Τετάρτη 1 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Δεδομένη η στήριξη του μεσοπρόθεσμου

Παρουσιάζει σαν δικές της προτάσεις πολλά από τα μέτρα που περιλαμβάνει το αντιλαϊκό πρόγραμμα

Δεδομένη θεωρεί η ηγεσία της ΝΔ τη στήριξή της στο νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρο που περιλαμβάνονται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και το πρόγραμμα εκποίησης δημόσιας περιουσίας, που - όπως άλλωστε διακηρύσσει - αποτελούν δικές της προτάσεις. Ταυτόχρονα, όμως, στο πλαίσιο του δικομματικού καυγά για την κυβερνητική εξουσία, επιχειρεί να επιρρίψει την ευθύνη στην κυβέρνηση για τη μη επίτευξη συναίνεσης κατά την ψηφοφορία των νέων σαρωτικών μέτρων στη Βουλή.

Η ΝΔ, όπως έχει δηλώσει ο Α. Σαμαράς, δεν πρόκειται να υπερψηφίσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, αν η κυβέρνηση το φέρει με τη διαδικασία του «ενός άρθρου», παρόλο που έχει αποσαφηνίσει ότι η πρότασή του για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το λεγόμενο «Ζάππειο 2», περιλαμβάνει τα περισσότερα από τα αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα του μεσοπρόθεσμου, ενώ το πρόγραμμα για τις σαρωτικές αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας αποτελεί αντίγραφο της δική της πρότασης.

Μολαταύτα, εκ του ασφαλούς, τα στελέχη της ΝΔ προκαλούν την κυβέρνηση να φέρει το μεσοπρόθεσμο με τη διαδικασία του νομοσχεδίου, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να εκφραστεί η συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ στα περισσότερα από τα νέα μέτρα. «Επί της αρχής στο μεσοπρόθεσμο η απάντηση είναι "όχι"», δήλωσε χτες (στον «Φλας») ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Μιχελάκης, επαναλαμβάνοντας ότι το ερώτημα δεν είναι αν το πολιτικό σύστημα θέλει συναίνεση, αλλά εάν η κυβέρνηση μπορεί να κυβερνήσει ή όχι.

Στο ίδιο μήκος ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση «να φέρει το μεσοπρόθεσμο με συγκεκριμένα άρθρα και με όσα συμφωνούμε να τα υπερψηφίσουμε».

Σε όλους τους τόνους, πάντως, τα στελέχη της ΝΔ διαμηνύουν ότι οι προωθούμενες αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές είναι δικές τους προτάσεις, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η συναίνεσή τους στην υλοποίησή τους είναι κάτι παραπάνω από δεδομένη. «Το ΠΑΣΟΚ στο μεσοπρόθεσμο, αν εξαιρέσουμε τη φορολογία, λέει αυτά που έλεγε ο Α. Σαμαράς πέρυσι το καλοκαίρι, αποκρατικοποίηση, αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας, επιστροφή χρήματος από το εξωτερικό. Αυτά τα πράγματα τα έχουμε πει πρώτοι», τόνισε χαρακτηριστικά (στον Realfm) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Κ. Μαρκόπουλος.

Από την Κρήτη, τέλος, όπου πραγματοποιεί τριήμερη περιοδεία, ο Α. Σαμαράς επέμεινε στην αντιμνημονιακή ρητορική, δηλώνοντας ότι «το μνημόνιο για μένα δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια λαθεμένη συνταγή - πρέπει να γίνει επαναδιαπραγμάτευση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ