Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για βάθεμα των ανατροπών

Στην τελική ευθεία τα αντιδραστικά νομοσχέδια που βάσει του χρονοδιαγράμματος θα κατατεθούν μέσα στο Γενάρη

Μέτρα που θωρακίζουν την πλουτοκρατία και την κερδοφορία της σε συνθήκες κρίσης προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντας την αντεπίθεση άμεσο καθήκον για το λαό
Μέτρα που θωρακίζουν την πλουτοκρατία και την κερδοφορία της σε συνθήκες κρίσης προωθεί η κυβέρνηση, κάνοντας την αντεπίθεση άμεσο καθήκον για το λαό
Τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης και την άμεση προώθηση των διαρθρωτικών ανατροπών μέσα στο Γενάρη, θα εξετάσει το Υπουργικό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει αύριο κατά πάσα πιθανότητα, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου.

Στη συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί το αντιδραστικό νομοσχέδιο για την «ανασυγκρότηση» των αστικών συγκοινωνιών. Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει σε ανοιχτή σύγκρουση με τους εργαζομένους και να επιβάλει τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τις μειώσεις μισθών των υπαλλήλων και την αύξηση της τιμής των εισιτηρίων, σε βάρος του λαού και του δικαιώματος σε φτηνές και ποιοτικές συγκοινωνίες.

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου θα εξεταστεί ακόμα το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων», ενώ επί τάπητος θα μπουν και οι διαρθρωτικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση που θα οδηγήσουν στην κατάργηση και συγχώνευση δημόσιων οργανισμών. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, προκειμένου να τον ενημερώσει για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Τουρκία, αλλά και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης.

«Το 2011 θα είναι σίγουρα εξίσου δύσκολη και προκλητική χρονιά, αλλά με άλλες στοχεύσεις και διαφορετικές προτεραιότητες. Είναι η χρονιά των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών για τη χώρα», τόνισε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, δίνοντας το στίγμα των αντεργατικών κυβερνητικών σχεδιασμών. Δείχνοντας μάλιστα το αυταρχικό πρόσωπο της κυβέρνησης, ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «είμαστε αποφασισμένοι και αταλάντευτοι» για την προώθηση των «αναγκαίων τομών» και ισχυρίστηκε ότι «αν και οι δυσκολίες σαφώς δεν έχουν ξεπεραστεί, τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά».

Παράλληλα, διαβεβαίωσε το μεγάλο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει νέα μέτρα για την απρόσκοπτη συνέχιση της κερδοφορίας του και σημείωσε ότι «μέχρι το τέλος του μήνα, θα έχει ψηφιστεί ο νέος επενδυτικός νόμος, (...) που θα ευνοεί την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα, με θέσπιση νέων παραγωγικών κινήτρων».

Πιέζουν και εκβιάζουν τους λαούς

Την ίδια ώρα βρίσκονται στα σκαριά νέα πακέτα αντιλαϊκών μέτρων σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, καθώς πληθαίνουν οι τοποθετήσεις εκπροσώπων της πλουτοκρατίας που στο όνομα της αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης και της διάσωσης του ευρώ, ζητούν από τις κυβερνήσεις να τσακίσουν τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα.

Εν μέσω έντονης φιλολογίας ότι Γαλλία και Γερμανία ασκούν πιέσεις στην Πορτογαλία, προκειμένου να καταφύγει στο μηχανισμό «στήριξης», την οποία αναπαρήγαγαν δημοσιεύματα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» και του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters», εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε χτες ότι δε διεξάγονται συνομιλίες για παροχή οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε με νόημα ότι «δεν πιέζουμε κανέναν, αλλά θα υπερασπιστούμε το ευρώ», ενώ το ειδησεογραφικό πρακτορείο «AFP» αναπαράγει δήλωση ανώνυμης γαλλικής κυβερνητικής πηγής, σύμφωνα με την οποία δεν ασκούνται πιέσεις στην Πορτογαλία, αλλά «ο Ιανουάριος θα δοκιμάσει τη γαλήνη των αγορών ομολόγων: Παρακολουθούμε προσεκτικά τι συμβαίνει και θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους συνεργάτες μας».

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό, τόνισε ότι «η Πορτογαλία δεν έχει ανάγκη από κανένα σχέδιο οικονομικής υποστήριξης, διότι εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της» και ξεκαθάρισε ότι «η χώρα αυτή έχει δομικές αδυναμίες, αλλά θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται».

Χρεοκοπία και ευρωομόλογα

Ο Τόμας Μάγερ, οικονομολόγος της «Deutsche Bank», μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», εκτιμά ότι «οι πιέσεις στις αγορές ανάγκασαν τους πολιτικούς να λάβουν μέτρα, αλλά δεν είναι επαρκή», προαναγγέλλοντας νέα πακέτα αντιλαϊκών ανατροπών.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι «όσο η ΕΚΤ συνεργάζεται, μειώνονται οι πιέσεις προς τα κράτη - μέλη να δρομολογήσουν μόνα τους διαδικασία χρεοκοπίας. Αυτό όμως επηρεάζει το κοινό νόμισμα και μακροπρόθεσμα το ευρώ θα μετατραπεί σε μαλακό νόμισμα. Γι' αυτό μέχρι το τέλος του έτους οφείλουμε να αλλάξουμε την αρχιτεκτονική της ΟΝΕ. Διότι δεν έχουμε άλλη εναλλακτική λύση, εάν θέλουμε να υπάρχει και μελλοντικά νομισματική ένωση».

Τη λύση του ευρωομολόγου ως ένα ακόμα εργαλείο ενίσχυσης των μονοπωλίων πριμοδοτεί και ο οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σημειώνοντας ότι «ασφαλώς η ΕΕ μπορεί να επαφίεται στο ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να κάνει "τη βρώμικη δουλειά" και να αγοράζει ομόλογα από τις προβληματικές χώρες. Θα ήταν όμως καλύτερα οι πολιτικοί να δραστηριοποιηθούν για να αυξήσουν το πλαφόν του μηχανισμού στήριξης, να καθιερώσουν ευρωομόλογα ή και να συστήσουν ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο».


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org