Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συγκεντρώσεις σε Προπύλαια και Σύνταγμα

Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν χτες για 7η συνεχόμενη μέρα οι αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «αγανακτισμένοι πολίτες». Ανθρωποι κάθε ηλικίας εξέφρασαν και πάλι με τη μαζική συμμετοχή τους στις συγκεντρώσεις τη δυσαρέσκειά τους στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης.

Επίσης, χτες το απόγευμα, διοργανώθηκε ανοιχτή συγκέντρωση στα Προπύλαια με πρωτοβουλία του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μίλησαν πανεπιστημιακοί και ο Μίκης Θεοδωράκης, προβάλλοντας όλοι τους αιτήματα που ουσιαστικά αφήνουν αλώβητο τον καπιταλισμό και ενισχύουν τις αντιεπιστημονικές θεωρίες περί «εξάρτησης» της ντόπιας αστικής τάξης από ξένα ιμπεριαλιστικά κέντρα, θολώνοντας τον αντίπαλο που πρέπει να πολεμήσει ο λαός για να βγει νικητής από την κρίση. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης, όπως ότι η χώρα βρίσκεται σε «καθεστώς ανελευθερίας» και πως «οι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να αντιδράσουν».

Παίρνοντας το λόγο, ο Μ. Θεοδωράκης ισχυρίστηκε ότι βιώνουμε «μεγάλη εθνική τραγωδία» και «ξένη εξάρτηση», σαν να μην είναι το μνημόνιο στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης και των κομμάτων της. Οτι το «εξαρτημένο πολιτικό μας σύστημα καταρρέει» και τσουβαλιάζοντας σκόπιμα όλα τα κόμματα ισχυρίστηκε ότι «μας χωρίζει (εννοώντας μάλλον τους συγκεντρωμένους) μεγάλη διαφορά από τις πολιτικές δυνάμεις, καθότι είναι εγκλωβισμένες στο πολιτικό σύστημα».

Ο ίδιος ζήτησε «ειρηνική επανάσταση» και απαίτησε από την κυβέρνηση να χαρακτηρίσει «επαχθές» και «άκυρο» το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, ζητώντας προφανώς από το λαό να πληρώσει το «έγκυρο» τμήμα του και από την αστική τάξη «να ζητήσει δάνεια από άλλες δυνάμεις όπως Κίνα και Ρωσία, με καλύτερους όρους». Πολλές φορές, οι ομιλίες διακόπηκαν από συνθήματα όπως «Κλέφτες, προδότες, αέρα - αέρα να φύγει η χολέρα» και γιουχαΐσματα. Μετά το τέλος των ομιλιών, οι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα.

Στη συγκέντρωση στα Προπύλαια δυνάμεις του ΠΑΜΕ μοίρασαν ανακοινώσεις στον κόσμο, άνοιξαν συζήτηση, βρίσκοντας θετική ανταπόκριση, καλώντας, παράλληλα, σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Παρασκευής. Στην πλατεία Συντάγματος, ο κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται λίγο μετά τις 6. Στο χώρο μπροστά από τη Βουλή εμφανίστηκαν χτες και νέα πανό. Στο χώρο της πλατείας, αρκετοί έχουν στήσει σκηνές, διανυκτερεύουν και έχουν οργανωθεί διάφορες ομάδες καθαρισμού, περιφρούρησης, επικοινωνίας, σίτισης κ.ά., ενώ το βράδυ γίνονται συνελεύσεις. Παρόμοια ήταν η εικόνα και στη Θεσσαλονίκη, όπου πλήθος κόσμου βρέθηκε και χτες στο Λευκό Πύργο.

Αργά το βράδυ, μια ομάδα περίπου 300 ατόμων κατάφερε - παρά το γεγονός ότι η Β. Σοφίας ήταν κλειστή από κλούβες της Αστυνομίας - να βρεθεί μπροστά στην πλαϊνή είσοδο της Βουλής. Εκεί, όταν αντίκριζαν βουλευτές που ήθελαν να φύγουν, άρχιζαν να γιουχάρουν και να φωνάζουν συνθήματα, όπως «Να καεί, να καεί το... η Βουλή» κ.ά., με αποτέλεσμα να επιστρέφουν πίσω. Στη συνέχεια, τοποθετήθηκαν ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και με κλούβες πήραν θέση μπροστά από την είσοδο της Βουλής, δημιουργώντας φράγμα ώστε να μπορέσουν να βγουν οι βουλευτές με τα αυτοκίνητά τους. Σε κάθε έξοδο βουλευτών εκτόξευαν διάφορα αντικείμενα και φώναζαν συνεχώς συνθήματα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ