Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
Από μέρα σε μέρα
Ευρωομόλογο και μνημόνια

Μπορεί κάποια κυβερνητικά στελέχη με τον Γ. Παπανδρέου προσωπικά και οι οπορτουνιστές του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζουν το «ευρωομόλογο» ως το ...καρότο σε αντιστάθμισμα του μαστιγώματος που δέχονται οι εργαζόμενοι της χώρας με τις ρυθμίσεις κυβέρνησης - τρόικας, η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Για όσους έχουν την παραμικρή αυταπάτη, η ανάλυση που κάνει η «Καθημερινή» της Κυριακής δίνει απαντήσεις αποστομωτικές. Το ευρωομόλογο, λέει η εφημερίδα, «θα είναι σωτήριο για τη χώρα» και σπεύδει να εξηγήσει: «Οχι διότι, όπως εσφαλμένα πιστεύουν οι αφελείς, θα βρούμε λεφτά και θα λύσουμε το πρόβλημά μας αποφεύγοντας τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Αλλά, αντιθέτως διότι με το ευρωομόλογο θα διασφαλιστεί η σταθερότητα της χρηματοδότησης για να προχωρήσει αυτή, ακριβώς, η διαδικασία της βαθιάς μεταρρύθμισης».

Και η σχετική ανάλυση συμπληρώνει πολύ εύστοχα: «Αν θέλουμε ένα δεκαετές ομόλογο, θα πρέπει να συμφωνήσουμε να εφαρμόσουμε ένα δεκαετές Μνημόνιο, αν θέλουμε να συμμετέχουμε σε ένα 20ετές ευρωομόλογο, θα πρέπει να συμφωνήσουμε να εφαρμόσουμε ένα 20ετές Μνημόνιο κ.ο.κ».

Αυτό είναι το σκεπτικό και οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης, όταν λανσάρουν το «ευρωομόλογο». Να γονατίσουν για 10 και για 20 και για παραπάνω χρόνια το λαό στο όνομα των μεταρρυθμίσεων που αξιώνει το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό και οι κομμουνιστές, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε θέμα «ευρωομολόγου», αποκάλυψαν και προειδοποίησαν τους εργαζόμενους ότι καμιά απολύτως επιλογή και συμφωνία τούτης ή οποιασδήποτε ανάλογης κυβέρνησης με την ΕΕ και οποιοδήποτε άλλο ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, δεν αποτελεί λύση για τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην επιμήκυνση και ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κάθε πολιτική της ολιγαρχίας και των κυβερνήσεών της, κάθε πολιτική που στοχεύει στη στήριξη κεφαλαίου, είναι πολιτική αντιλαϊκή και σε βάρος των εργαζομένων. Γι' αυτό και στόχος όσων χτυπιούνται από αυτή πρέπει να είναι η πλήρης ανατροπή της!


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org