του Κόμματος και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, να αντικρουστεί η παραχάραξη της Ιστορίας του ΚΚΕ, του λαϊκού κινήματος στην Ελλάδα, του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και του ρόλου της ΕΣΣΔ και των λαϊκών μετώπων σε αυτόν, παραχάραξη που διαδίδεται συστηματικά και από όλο το εκπαιδευτικό σύστημα».

Τέλος, υπογράμμισε πως «η κατανόηση των δυνατοτήτων, αλλά και των δυσκολιών στη σημερινή φάση ανάπτυξης της ταξικής πάλης είναι προϋπόθεση για ιδεολογικοπολιτική ετοιμότητα και μαχητικότητα για την ανταπόκριση σε συνθήκες μη ευθύγραμμης ανόδου της ταξικής πάλης. Η ιδεολογική πάλη οπλίζει με αντοχή, αλλά χωρίς επανάπαυση, κάνει κατανοητό το ρόλο του υποκειμενικού παράγοντα σε σχέση με τις αντικειμενικές συνθήκες, την ανάγκη να προηγείται η ολόπλευρη δουλειά για την ωρίμανση του υποκειμενικού παράγοντα πριν τη διαμόρφωση πανεθνικής καπιταλιστικής κρίσης, επαναστατικής κατάστασης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ