Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αρχίζουν σήμερα οι εργασίες του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ
  • Θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες ελληνικών κομμάτων και δεκάδες προσωπικότητες των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, της κοινωνικοπολιτικής ζωής και των κοινωνικών κινημάτων
  • Παρουσία δηλώνουν 87 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, ανιιμπεριαλιστικά και άλλα κινήματα, καθώς και διεθνείς οργανώσεις 
  • Η εισηγητική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ, στις 10 το πρωί

Αρχίζουν σήμερα, στην αίθουσα Συνεδρίων στον Περισσό, οι εργασίες του 16ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή 17 Δεκέμβρη. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την εισήγηση της ΚΕ του ΚΚΕ, αποσπάσματα της οποίας θα παρουσιάσει η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Στο 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ έχουν προσκληθεί και θα παρευρεθούν αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΔΗΚΚΙ, του Κόμματος Φιλελευθέρων και της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, οι εκπρόσωποι των οποίων θα απευθύνουν χαιρετισμό στους συνέδρους.

Θα χαιρετίσουν, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο Κώστας Σκανδαλίδης, γραμματέας της ΚΕ, από τη Νέα Δημοκρατία ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Σιούφας, το ΔΗΚΙ ο πρόεδρός του Δημήτρης Τσοβόλας, το Κόμμα Φιλελευθέρων ο γενικός γραμματέας του Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης και εκ μέρους της Κομμουνιστικής Ανανέωσης ο Αλέκος Βεναρδάκης μέλος της Γραμματείας.

Στο 16ο Συνέδριο έχουν προσκληθεί επίσης και θα παρευρεθούν δεκάδες άνθρωποι των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών, προσωπικότητες της κοινωνικοπολιτικής ζωής και των κοινωνικών κινημάτων. Ανάμεσά τους οι μουσικοσυνθέτες Μίκης Θεοδωράκης και Θάνος Μικρούτσικος, οι ηθοποιοί Κώστας Καζάκος, Ελένη Γερασιμίδου, Αλέκα Παΐζη, Τίτος Βανδής και Μπέτυ Βαλάση. Ο υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θόδωρος Κατριβάνος, η νομάρχης Αθήνας Ελένη Μπεσμπέα, ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας Θεοχάρης Παπαμάργαρης, ο πρύτανης του ΕΜΠ Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος και πολλοί άλλοι ακόμη.

Σημαντική θα είναι η παρουσία αντιπροσωπειών της διεθνούς πολιτικής ζωής. Ηδη έχουν δηλώσει συμμετοχή 87 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, αντιιμπεριαλιστικά και άλλα κινήματα, καθώς και διεθνείς οργανώσεις. Μεταξύ των ξένων αντιπροσωπειών θα παρευρίσκονται 12 Γενικοί Γραμματείς και Πρόεδροι Κομμάτων, όπως οι Δημ. Χριστόφιας (ΑΚΕΛ), Βίκτορ Τιούλκιν (ΚΕΚΡ), Π. Σιμονένκο (ΚΚ Ουκρανίας), Β. Ν. Βαρόνιν (ΚΚ Μολδαβίας), Γ. Σεφτς (ΚΚ Σλοβακίας), Γκιούλα Τούρμερ (ΕΚ Ουγγαρίας) και Μ. Αχσανκχάν (ΚΚ Μπανγκλαντές). Πρόκειται για συμμετοχή που ξεπερνάει κάθε προηγούμενο.


Την έναρξη των εργασιών του 16ου Συνεδρίου έχουν προσκληθεί να καλύψουν δημοσιογράφοι όλων των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ. Η Νέα Ελληνική Τηλεόραση (ΝΕΤ) θα μεταδώσει απευθείας την παρουσίαση της εισήγησης της ΚΕ.

Στο 16ο Συνέδριο το ΚΚΕ έφτασε μετά από μία τρίμηνη ουσιαστική συζήτηση που εκφράστηκε εσωκομματικά, στις οργανώσεις της ΚΝΕ, καθώς και με το δημόσιο διάλογο από τις σελίδες του «Ριζοσπάστη» και της «Κομμουνιστικής Επιθεώρησης» (ΚΟΜΕΠ). Ακόμη, με εκατοντάδες ανοιχτές συγκεντρώσεις και συσκέψεις σε όλη την Ελλάδα, στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες φίλοι του ΚΚΕ, καθώς και άλλοι αγωνιστές και πολλοί άνθρωποι που συνεργάζονται με το ΚΚΕ. Η συζήτηση που πραγματοποιήθηκε πλούτισε τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής, που υπερψηφίστηκαν, στις εσωκομματικές προσυνεδριακές διαδικασίες, από τη συντριπτική πλειοψηφία των κομματικών μελών.


Οι φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα από προηγούμενο Συνέδριο του ΚΚΕ
Οι φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα από προηγούμενο Συνέδριο του ΚΚΕ

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ