Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
Στην Ευρώπη του Μάαστριχτ
Μονίμως κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ

Στις παρυφές της Συνόδου της Νίκαιας, συζητήθηκε το θέμα του «ευρωστρατού», ένα θέμα μείζονος σημασίας, που αφορά στη στρατιωτικοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με στόχο την ανάληψη δράσεων παρόμοιων με αυτές στη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο, αλλά και την αντιμετώπιση του «εσωτερικού εχθρού». Στη Σύνοδο, οι «δεκαπέντε» επικύρωσαν την απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών Αμυνας της ΕΕ για τη δημιουργία ενός σώματος 100.000 ανδρών, που από το 2002 θα είναι έτοιμο να πραγματοποιεί επεμβάσεις στην Ευρώπη και όπου αλλού το επιτάσσουν τα συμφέροντα του ευρωατλαντισμού.

Δυο μέρες πριν τη Σύνοδο, οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ και της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, με ένα κοινό άρθρο τους στην εφημερίδα «Γκάρντιαν», σημείωναν ότι ο «ευρωστρατός» θα πρέπει να ενταχθεί στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ουσιαστικά υπό τις διαταγές του. Την αμέσως επόμενη μέρα, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Κοέν εξέφρασε τις αμφιβολίες τους και τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προσπάθεια θα μετατρέψει το ΝΑΤΟ σε «κατάλοιπο του παρελθόντος», αν δεν πραγματοποιηθεί σωστά.

Η αλήθεια είναι ότι είχαν περισσέψει τις προηγούμενες μέρες οι μεγαλοστομίες από ορισμένους Γάλλους αξιωματούχους για την «ευρωπαϊκή ταυτότητα» του «ευρωστρατού» και για απογαλακτισμό της ΕΕ από τις ΗΠΑ στον τομέα της Αμυνας και της Ασφάλειας.

Ομως, για άλλη μια φορά, αποδείχτηκε πόσο διαρκούν αυτού του είδους οι κορόνες, αφού οι «15» στη Νίκαια συμφώνησαν, προφανώς για να κατευνάσουν τους Αμερικάνους, ότι το ΝΑΤΟ παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής Αμυνας των μελών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ