Πέμπτη 14 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στον παλμό του Συνεδρίου

Ανοίγει τις πύλες του σήμερα το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ. Το πιο σημαντικό πολιτικό γεγονός για την εργατική τάξη της Ελλάδας, τ' άλλα λαϊκά στρώματα, κορυφώνεται με τις τετραήμερες εργασίες του, μετά από μια τετράμηνη διαδικασία πολύπλευρης συζήτησης, εσωκομματικής και δημόσιας, πάνω στα καίρια προβλήματα της οικονομίας, της κοινωνίας, της πολιτικής. Ο πλούτος του δημιουργικού προβληματισμού, στη βάση των Θέσεων της ΚΕ, της κατακτημένης από τη δράση του Κόμματος και την ανάπτυξη του εργατικού κινήματος εμπειρίας των προηγούμενων από το 15ο Συνέδριο χρόνων, αλλά και των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων, αποτελεί το έδαφος πάνω στο οποίο συλλογικά και υπεύθυνα, οι κομμουνιστές αντιπρόσωποι στο Συνέδριο, θα καταλήξουν στις αποφάσεις, οδηγό για δράση του Κόμματος, του λαϊκού κινήματος για τα επόμενα χρόνια.

Σταθμός και αφετηρία λοιπόν στην ιστορία της συνειδητής ταξικής πάλης της εργατικής τάξης, όπως και κάθε Συνέδριο του ΚΚΕ στις συνθήκες τις οποίες πραγματοποιείται, το 16ο Συνέδριο θα βάλει τη δική του σφραγίδα στην πορεία των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων προς τα μπρος, στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του αγώνα για την εκπλήρωση των σκοπών της εργατικής τάξης και των συμμάχων της, για τα δικά τους συμφέροντα.

Αλλωστε, στην καρδιά των εξελίξεων βρίσκεται πάντα το καίριο και κρίσιμο ζήτημα της πολιτικής διεξόδου και των συμφερόντων που αυτή υπηρετεί. Καίριο ζήτημα για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της είναι ο δρόμος, η κατεύθυνση των κοινωνικοπολιτικών εξελίξεων, προκειμένου να πραγματοποιούνται τα δικά τους συμφέροντα. Οι προϋποθέσεις για να βρεθούν στο προσκήνιο αυτών των εξελίξεων προκειμένου να επιβάλουν τη δική τους πολιτική διέξοδο, λύνοντας οριστικά το ζήτημα ποια πολιτική υπηρετεί τα συμφέροντά τους, πώς μπορεί να πραγματοποιηθεί, πώς οι απλοί άνθρωποι του μόχθου, θα αποτινάξουν της εκμεταλλευτική κοινωνική πραγματικότητα για να γίνουν αφέντες στον τόπο τους.

Ονους και η καρδιά του λαού βρίσκονται στον παλμό του Συνεδρίου. Ελπίζουν και αισιοδοξούν, προσδοκούν από τις αποφάσεις του. Αποφάσεις οι οποίες θα εξοπλίσουν στις τωρινές συνθήκες το εργατικό και γενικότερα το λαϊκό κίνημα, την κοινή δράση της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, με την προοπτική του άλλου δρόμου εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου πάλης, για τη λαϊκή εξουσία και τη λαϊκή οικονομία. Που θα συμβάλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, στην οργάνωση του λαού, θα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εξασφάλιση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, σαν δύναμη ανατροπής της πολιτικής και της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου στην Ελλάδα. Σαν δύναμη που επιβάλλοντας τη δική της εξουσία, θα αποδώσει τον πλούτο που παράγει και που τώρα τον καρπώνεται η άρχουσα τάξη, εκεί που πραγματικά ανήκει, στους ίδιους τους παραγωγούς του, σ' ολόκληρη την κοινωνία την οποία θα διαφεντεύει.

Ετσι μπροστά στην καθολική επίθεση, στα εργασιακά και τα λαϊκά δικαιώματα από τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τα διεθνικά μονοπώλια. Μπροστά στην ένταση επιβολής της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Μπροστά στην εμμονή της άρχουσας τάξης για βαθύτερη ενσωμάτωση στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις και στην ένταση της ταξικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης του λαού. Μπροστά στις αναζητήσεις του αστικού πολιτικού συστήματος για την απρόσκοπτη λειτουργία του, το 16ο Συνέδριο του ΚΚΕ έρχεται κόντρα στο ρεύμα να αναδείξει τη μοναδική πολιτική διέξοδο για την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, αλλά και το δρόμο κατάχτησής της, προκειμένου η ευημερία του λαού, σαν επιστέγασμα της εργασίας και των αγώνων του, να είναι ο καρπός που θα δρέπει στη δική του κοινωνία, στο δικό του μέλλον.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ