Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θέλουν το λαό στο «γύψο»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο το διογκούμενο φαινόμενο της βίας που παρατηρείται σε διάφορες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αν συνεχισθεί και επεκταθεί, θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην αναρχία, ακόμη και σε θανάτους. Τεράστια ευθύνη φέρουν γι' αυτό όσοι πολιτικοί, δήμαρχοι, συνδικαλιστές κ.ά. χρησιμοποιούν απολύτως εμπρηστική φρασεολογία μιλώντας για "πόλεμο". Μεγάλη όμως ευθύνη έχει και το ελληνικό κράτος το οποίο επί χρόνια άφηνε ατιμώρητη την ανομία και συνεχίζει να το κάνει, όπως στην περίπτωση της επίθεσης εναντίον του κ. Κωστή Χατζηδάκη. Η ελληνική κοινωνία δοκιμάζεται και βρίσκεται στα όρια των αντοχών της. Αν όμως την αφήσουμε να διολισθήσει κι άλλο σε έναν κατήφορο τυφλής βίας και προκλητικής παραβίασης των νόμων της Ελληνικής Δημοκρατίας, η κατρακύλα δε θα έχει τέλος».

Αυτά λέει το πρωτοσέλιδο κύριο άρθρο της κυριακάτικης «Καθημερινής». Χρησιμοποιεί προβοκατόρικες ενέργειες, και ξέρει ότι είναι προβοκατόρικες, όπως ο ξυλοδαρμός του Κ. Χατζηδάκη - που δεν εκφράζουν σε καμία περίπτωση τη γνήσια λαϊκή αγανάκτηση, αλλά αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των εντεταλμένων της άρχουσας τάξης που θέλουν να χτυπήσουν το λαϊκό κίνημα - για να χτυπήσει τους εργατικούς αγώνες και κυρίως το ΚΚΕ, κραδαίνοντας τη «σπάθα» του «νόμου και της τάξης».

Αυτό που θέλουν τα μονοπώλια και οι επιχειρηματικοί όμιλοι των αστικών ΜΜΕ, είναι να μπει ο λαός «στο γύψο», να σκύψει το κεφάλι και να δεχτεί πειθήνια τα αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα που προωθούν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία. Γι' αυτό χρησιμοποιούν, αλλά δε χτυπούν τα διάφορα «τυφλά χτυπήματα» που συμβάλλουν στη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος. Στο στόχαστρο της πλουτοκρατίας βρίσκεται το ΚΚΕ, που καλεί το λαό να οργανώσει και να φουντώσει τη λαϊκή αντεπίθεση κόντρα στην εξουσία των μονοπωλίων.

Αλληλοδιάδοχη ... κοροϊδία

Με ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Αριστερά του Κουβέλη κάτι πάει να ψελλίσει για τις ανατιμήσεις στα εισιτήρια των συγκοινωνιών και υποστηρίζει ότι «η αύξηση στα εισιτήρια των αστικών μέσων μαζικής μεταφοράς φορτώνει επιπλέον βάρη στους πολίτες που ανήκουν στα κοινωνικά στρώματα που χειμάζονται από τα αλληλοδιάδοχα οικονομικά μέτρα και την ακρίβεια».

Μόνο που για μια ακόμα φορά οι συγκεκριμένοι κύριοι κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Και τους κοροϊδεύουν ασύστολα. Γιατί;

Επειδή αυτοί οι ίδιοι, δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα, με ειδική ανακοίνωσή τους, υποστήριζαν ότι για τις αστικές συγκοινωνίες χρειάζεται «επανασχεδιασμός της τιμολογιακής πολιτικής με βάση μια λογική χρηματοδότησης του συστήματος που θα τείνει στο 50-50», δηλαδή 50% να είναι η κρατική χρηματοδότηση και 50% τα έσοδα από τα εισιτήρια, επειδή όπως υποστήριζαν αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη.

Μετά από τέτοιου είδους προτάσεις, που στρώνουν το χαλί για τις κυβερνητικές ανατιμήσεις, πάει πολύ να ανακαλύπτουν εκ των υστέρων ότι οι ανατιμήσεις πλήττουν όσους χειμάζονται από τα ...«αλληλοδιάδοχα οικονομικά μέτρα και την ακρίβεια».

Είπαμε όμως. Η κατάληξη του κατήφορου είναι ο πάτος.

Το κέρδος παράγει διοξίνες!

Το νέο μεγάλο διατροφικό σκάνδαλο με τις διοξίνες που ξέσπασε στη Γερμανία, δεν είναι τυχαίο και κάτι τέτοιο δε συμβαίνει για πρώτη φορά στην ΕΕ. Εδώ και χρόνια έχουν υπάρξει πάμπολλα διατροφικά σκάνδαλα, πότε με τις «τρελές αγελάδες» στην Αγγλία, πότε με τις διοξίνες στα κοτόπουλα στο Βέλγιο, το μολυσμένο ηλιέλαιο με ορυκτέλαια ή σε εγχώριο επίπεδο η κηροσκορίνη στο μέλι και τα μουχλιασμένα γιαούρτια κλπ.

Ο λαός μαθαίνει ένα μέρος της αλήθειας κατόπιν εορτής, ενώ πολλές φορές δεν μαθαίνει τίποτα. Ακόμα και όταν ένα διατροφικό σκάνδαλο βγει στη δημοσιότητα, αυτό που γίνεται από τους μηχανισμούς της ΕΕ και των κυβερνήσεων είναι να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και οι αιτίες και να καθησυχαστεί η κοινή γνώμη. Ομως ο λαός δεν πρέπει να εφησυχάζει. Πρέπει να ανησυχεί. Το φαινόμενο των μολυσμένων προϊόντων είναι διαχρονικό και γενικευμένο. Δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ, με τη συμφωνία και των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, δεν θεωρεί επικίνδυνη την ύπαρξη διοξινών στα τρόφιμα. Θεωρεί επικίνδυνη μόνο την... υπερσυσσώρευση και υπερκατανάλωση των διοξινών που εμπεριέχονται στα τρόφιμα!

Τεράστια είναι επίσης η κοροϊδία όσον αφορά το θέμα των ελέγχων. Στην πράξη δεν υπάρχουν ουσιαστικοί κρατικοί μηχανισμοί που να ελέγχουν την εισαγωγή και την παραγωγή τροφίμων. Ο ρόλος του ΕΦΕΤ είναι εντελώς διακοσμητικός και ο έλεγχος των τροφίμων έχει ουσιαστικά εκχωρηθεί στους ίδιους τους επιχειρηματικούς ομίλους, στο πλαίσιο των εντολών της ΕΕ. Δηλαδή, οι επιχειρήσεις που παράγουν διοξίνες καλούνται να ελέγξουν τις διοξίνες τους... Η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της επιχειρούν να υποβαθμίσουν το θέμα με τις διοξίνες της Γερμανίας και η μόνιμη αναφορά που γίνεται από τους αρμοδίους είναι ότι δεν έχουν γίνει εισαγωγές από τις συγκεκριμένες περιοχές της Γερμανίας. Ομως, όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες, γερμανικά προϊόντα με διοξίνες πήγαν στην Ολλανδία, στην Αγγλία και στη Δανία και, για παράδειγμα, τ' αυγά έχουν χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή τροφίμων. Τα οποία μπορεί να έχουν εισαχθεί ή θα εισαχθούν στην Ελλάδα. Ποιος εγγυάται ότι δεν θα ξαναφάμε διοξίνες;

Το πρόβλημα της παραγωγής και κατανάλωσης επικίνδυνων τροφίμων θα υπάρχει και μάλιστα οξυμένο όσο αυτό είναι υπόθεση των πολυεθνικών των τροφίμων που παράγουν με κριτήριο το κέρδος, σκοτώνοντας τους ανθρώπους του μόχθου με μολυσμένα τρόφιμα. Γι' αυτό, το πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνοκρατικό. Παράλληλα, τα διατροφικά σκάνδαλα αναδεικνύουν το μεγάλο πρόβλημα της διατροφικής εξάρτησης της χώρας. Οι συνέπειες στην αγροτική παραγωγή από την ένταξη στην ΕΕ και από την Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν είναι μόνο ότι ξεκληρίζεται η μικρή αγροτιά και ότι αυξάνεται το έλλειμμα στο αγροτικό εμπορικό ισοζύγιο με τη μαζική εισαγωγή αγροτικών - κτηνοτροφικών προϊόντων, αλλά και ότι μεγαλώνει παραπέρα η διατροφική εξάρτηση από τις πολυεθνικές.

Το νέο σκάνδαλο των διοξινών στη Γερμανία αποδεικνύει για άλλη μια φορά την ορθότητα της θέσης του ΚΚΕ και της ΠΑΣΥ, για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη. Μια αγροτική ανάπτυξη που θα συντελείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας από τη λαϊκή εξουσία, θα στηρίζεται στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές επιχειρήσεις και στους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, η οποία θα εξασφαλίζει καλό εισόδημα στους αγρότες - παραγωγούς και ποιοτικά, υγιεινά και φτηνά προϊόντα γα το λαό.


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Συνειδητός αποπροσανατολισμός

«Ελπίζω η μετάλλαξη του πρωθυπουργού χθες ενώπιον των Τούρκων διπλωματών και η υπενθύμιση των αυτονόητων δεσμεύσεων της Τουρκίας απέναντι στο διεθνές δίκαιο να είναι μια ειλικρινής πράξη, πραγματικότητα και όχι μέρος ενός επικοινωνιακού σχεδίου που θέλει να θολώσει τα νερά (...) Ελπίζουμε να είναι ειλικρινής αυτή η αλλαγή, όπως ελπίζουμε να υπάρξει μια ουσιαστική πρόοδος στο διάλογο και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις που δεν θα είναι τεχνητή, ψεύτικη, δεν θα έχει να κάνει με την εικόνα, αλλά με την ουσία. Σε κάθε περίπτωση καλούμε τον πρωθυπουργό να ενημερώσει επίσημα τα πολιτικά κόμματα (...) για το προχώρημα των συνομιλιών, αν αυτές υπάρχουν, κυρίως όμως για το τι ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησής του με τον Τούρκο πρωθυπουργό».

Τα παραπάνω, μεταξύ άλλων, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Τουρκία, ενώ και η «Δημοκρατική Αριστερά» σε ανακοίνωσή της ανέφερε: «Η ανάπτυξη και προώθηση διαλόγου για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι αναγκαία. Επιβάλλει όμως τη σταθερή θέση του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τον αμοιβαίο σεβασμό των δικαιωμάτων των δύο χωρών, που θα διευκολυνθεί και από τη στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας (...) Οφείλει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση να ενημερώσουν άμεσα τη Βουλή για το περιεχόμενο των συζητήσεων στο Ερζερούμ».

Τι είναι ολ' αυτά αν όχι επικρότηση, ουσιαστικά, της πολιτικής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ στο συγκεκριμένο θέμα; Που βεβαίως δεν έχει να κάνει με πολιτική αφέλεια, αλλά μάλλον με συνειδητή συμμετοχή στην προσπάθεια αποπροσανατολισμού του λαού. Ο ΣΥΝ και η ΔΗΜ.ΑΡ. προφανώς και γνωρίζουν ότι προωθούνται επικίνδυνες συμφωνίες σε βάρος των λαών, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ειδικότερα στο Αιγαίο, με στόχο την ικανοποίηση των συμφερόντων της ελληνικής και τουρκικής πλουτοκρατίας. Κι επειδή γνωρίζουν είναι πολλαπλά υπόλογοι στο λαό για το παιχνίδι που παίζεται σε βάρος του και με τη δική τους συμμετοχή.

Κοινό το ξεζούμισμα

Γρηγοριάδης Κώστας

ΣΥΡΜΑΤΟΠΛΕΓΜΑΤΑ, νάρκες κατά προσωπικού, συλλήψεις, στρατόπεδα (κυριολεκτικά) συγκέντρωσης , μηχανήματα ανίχνευσης ψεύδους! Αυτά είναι ...η πατρίδα μας!

Τουλάχιστον όπως την αντιλαμβάνονται η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που δηλώνουν αμφότερες περήφανες επειδή στήνουν φράχτες στον Εβρο για να αντιμετωπίσουν την «απειλή» της μετανάστευσης.

Δίνουν εξαιρετικές επιλογές στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν (προφανώς όχι επειδή το επιθυμούν) τις χώρες τους: `Η να τους βομβαρδίζουν και να τους πυροβολούν τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ή να πέσουν στα νύχια της FRONTEX.

Και όταν λέμε FRONTEX εννοούμε έναν στρατιωτικά οργανωμένο ευρωενωσιακό μηχανισμό που αποτελεί «κράτος εν κράτει» στην Ελλάδα, θα δρα όπως θέλει, όπου θέλει και με όποιες μεθόδους θέλει. Φρόντισαν να τα νομοθετήσουν όλα αυτά οι «σοσιαλιστές» του ΠΑΣΟΚ.

Κι ας μην ξεχνάμε ότι οι «φράχτες» και οι κατασταλτικοί μηχανισμοί που στήνονται για να κρατήσουν τους μετανάστες έξω από τον «ευρωπαϊκό μας παράδεισο» θα είναι πάντα σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν και την ...εσωτερική απειλή.

Βλέπετε, το κυρίαρχο κοινό που έχουμε με τους οικονομικούς μετανάστες είναι ότι μας θεωρούν όλους ως αντικείμενο ξεζουμίσματος και εκμετάλλευσης. Απλά, με διαφορετικούς (για την ώρα) όρους.

Εμείς έχουμε την ...τιμή των Μνημονίων, του ΔΝΤ και των αντεργατικών - αντιλαϊκών πολιτικών τους. Βέβαια, όταν χρειαστεί (και τους χρειάζεται όλο και πιο συχνά) έχουμε τις παρακολουθήσεις, τους ασφαλίτες, τα ΜΑΤ και ό,τι θεωρήσουν απαραίτητο.

ΔΥΟ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ θα δανειστεί η Ελλάδα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν - όπως δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοΐδης - «προγράμματα επιχειρηματικότητας»...

Το ΠΑΣΟΚ απλά επιβεβαιώνει τις περσινές προεκλογικές του εξαγγελίες περί τού ότι ...«λεφτά υπάρχουν».


Γρηγοριάδης Κώστας

Υπήρχαν, υπάρχουν και πάντα θα υπάρχουν, μόνο που ποτέ δε θα είναι για τις λαϊκές ανάγκες. Η «επιχειρηματικότητα» μπορεί να παίρνει όσα θέλει, όποτε θέλει...

Λεονταρισμοί για την καλλιέργεια κλίματος

Γρηγοριάδης Κώστας

Η κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της προσπαθούσαν χτες και όλο το Σαββατοκύριακο να πείσουν το λαό ότι δε συζητούν με την Τουρκία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και ότι τα περί «μυστικής διπλωματίας» είναι εμμονές της αντιπολίτευσης, δείχνοντας ευθέως προς το ΚΚΕ. Πρόκειται για προσπάθεια να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις από τις παραδοχές που έχουν κάνει στις διμερείς επαφές τους Ελληνες και Τούρκοι εμπειρογνώμονες και οι οποίες οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στη συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, για λογαριασμό της αστικής τάξης στη μια και την άλλη άκρη του Αιγαίου. Η κυβέρνηση παρουσιάζει τα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου στο Ερζερούμ για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο και την κατοχή στην Κύπρο σαν απόδειξη ότι ακολουθεί εξωτερική πολιτική πυγμής έναντι της Τουρκίας, με γνώμονα τα «κυριαρχικά δικαιώματα» της χώρας. Τι κρύβουν από το λαό; Οτι το «κάζους μπέλι» σε περίπτωση επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων για τα 12 ν. μίλια με βάση το διεθνές δίκαιο είναι παρόν. Οτι οι «γκρίζες ζώνες» επεκτείνονται και σε άλλα ελληνικά νησιά, περιλαμβανομένου και του Καστελόριζου, με την ανοχή της κυβέρνησης. Οτι η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών και η εγκατάλειψη του δικαιώματος άμυνας γίνονται σιωπηλά και αποδεδειγμένα, αφού 21 νησιά έχουν εξαιρεθεί ακόμα και από τις ΝΑΤΟικές ασκήσεις, ενώ το ΝΑΤΟ, στα έγγραφά του, θεωρεί ολόκληρο το Αιγαίο «γκρίζα ζώνη», στο πλαίσιο της νέας δομής του. Επίσης, ότι η αρμοδιότητα έρευνας και διάσωσης έχει υποβαθμιστεί και εγκαταλειφθεί από την ελληνική πλευρά. Και, τέλος, ότι η ελληνική υφαλοκρηπίδα και η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη «γκριζάρουν» και μένουν συνειδητά στα αζήτητα, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για συνεκμετάλλευση. Υπό το φως των παραπάνω, αντιλαμβάνεται κανείς ότι τα όσα είπε την Παρασκευή στο Ερζερούμ ο Γ. Παπανδρέου δεν είναι παρά λεονταρισμοί που υπηρετούν τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και καλλιεργούν το έδαφος που θέλουν Ελλάδα και Τουρκία για να ολοκληρώσουν και να ανακοινώσουν τις μεταξύ τους συμφωνίες. Το παρελθόν της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι οι όποιες συμφωνίες θα επιφέρουν παραπέρα πλήγμα στα κυριαρχικά δικαιώματα και το δικαίωμα της χώρας στην άμυνα.

Ευρωομόλογο και μνημόνια

Μπορεί κάποια κυβερνητικά στελέχη με τον Γ. Παπανδρέου προσωπικά και οι οπορτουνιστές του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζουν το «ευρωομόλογο» ως το ...καρότο σε αντιστάθμισμα του μαστιγώματος που δέχονται οι εργαζόμενοι της χώρας με τις ρυθμίσεις κυβέρνησης - τρόικας, η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική.

Για όσους έχουν την παραμικρή αυταπάτη, η ανάλυση που κάνει η «Καθημερινή» της Κυριακής δίνει απαντήσεις αποστομωτικές. Το ευρωομόλογο, λέει η εφημερίδα, «θα είναι σωτήριο για τη χώρα» και σπεύδει να εξηγήσει: «Οχι διότι, όπως εσφαλμένα πιστεύουν οι αφελείς, θα βρούμε λεφτά και θα λύσουμε το πρόβλημά μας αποφεύγοντας τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις. Αλλά, αντιθέτως διότι με το ευρωομόλογο θα διασφαλιστεί η σταθερότητα της χρηματοδότησης για να προχωρήσει αυτή, ακριβώς, η διαδικασία της βαθιάς μεταρρύθμισης».

Και η σχετική ανάλυση συμπληρώνει πολύ εύστοχα: «Αν θέλουμε ένα δεκαετές ομόλογο, θα πρέπει να συμφωνήσουμε να εφαρμόσουμε ένα δεκαετές Μνημόνιο, αν θέλουμε να συμμετέχουμε σε ένα 20ετές ευρωομόλογο, θα πρέπει να συμφωνήσουμε να εφαρμόσουμε ένα 20ετές Μνημόνιο κ.ο.κ».

Αυτό είναι το σκεπτικό και οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης, όταν λανσάρουν το «ευρωομόλογο». Να γονατίσουν για 10 και για 20 και για παραπάνω χρόνια το λαό στο όνομα των μεταρρυθμίσεων που αξιώνει το μεγάλο κεφάλαιο. Γι' αυτό και οι κομμουνιστές, από την πρώτη στιγμή που ανέκυψε θέμα «ευρωομολόγου», αποκάλυψαν και προειδοποίησαν τους εργαζόμενους ότι καμιά απολύτως επιλογή και συμφωνία τούτης ή οποιασδήποτε ανάλογης κυβέρνησης με την ΕΕ και οποιοδήποτε άλλο ιμπεριαλιστικό μηχανισμό, δεν αποτελεί λύση για τους εργαζόμενους και το λαό, αλλά αντίθετα θα οδηγήσει στην επιμήκυνση και ακόμα μεγαλύτερη κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Κάθε πολιτική της ολιγαρχίας και των κυβερνήσεών της, κάθε πολιτική που στοχεύει στη στήριξη κεφαλαίου, είναι πολιτική αντιλαϊκή και σε βάρος των εργαζομένων. Γι' αυτό και στόχος όσων χτυπιούνται από αυτή πρέπει να είναι η πλήρης ανατροπή της!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αντιμεταναστευτικό πλέγμα

Ηταν Οκτώβρης του 2008 όταν η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ αποφάσισε την εφαρμογή αυστηρότερων αντιμεταναστευτικών μέτρων. Ανάμεσα στα άλλα, ενίσχυε τους μηχανισμούς φύλαξης των συνόρων των κρατών - μελών της ΕΕ, σε μια κατεύθυνση να μπαίνουν σε αυτήν μόνο τα εργατικά χέρια που ήταν απαραίτητα στις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου, είτε ως φτηνό εργατικό δυναμικό, είτε ως δυναμικό υψηλής ειδίκευσης. Προηγήθηκαν μια σειρά οδηγίες επιβολής αυστηρών όρων για τη χορήγηση πολιτικού ασύλου, τα βιομετρικά διαβατήρια, αποφάσεις για το σύστημα αυτοποιημένων συνοριακών ελέγχων, το ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου εισόδου - εξόδου υπηκόων τρίτων χωρών, το ευρωπαϊκό σύστημα επιτήρησης των συνόρων. Τα μέτρα της ΕΕ εφαρμόζονταν κατά γράμμα από την κυβέρνηση της ΝΔ. Το 2009 ήρθε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που, διά στόματος Μ. Χρυσοχοΐδη, διακήρυξε: «Η νέα πολιτική είναι μηδενική ανοχή στην παράνομη είσοδο στη χώρα».

Την περασμένη άνοιξη, τα μέτρα ενισχύθηκαν με την εγκατάσταση στη χώρας μας του Frontex. Του μηχανισμού, δηλαδή, που με την υποδομή του θα «διύλιζε» τους αλλοδαπούς χωρίς χαρτιά, ώστε να καθίστανται νόμιμοι εκείνοι που επιλέγονται ως απαραίτητοι για τις ανάγκες της οικονομίας των καπιταλιστών. Αλλωστε, αυτός είναι και ο διακηρυγμένος στόχος της ΕΕ. Να αυξηθεί η ελεγχόμενη κινητικότητα μεταναστών, να ελέγχεται η «εισαγωγή» τους, να ενσωματωθούν στο σύστημα του κεφαλαίου, σαν πιο ευάλωτοι σε ακραίες μορφές εκμετάλλευσης, ως «νόμιμοι» μετανάστες. Γι' αυτό και ο τωρινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Χ. Παπουτσής, επιμένει στο διαχωρισμό τους σε «νόμιμους» και «παράνομους».

Στόχος ΕΕ και κυβέρνησης είναι να επιβληθεί αυτός ο διαχωρισμός. Αυτό εξυπηρετούν αυτά τα μέτρα, όπως, άλλωστε, και το μέτρο της χορήγησης ιθαγένειας, χωρίς δικαιώματα, σε κατηγορίες αλλοδαπών. Σε αυτά προστίθενται η συγκρότηση αυτοτελούς υπηρεσίας ασύλου, που θα εφαρμόσει την πολιτική της ΕΕ σε βάρος των προσφύγων, πλαισιώνοντας μηχανισμούς καταστολής όπως ο Frontex, αλλά και η εφαρμογή της «οδηγίας της ντροπής» σε βάρος των μεταναστών, για τους οποίους προβλέπονται βίαιες επαναπροωθήσεις, πολύμηνες φυλακίσεις, απαγορεύσεις εισόδου σε χώρες - μέλη της ΕΕ. «Κερασάκι» στην τούρτα είναι ο φράχτης μήκους 12,5 χιλιομέτρων στα ελληνοτουρκικά σύνορα που θα έχει ύψος 3,5 μέτρα, θα διαθέτει, δε, σύγχρονα μέσα ανίχνευσης. Παράλληλα, θα ενταθούν οι ειδικές «δράσεις» της ΕΛ.ΑΣ. στο κέντρο της Αθήνας σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων.

Οπως γίνεται αντιληπτό από τα παραπάνω, ο φράχτης αποτελεί ένα κομμάτι του ιστού που έχει πλεχτεί σε βάρος των μεταναστών και των προσφύγων. Αυτός ο ιστός των μέτρων μπορεί να σπάσει με τη λαϊκή πάλη. Με την ενιαία ταξική πάλη Ελλήνων και μεταναστών εργατών. Μια πάλη, που θα διεκδικήσει, ανάμεσα σε άλλα, τη νομιμοποίηση όσων ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, με την κατάργηση του καθεστώτος των συνεχών ανανεώσεων των αδειών παραμονής, των παραβόλων και των προστίμων, με το σταμάτημα των τρομοκρατικών επιχειρήσεων και των φυλακίσεων όσων δεν έχουν χαρτιά, με τη χορήγηση ασύλου ή ανθρωπιστικού καθεστώτος στους πρόσφυγες και σε όσους προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικής κατοχής ή εμφυλίων, με τη χορήγηση ταξιδιωτικών εγγράφων για όσους επιθυμούν να πάνε σε άλλη χώρα της ΕΕ, με τη χορήγηση κοινωνικών, πολιτικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων.

Πιστός στο ρόλο του

Ναι στις αυξήσεις των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ναι στις απολύσεις εργαζομένων σ' αυτά! Δεν περιμέναμε βέβαια απ' τον ΛΑ.Ο.Σ. να πει κανένα «όχι» στην αντιλαϊκή αντεργατική πολιτική, αυτό θα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους. Χτες εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία μάλιστα επιδιώκει να στρέψει τους εργαζόμενους της Περιφέρειας εναντίον των εργαζομένων στην Αθήνα. Αναφέρει σ' αυτήν: «Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι ο πολίτης της Περιφέρειας (σ.σ. εννοεί των άλλων περιοχών της χώρας) δεν έχει καμία υποχρέωση να πληρώνει τα ελλείμματα των συγκοινωνιών της Αθήνας. Χρειάζεται αφ' ενός μεν σοβαρή μελέτη για το απαιτούμενο προσωπικό, αφ' ετέρου δε ο εξορθολογισμός της τιμής των εισιτηρίων». Αυτό το επιχείρημα το χρησιμοποιεί και η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει τα αντιλαϊκά μέτρα στις αστικές συγκοινωνίες.

Ας μην υποτιμά ο ΛΑ.Ο.Σ. τη νοημοσύνη του λαού. Δεν τον πήρε ο πόνος για το τι πληρώνει αυτός. Ο μόνος πόνος που είχε και όπως φαίνεται διατηρείται αμείωτος είναι να πληρώνει ο λαός τα πάντα για να απολαμβάνει η πλουτοκρατία τα πάντα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org