Τρίτη 11 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΗΜΕΡΟΔΡΟΜΟΣ
Υπερδιπλασίασαν (!) τα τοκογλυφικά

Στο ομολογιακό δάνειο ύψους 5 δισ. ευρώ που συνήψε η Ελλάδα το Μάρτη του 2010 - ήταν το τελευταίο δάνειο πριν την υπαγωγή της χώρας στο «μηχανισμό στήριξης» και στο μνημόνιο - το επιτόκιο εκτινάχτηκε στο 6,3%.

*

Το τοκογλυφικό εκείνο επιτόκιο αποτέλεσε και την αφορμή, το πρόσχημα που επικαλέστηκε η κυβέρνηση, για να καταφύγει στην «τρόικα» αφού, όπως δικαιολογήθηκε, το μεγάλο ύψος του επιτοκίου καθιστούσε πλέον επικίνδυνα ασύμφορη τη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.

*

Η προσφυγή στο «μηχανισμό στήριξης» (με το καθόλα ληστρικό επιτόκιο του 5% και πλέον) έγινε, μάλιστα, με το επιχείρημα ότι κατ' αυτόν τον τρόπο οι «αγορές» θα μείωναν τις πιέσεις προς την Ελλάδα και θα αναγκάζονταν να προχωρήσουν στην αποκλιμάκωση των επιτοκίων δανεισμού της χώρας.

*

Το αποτέλεσμα: Στους 9 μήνες από την ένταξη της Ελλάδας στο «μηχανισμό», τα περίφημα «σπρεντς» δανεισμού της Ελλάδας (δηλαδή, η διαφορά του επιτοκίου με το οποίο δανείζεται η Ελλάδα σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας), εκτινάχτηκαν χτες πάνω από τις 1.000 μονάδες βάσης.

Δηλαδή, εάν η Ελλάδα έβγαινε για δανεικά στις διεθνείς χρηματαγορές σήμερα και μετά την τόση «σωτήρια» παρέμβαση της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, θα δανειζόταν με ένα επιτόκιο της τάξης του 13 - 14%!

*

Με άλλα λόγια: Οι «ευεργετικές» συνέπειες του «μηχανισμού στήριξης», από τη στιγμή που η Ελλάδα προσέτρεξε στις αγκάλες του, είναι το επιτόκιο δανεισμού της χώρας να έχει υπερδιπλασιαστεί (!) σε σχέση με το ήδη ληστρικό επιτόκιο που δανειζόταν το ελληνικό Δημόσιο, πριν η κυβέρνηση καταφύγει στη... «βοήθεια» του «μηχανισμού» και της «τρόικας».


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org